La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, el delegat del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, i el Director General de Ciència i Investigació de la Generalitat Valenciana, Ángel Carbonell, han inaugurat la XIII edició d’Expociència. Les jornades de portes obertes al Parc Científic, que se celebren del 18 al 22 d'octubre en format virtual, estan dirigides estudiants i professorat d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius.
Prop de 4.000 estudiants i 130 centres educatius participen des d'aquest dilluns en les activitats d’Expociència 2021, les jornades de portes obertes al Parc Científic de la Universitat de València que, en format principalment virtual, abordaran al llarg de la setmana temes d'actualitat relacionats amb la ciència, la tecnologia i la innovació.
L'acte d'inauguració previ a les dues primeres ponències de la present edició ha sigut presidit per la rectora Maria Vicenta Mestre, qui s'ha dirigit al públic amb un missatge de compromís social amb la ciència i la divulgació del coneixement. “Vivim en una societat més compromesa que mai amb la ciència”, ha dit. “La gent és cada dia més conscient de la importància de comptar amb una ciència valorada, finançada i preparada per a afrontar els reptes del segle XXI. Per això és fonamental cuidar de la salut de grups d'investigació, de les empreses innovadores, de la transferència del coneixement, d'ecosistemes com el que es dóna en aquest Parc Científic”. Mestre ha qualificat a la joventut com una “font inesgotable de curiositat i il·lusió”, i ha posat en valor el paper de la docència, la família i les institucions a l'hora d'estimular la curiositat científica. “Mares, pares, professores, professors, mestres, mestres, tots tenim la responsabilitat de facilitar als més joves les eines necessàries per a despertar aqueixa curiositat tan necessària, que fa que les persones ens fem preguntes i desenvolupem l'esperit crític”, ha afegit.
“La divulgació de la ciència enforteix a la societat, desenvolupa el pensament crític i ens fa més forts”, ha comentat en aquesta línia el Director General de Ciència i Investigació, Ángel Carbonell. “Els resultats de la investigació han de ser comunicats perquè toquen temes que afecten i preocupen a tota la ciutadania. I les universitats i els centres d'investigació porten temps realitzant accions que són fonamentals perquè la ciència no quede en un espai tancat, perquè la societat puga accedir als seus avanços”, ha dit.
“Expociència és una forma divertida de portar la ciència al públic jove, amb la qual volem contribuir”, ha assenyalat Juan Fuster Verdú. “El CSIC ha participat en Expociència des dels seus inicis, mostrant el compromís d'aquesta institució amb aquesta festa de la ciència de la Universitat de València i amb la divulgació de l'activitat científica en general”, ha afegit el delegat del CSIC en la Comunitat Valenciana.
El paper de la biotecnologia en la ciència, la importància del microbioma en la salut, la tecnologia que hi ha darrere d'unes maduixes de qualitat, medicina regenerativa per a la reparació neuronal, materials moleculars revolucionaris, seguretat alimentària, observació de l'espai o l'inquietant món de les dades són temes que abordarà e-XPOCIÈNCIA 2021 al llarg de cinc dies. “Per a seduir-vos hem triat huit investigadores extraordinàriament talentoses que us delectaran explicant la ciència que despleguen cada dia en els seus llocs de treball”, ha dit Juan José Borrás, director del Parc Científic, dirigint-se al públic. “Es tracta d'universitàries, científiques i emprenedores que no fa tant temps eren a les aules, com ara vosaltres, somiant amb fer del món un lloc millor”.
El programa agrupa especialistes en les diferents matèries i consta de huit xarrades divulgatives de 45-50 minuts obertes al debat en línia, a més d'una taula redona sobre iniciatives científiques orientades a l'educació secundària –organitzada per la Fira-Concurs Experimenta– i la presentació dels projectes Natura. Les jornades es tancaran amb una nova edició de la sessió de teatre ‘La Química és pur Teatre, el Teatre és pura Química’, representada per la companyia Teatre Químic, un projecte de llarga trajectòria creat per la Facultat de Química, que s'adapta cada temporada als temps i al progrés de la ciència.
Tant les xarrades com la resta d'activitats s'emeten en directe pel canal Youtube del Parc Científic, en les dates i horaris establits en el programa, i estan obertes via xat a les preguntes i comentaris dels participants.
A diferència de la passada edició, íntegrament virtual, e-XPOCIENCIA 2021 compta enguany amb una representació presencial de públic, conforme als protocols COVID establits per a l'ocasió.
Es pot accedir a tota la informació en www.expociencia.org
https://www.facebook.com/expociencia.pcuv