AgrotecUV avança en la creació d'una comunitat d'emprenedoria en el sector agroalimentari

15/03/2023

La Incubadora d'Alta Tecnologia en Agroalimentació Sostenible, AgrotecUV, naix com a pol d'emprenedoria del sector agroalimentari gràcies a la unió entre la Universitat de València, líder en agroalimentació a Espanya segons el 'Xangai Rànquing: Food Sciencie an Technology Area', i l'ecosistema de referència en investigació, Innovació i emprenedoria del Parc Científic 

Dirigida pel catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular i director del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) Pedro Carrasco Sorlí, la nova incubadora AgrotecUV té entre els seus objectius promoure l'emprenedoria en agroalimentació, augmentar la participació dels grups d'investigació de la UV en projectes de I+D+i col·laborativa, i elevar la taxa de transferència tecnològica entre la investigació universitària i el sector productiu, per a contribuir a la transformació del sector agroalimentari cap a un sistema sostenible, saludable, inclusiu i adaptat a les necessitats de les persones consumidores i de la societat.

Juntament amb el seu director, l'equip de AgrotecUV el conformen Isidre March, catedràtic del Departament: Direcció d'Empreses 'Juan José Renau Piqueras' de la UV, com a cap d'Iniciatives de l'Àrea Empresarial; Giuseppe Meca, catedràtic de l'Àrea de Nutrició i Bromatologia, com a cap d'Iniciatives de l'Àrea Científic-tecnològica, i Eva Bataller, com a responsable de Business Development.  

La incubadora compta amb un programa personalitzat de formació, mentorizació i networking , i facilitarà a les empreses accés als diferents serveis cientificotècnics de la institució acadèmica 

Cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través de la Fundació INCYDE, AgrotecUV  està a l'espera que finalitzen a la fi de 2023 les obres de l'edifici d'innovació que l'albergarà definitivament en el Parc Científic. Edifici en el qual comptarà amb un laboratori d'ús compartit i un i laboratori d'Economia Experimental al servei dels projectes incubats, accés a sales de reunions i espais d'ús individual per a les empreses.

agrotec-1.web-2

La vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València, Rosa Donat, i el director del Parc Científic, Pedro Carrasco, durant la presentació de les empreses seleccionades en la primera convocatòria de projectes empresarials que es forjaran en AgrotecUV, al novembre de 2022. FOTO: FPCUV

L'activitat de la incubadora es centra actualment en la generació d'una comunitat emprenedora que aglutine associacions (Biovegen) i empreses tractores (Anecoop, GBT, Iab) juntament amb les iniciatives emprenedores seleccionades com a resultat de la primera convocatòria AgrotecUV, resolta recentment i que ha tingut com a resultat la incubació dels següents projectes:

  • One Phage Solution (OPS): Sistemes de biocontrol per a la prevenció i tractament de bacteris en granges i explotacions agrícoles.
  • Plant Predictor: seguiment a temps real de l'estat sanitari de cultius
  • Madeinplant: biomolècules produïdes en plantes per a l'alimentació, la cosmètica o la investigació.
  • Indunar: compostos d'interés industrial obtinguts de residus de taronja.
  • Cucare: detecció de patògens en insectes des de la genètica.
  • Uhmamix 3S Foods: cremes alimentàries plant-based (‘basades en plantes’) com a alternativa als ultraprocesats.
  • Oscillum: etiquetes intel·ligents que monitoren l'estat de salut dels aliments.
  • Datipic: ús de dades per a la presa de decisions en el desenvolupament de solucions agroalimentàries
  • Oleoway company: aliments funcionals amb baix índex glucèmic i antiinflamatoris.
  • Aerofybers technologies: aerogels biodegradables per a l'envasament d'aliments.

 

La incubadora compta amb un programa de formació, mentorización i networking, que aplicarà de manera individualitzada a cadascun dels projectes seleccionats. D'altra banda, es facilitarà a les empreses accés als diferents serveis cientificotècnics de la UV centralitzats en Servei Central de Suport a la Investigació Experimental (SCSIE), a la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CET) i a la Xarxa espanyola de supercomputació.