La Càtedra de Würth Elektronik EMC, premiada pel Consell Social com a millor pràctica de col·laboració universitat-empresa

28/03/2019

La Càtedra Würth EMC, la primera càtedra de la Universitat de València que se signa amb una empresa estrangera, ha sigut reconeguda pels premis del Consell Social com a millor pràctica de col·laboració entre la institució acadèmica i la societat. De fet, destaca com a gran èxit derivat d'aquesta col·laboració la creació del primer centre d'R+D de Würth a Espanya, situat des de novembre de 2018 en el Parc Científic de la Universitat de València.

Dirigida pel subdirector de l'Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (*ETSE), José Torres, la càtedra es va posar en marxa en 2015 amb l'objectiu de promoure la formació i la investigació en xarxes electròniques intel·ligents. El nexe d'unió amb l'empresa és Jorge Victoria, Senior Product Manager i responsable del centre d'R+D+i de Würth a Espanya. "L'obertura d'aquesta oficina ha sigut un dels grans èxits de la càtedra. Competíem contra altres dos centres europeus i al final l'empresa va apostar per València. En aquest difícil repte ha sigut molt important el propi parc científic, ja que allí està instal·lat un dels partners de Würth, Analog Devices", subratlla Torres.

El responsable de la càtedra destaca a més que "en aquests moments comptem amb tres tesis en desenvolupament, estem dissenyant prototips que Würth exposa en fires internacionals i quatre dels nostres estudiants han sigut ja contractats per l'empresa alemanya". Aquesta desenvolupadora de productes de compatibilitat electromagnètica ha d'aportar cada any per a aquesta formació universitària un mínim de 30.000 euros, encara que "enguany la inversió ha sigut de 100.000 euros", informa Torres.

La càtedra a més fomenta conferències, seminaris, workshops i concursos internacionals en les instal·lacions de l'ETSE i amb la participació d'empreses de la Comunitat Valenciana interessades en aquest camp. De fet, un dels experts en microelectrònica que hui treballa en la seu de Würth en el Parc Científic és Sebastián Mirasol, estudiant de la càtedra i membre de l'equip guanyador del First European University Design Contest. Es tracta del primer desafiament europeu que en 2018 van posar en marxa entre estudiants d'enginyeria les multinacionals Würth Elektronik i Analog Devices.

bike-4Dispositiu dissenyat per estudiants de la càtedra per a mapar la contaminació de la ciutat

L'equip format per Sebastián Mirasol, Adrián Suárez, Víctor Martínez i Gustavo Adolfo-Pérez, quatre estudiants de l'ETSE, van dissenyar un dispositiu electrònic que instal·lat en mitjans de transport persegueix mapar la contaminació a les ciutats. Per part seua, Adrián Suárez es troba realitzant la tesi doctoral en l'ETSE, mentre que Víctor Martínez treballa en la seu alemanya de Würth Elektronik.