Els parcs científics de la Comunitat Valenciana premen l'estat de les empreses innovadores en l'enquesta PICEI 2022

06/02/2023

La Fundació Parc Científic Universitat de València coordina l'informe de resultats de la quarta edició del Programa de Caracterització d'Empreses Innovadores (PICEI), que ha superat les 900 empreses innovadores enquestades

Conèixer millor les característiques del teixit productiu innovador valencià, amb la finalitat de planificar estratègies per a potenciar el seu desenvolupament, és l'acció que defineix l'enquesta que coordina, per quart any consecutiu, la Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) en el marc del Programa de Caracterització d'Empreses Innovadores per a impulsar la seua projecció (PICEI). L'estudi d'investigació, desenvolupat al llarg de l'exercici de 2022 amb la col·laboració de les cinc entitats gestores dels parcs científics que integren la Xarxa de Parcs Científics de la Comunitat Valenciana (RePCV) i amb el suport de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), revela informació rellevant en àmbits com l'ocupació, la innovació, les dades econòmiques-financeres o les tendències de les empreses i les entitats innovadores valencianes, entre altres. 
 
L'informe, que recull les respostes de 938 sobre una població de 5.000 empreses innovadores de la Comunitat Valenciana, compte entre els seus objectius identificar casos d'èxit, així com millors pràctiques empresarials; proposar solucions innovadores en temes transversals com el finançament, la formació, la innovació, la internacionalització o el màrqueting; propiciar el diàleg i contacte entre tots els actors de l'ecosistema empresarial; i millorar la visibilitat i coneixement de les empreses innovadores. 
 
L'estudi d'investigació s'ha desenvolupat mitjançant un qüestionari en línia i entrevistes telefòniques, en col·laboració amb una empresa especialitzada en investigació de mercats, proporcionant a les empreses destinatàries suport de manera telefònica, a fi de solucionar els possibles dubtes durant el procés.

 

Captura web_25-1-2023_17038_www.pcuv.es

 

El nombre d'empleats guarda una relació directament proporcional amb la xifra de negoci, de tal manera que, a major nombre d'empleats, major xifra de negoci declarada. Les empreses innovadores del sector Indústria, les més longeves, les que operen a l'estranger i les que pertanyen a un grup, destaquen amb una xifra de negoci superior a la mitjana de les empreses innovadores

Prenent com a referència les anàlisis precedents, les empreses innovadores mostren una variada heterogeneïtat quant a les àrees i sectors empresarials. De les empreses innovadores participants de l'estudi, el 40,6% centra les seues activitats en el sector Serveis (activitats professionals, científiques i tècniques 23,7%, sanitàries 10,3% i d'informació i comunicacions 4,3%), el 31,9% pertany al sector de la Construcció, i el 27,5% restant al de la Indústria, manufacturera principalment (25,2%). Pel que fa referència a la seua grandària segons el nombre d'empleats, el 86,1% es pot considerar microempreses, en tindre menys de 10 treballadors: en concret, un 76,8% té d'1 a 5 empleats i un 9,3% de 6 a 9 empleats. 
 
L'import mitjà de la xifra de negoci generat per les empreses innovadores enquestades és de 853.200 €, una xifra superior al declarat per les empreses que no innoven (491.200 €). El 67,9% va declarar en l'exercici 2021 una xifra no superior als 500.000 €: en concret, un 28,3% factura menys de 100.000 € i un 39,6% entre 100.00 i 500.000 €. Un 10% de les empreses enquestades informen d'una facturació entre 500.000 a 1.000.000 €. Una facturació superior al milió d'euros és assenyalada pel 11,4% de les empreses. Només el 8,1% declara formar part d'un grup d'empreses (nacional majoritàriament 6,9%) i un 18,4% afirma haver realitzat vendes i/o prestacions de serveis a altres països durant l'any passat 2021. 
 
El nombre d'empleats guarda una relació directament proporcional amb la xifra de negoci, de tal manera que, a major nombre d'empleats, major xifra de negoci declarada. De la resta de variables es conclou que, les empreses innovadores del sector Indústria, les més longeves, les que operen a l'estranger i les que pertanyen a un grup, destaquen amb una xifra de negoci superior a la mitjana de les empreses innovadores.

 
PICEI-Linkedin
 

Descarrega't l'informe PICEI 2022 ací

Quant a la seua ubicació, la meitat de les empreses innovadores (50,4%) se situa a la província de Valencia, mentre que el 37,8% ho està en la d'Alacant i el 11,8% restant en la de Castelló. Pel que respecta a l'antiguitat, el 34,1% va iniciar la seua activitat en els últims 10 anys, mentre que el 30,2% ho va fer en el període comprés entre els anys 2001 i 2010. La Societat de Responsabilitat Limitada (S.L.) representa la forma jurídica més estesa, ja que 7 de cada 10 empreses (71,0%) tenen eixa personalitat jurídica. 
 
En comparació a les empreses que no innoven, les innovadores mostren un major percentatge de vendes a l'estranger: 22,4% enfront de 11,1%. Entre les empreses innovadores, un 4,5% de la xifra de negoci d'aquestes empreses “internacionalitzades” va ser en països europeus i un 2,5% en la resta del món, és a dir, que el 93% de la seua xifra de negoci va procedir del mercat nacional. També amb l'indicador d'internacionalització, la grandària de l'empresa, tant per nombre d'empleats com per facturació, té una relació directament proporcional, ja que a mesura que augmenta la grandària de les empreses innovadores, major és el % de les vendes/prestacions realitzades a l'estranger. Així mateix, s'observa un % de vendes internacionals superior a la mitjana, en les empreses innovadores del sector Indústria (43,7%), les situades a la província de Castelló (35,4%), les que més temps porten en actiu (31,9%) i les que desenvolupen la R+D internament (29,6%). 
 
La Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV) és una entitat formada pel Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández, per Espaitec-Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de la Universitat Jaume I, pel Parc Científic de la Universitat de València, per la Ciutat Politècnica de la Innovació-Universitat Politècnica de València i pel Parc Científic d'Alacant-Universitat d'Alacant. L'objectiu de la rePCV és incrementar la riquesa de la regió, promoure la cultura de la innovació i fomentar la competitivitat de les empreses i de les institucions generadores de coneixement instal·lades o associades als parcs científics. També, promoure la diversificació i el creixement d'un nou teixit empresarial i industrial, de qualitat, diferenciat i compromès amb les polítiques de responsabilitat social.

 

Amb el suport de:

Convivencia TOTS A UNA VEU-01 (1) (1)