Javier Calpe encarna des de fa dècades la figura de l'emprenedor científic. Professor Titular de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE) i impulsor de més de 65 projectes d'investigació, és a més el responsable que la multinacional Analog Devices (ADI), un dels majors fabricants de semiconductors a nivell mundial, seleccionara el Parc Científic de la Universitat de València com a ecosistema d'innovació on obrir el seu únic Centre de Disseny a Espanya. A aquest currículum anit va sumar el Premi Teleco: Honoris de la Nit de les Telecomunicacions Valencianes, guardó amb què el sector distingeix a una personalitat que ha destacat en la seua trajectòria professional per la promoció de l'Enginyeria de Telecomunicació. I especialment en el seu cas li han reconegut “la seua labor per a captar talent”.
Per a Calpe, Doctor en Ciències Físiques per la Universitat de València (1993), "València mereix molt més del que té pel que fa a oportunitats de treball i desenvolupament professional per a les noves generacions". Des que Analog Devices va obrir les seues portes a Espanya "ja som 80 persones, tots titulats superiors treballant en activitats d'R+D. 10 companys més es troben treballant en altres seus d'ADI en el món i uns 30 més van botar des d'Irlanda a altres empreses perseguint els seus somnis. 14 anys, 100 patents, 200 papers i molts projectes apassionants després puc sentir-me molt agraït de liderar un grup immillorable. El meu mèrit, facilitar el seu treball".
El responsable d'ADI Spain també ha sigut clau en la inauguració en el Parc Científic d'un centre d'innovació i desenvolupament de la companyia alemanya Würth Elektronik, especialitzada en components electrònics i electromecànics. WE ha arribat atreta per les possibilitats de col·laboració i networking amb Analog Devices. De fet, totes dues multinacionals van posar en marxa l'any passat el primer desafiament europeu entre estudiants d'enginyeria, del qual va resultar vencedor un equip d'alumnes de la ETSE liderat per Sebastián Mirasol, hui empleat del centre de WE en el Parc Científic.
Premiats en la Nit de les Telecomunicacions Valencianes. Font: Nit de les Telecomunicacions Valencianes
Sota el lema "Una revolució, una oportunitat", empreses del sector TIC es van donar cita anit en L’Hemisfèric de la Ciutat de les Arts i les Ciències per a celebrar la Nit de les Telecomunicacions Valencianes, organitzada pel Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicació de la Comunitat Valenciana, la Universitat Politècnica de València i la Generalitat. Aquesta 21a edició ha volgut ressaltar el paper que la revolució tecnològica tindrà en les empreses, els negocis i la vida quotidiana de la societat valenciana. Junt amb Javier Calpe, també van ser reconeguts el catedràtic i enginyer de telecomunicació Narcís Cardona, les empreses Autis Ingenieros i Tyris Software, la unitat d'emprenedoria IDEES UPV i el treball de fi de màster de Javier Naranjo.
Entre els 400 assistents, es trobaven el president de la Generalitat, Ximo Puig; el conseller d'Hisenda, Vicent Soler; la consellera d'Innovació, Ciència, Universitats i Societat Digital, Carolina Pascual; la degana del COIT, Marta Balenciaga; el degà del COITCV Ferran Machí; i el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora. "No hi ha transformació digital sense tecnologia, però aquesta manca de sentit si no es centra en les persones i les seues capacitats. Aprofitem totes les oportunitats que ens brinda", va concloure Carolina Pascual.