L'entrada en el capital de la companyia especialitzada en biometà, instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València, permetrà crear una plataforma de creixement en la indústria emergent de gas renovable, considerat estratègic per la Unió Europea. L'operació inclou el desenvolupament de 19 plantes de biometà, amb una capacitat total de 1,5TWh a l'any, que generaran gas renovable mitjançant l'aprofitament de residus agrícoles i ramaders a Espanya i Portugal. El biometà produït s'utilitzarà tant per al consum intern de Repsol com per a comercialitzar-lo a clients
Repsol entra en el mercat del biometà amb un acord per a prendre una participació del 40% en Genia Global Energy, grup empresarial valencià especialitzat en el sector de les energies renovables i l'eficiència energètica instal·lat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). Esta aliança permet a la companyia multienergètica sumar importants capacitats humanes i tècniques per a posicionar-se de manera primerenca en este sector.
El biometà és considerat estratègic per la Unió Europea –que s'ha fixat com a ambició multiplicar per huit la seua producció en 2030 enfront de la registrada en 2022– en el seu programa Pla RePower EU. L'Associació Espanyola del Gas (Sedigas) estima que el biometà pot arribar a representar quasi la mitat del consum de gas natural d'Espanya.
L'acord entre Repsol i Genia Bioenergy inclou 19 de les seues plantes de biometà, que es troben en estat de desenvolupament. Addicionalment, existixen altres 11 projectes de plantes en una fase primerenca de desenvolupament. Repsol comprarà la totalitat del gas produït per estos projectes que, a més, conformaran una plataforma única per a crear ecosistemes agroindustrials capaços d'impulsar les economies locals i oferir solucions per a la valorització dels seus residus.
La cadena de valor del biogàs i biometà
Genia Bioenergy és l'única companyia espanyola que integra tota la cadena de valor del biogàs i biometà, incloent-hi el desenvolupament de tecnologies i solucions i l'enginyeria, construcció i operació tècnica biològica dels projectes. L'empresa vinculada al Parc aplica tecnologies i innovació per a la creació de nous models de valorització que permeten la integració de tots els actors de la cadena de producció i gestió dels residus per a l'obtenció de gasos renovables i recursos a llarg termini.
El biometà és una alternativa renovable al gas natural que s'origina a partir de matèria orgànica, com a residus agrícoles i ramaders. A més del seu ús com a substitut del gas convencional té altres aplicacions industrials, com la producció de combustibles renovables i hidrogen verd o la fabricació de productes químics, amb una reducció associada dels gasos d'efecte d'hivernacle (GEI).
La indústria del biometà, emergent a Espanya i Portugal, contribuïx a resoldre el problema que representen actualment els residus orgànics per a les Administracions, ja que aprofita residus que d'una altra manera generarien emissions a la atmósfera en degradar-se en abocadors. Així mateix, representa una oportunitat per a generar activitat econòmica en l'entorn rural.
“El desenvolupament de plantes de biometà fa avançar a Espanya en l'objectiu de descarbonització de l'economia, reduïx la seua dependència energètica de l'exterior i proporciona una resposta sostenible a les directrius europees sobre gestió de residus. Suposa, a més, la creació d'ocupacions qualificades i l'impuls a ecosistemes econòmics entorn del residu, especialment en entorns rurals”, Gabriel Butler, CEO de Genia Bioenergy
Estratègia d'economia circular i transformació industrial
Per al Director General de Transformació Industrial i Economia Circular de Repsol, Juan Abascal, “este acord és un important pas avant en la nostra estratègia d'aprofitar material que d'una altra manera seria una deixalla i transformar-lo en combustibles per a la llar, la indústria i la mobilitat. L'experiència, talent i actius de Genia Bioenergy ens permetran posicionar-nos com a actor integrat en tota la cadena de valor del biometà”.
Segons Gabriel Butler, CEO de Genia Bioenergy: “El desenvolupament de plantes de biometà fa avançar a Espanya en l'objectiu de descarbonització de l'economia, reduïx la seua dependència energètica de l'exterior i proporciona una resposta sostenible a les directrius europees sobre gestió de residus. Suposa, a més, la creació d'ocupacions qualificades i l'impuls a ecosistemes econòmics entorn del residu, especialment en entorns rurals”.
L'aliança amb Genia forma part de l'estratègia de Repsol 2024-2027, que inclou la transformació dels seus complexos industrials en pols multienergètics capaços de fabricar productes amb baixa petjada de carboni. Esta estratègia inclou fites significatives com la posada en marxa a Cartagena la primera planta de la Península Ibèrica dedicada exclusivament a la producció de combustibles renovables, amb una capacitat de 250.000 tones a l'any. A esta instal·lació se sumarà a Puertollano una similar que, quan entre en funcionament en 2025, produirà 200.000 tones a l'any.
Notícia en els mitjans
https://www.energias-renovables.com/bioenergia/repsol-compra-el-40-de-genia-bioenergy-20240410