L'empresa Genia Bioenergy obté més de 15 milions en ajudes del PERTE d'Energies Renovables

02/06/2023

El finançament permetrà a Genia Bioenergy, filial de Genia Global Energy, impulsar projectes singulars d'instal·lacions de biogàs amb l'objectiu de promoure a Espanya la digestió anaeròbia com a alternativa sostenible per a la gestió de residus urbans valorant-los en forma d'energia, fertilitzants i esmenes orgàniques

La filial de Genia Global Energy, un grup empresarial especialitzat en el sector de les energies renovables i l'eficiència energètica instal·lat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha aconseguit captar més de 15 milions d'euros per al desenvolupament de huit projectes de biogàs a Espanya. Un finançament que forma part d'un programa d'ajudes del Govern dedicat precisament a impulsar aquest tipus d'instal·lacions i que estava dotat de 150 milions d'euros. La companyia va presentar a la convocatòria huit iniciatives i totes elles han rebut assignació econòmica.  

En concret, aquest programa d'incentius de l'Executiu Central forma part del Perte d'Energies Renovables. Es dirigia a projectes singulars d'instal·lacions de biogàs amb l'objectiu de promoure a Espanya la digestió anaeròbia com a alternativa sostenible per a la gestió de residus urbans valorant-los en forma d'energia, fertilitzants i esmenes orgàniques. 

D'acord amb les bases del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, eren subvencionables iniciatives que contribuïren a descarbonitzar diferents sectors de l'economia, així com que permeteren augmentar la protecció mediambiental i la consecució dels objectius fixats en el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) 2021-2030 i l'Estratègia Energètica a llarg termini 2050. En aquest sentit, havien d'anar enfocades cap a la producció de biogàs per digestió anaeròbia; ser instal·lacions per a producció de calor, generació d'energia elèctrica, cogeneració o producció de biometà; o promoure desenvolupaments que aprofiten el digerit que resulta del procés per a usos agrícoles.

En total es van presentar 136 projectes, però únicament 75 van ser admesos, és a dir, el 55% del total. I, entre ells, estan els huit que va presentar la valenciana Genia Bioenergy i que es beneficiaran d'inversions que sumen més de 15 milions d'euros i suposen més d'un 10% del total del programa d'incentius.

En total es van presentar 136 projectes, però únicament 75 van ser admesos, és a dir, el 55% del total. I, entre ells, estan els huit que va presentar la valenciana Genia Bioenergy

Huit projectes finançats

Un dels projectes consisteix en una instal·lació per a l'aprofitament tèrmic del biogàs obtingut en un escorxador de Bunyol (València); altres quatre projectes se situaran a Catalunya i es dedicaran a la millora de l'eficiència de depuradores d'aigües urbanes.

Altres dues instal·lacions estaran en Gran Canària i s'encarregaran de l'aprofitament del biogàs per a generar energia elèctrica i del digerit per a diverses modalitats de fertilització de plantacions de tomaca, plàtan o papaia o l'aprofitament de la calor per a peleitzar el digestat sòlid. L'últim projecte inclòs en el programa inclou la gestió de residus orgànics municipals per a la seua digestió anaeròbia i l'aprofitament del biogàs obtingut per a produir energia elèctrica a Osca.

"Una de les claus de l'èxit ha sigut que els projectes constituïsquen vertaders esquemes de circularitat, amb una solució tancada per al digestat i una justificació dels rendiments energètics i de la producció de biogàs", Bernat Chulià, director d'estudis i projectes de Genia Bioenergy

Segons Bernat Chulià, director d'estudis i projectes de Genia Bioenergy, "una de les claus de l'èxit ha sigut que els projectes constituïsquen vertaders esquemes de circularitat, amb una solució tancada per al digestat i una justificació dels rendiments energètics i de la producció de biogàs". A més, destaca que a aquests beneficis cal afegir la demostració efectiva de la reducció d'emissions que implica gestionar residus i subproductes mitjançant la digestió anaeròbia i l'equilibri entre els objectius del Full de ruta del Biogàs i els dels clients. 

Aquests huit projectes se sumen a la cartera d'instal·lacions gestionades per la companyia, que compta amb diverses desenes d'instal·lacions de biogàs i biometà en tota Espanya. A més, participa en diversos projectes de R+D sobre la tecnologia del biogàs amb l'objectiu de millorar l'eficiència del procés i trobar nous usos. 

Aliança amb Enagás

Paral·lelament, la valenciana es va associar recentment amb Enagás Renovable a través de la plataforma ‘The Green Vector’, participada al 50% per cada empresa, per a impulsar el desenvolupament de 10 plantes de biometà a partir de residus orgànics a Espanya. En aquesta aliança Enagás aporta la seua experiència en el desenvolupament i la promoció dels gasos renovables i Genia, la tecnologia i la capacitat de gestió i integració de tots els actors de la cadena de valorització dels residus. 

El seu full de ruta es dividirà en dues fases. En la primera, es preveu el desenvolupament de cinc instal·lacions de producció de biometà fins a 2024, amb posada en marxa fins a 2026, i que permetran produir entorn de 500 GWh. Ja en la segona, la plataforma escometrà les altres cinc plantes, que sumaran altres 500 GWh fins a 2030, doblegant la quantitat de residus gestionats. 

 

Notícia en els mitjans

https://valenciaplaza.com/la-valenciana-genia-capta-mas-de-15-millones-en-ayudas-del-gobierno-para-8-proyectos-de-biogas