L'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE), de la qual forma part el Parc Científic, ha presentat les dades d'activitat corresponents a l'any 2024 de les empreses i entitats situades en els 53 parcs que integren l'associació. La presentació ha tingut lloc durant la seua segona Assemblea General anual, celebrada en GEOLIT, Parc Científic i Tecnològic situat a Jaén, en el marc del 25é aniversari del parc
L'Associació de Parcs Científics i Tecnològics d'Espanya (APTE) ha presentat les dades d'activitat corresponents a l'any 2024 de les empreses i entitats situades en els 53 parcs que integren l'associació, entre els quals es troba el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). La presentació ha tingut lloc durant la seua segona Assemblea General anual, celebrada en GEOLIT, Parc Científic i Tecnològic situat a Jaén, en el marc del 25é aniversari del parc.
Les xifres reflectixen un creixement sostingut en tots els indicadors respecte a l'exercici anterior, consolidant el paper d'estos espais com a motors d'innovació i desenrotllament econòmic.
Un de les dades més destacades de 2024 és el significatiu increment en la inversió en Investigació i desenrotllament (I+D), que va aconseguir els 2.116,89 milions d'euros, la qual cosa suposa un 24% més que en 2023 i aproximadament el 9,5% del total nacional. Així mateix, la facturació de les empreses i entitats instal·lades als parcs es va situar en 31.576 milions d'euros, amb un creixement del 9,2%, evidenciant una sòlida activitat econòmica.
Segona Assemblea General anual d'APTE, celebrada en GEOLIT, Parc Científic i Tecnològic situat a Jaén. Foto: APTE
El nombre d'empreses i entitats situades als parcs va ascendir a 6.000, la qual cosa representa un augment del 1,6% respecte a l'any anterior. Esta evolució positiva reflectix la capacitat dels parcs per a atraure i retindre talent i projectes innovadors.
Increment de l'ocupació i en igualtat de gènere
Quant a l'ocupació, els parcs van registrar un total de 168.462 professionals, amb un increment del 4,4%. Dins d'este col·lectiu, 42.170 persones es dediquen a activitats d'I+D, la qual cosa suposa un creixement del 9,1%, destacant la creixent concentració de talent especialitzat en estos entorns.
La igualtat de gènere també guanya protagonisme: 790 empreses estan dirigides per dones, la qual cosa representa el 24,5% del total, segons les dades proporcionades per 40 parcs. A més, 1.175 empreses compten amb plans d'igualtat, xifra que equival al 26,3% del total, segons dades de 35 parcs.
En termes d'activitat, la diversitat sectorial dels parcs continua sent una de les seues fortaleses. Els sectors d'informació, informàtica i telecomunicacions lideren amb el 24% de l'activitat, seguits per enginyeria, consultoria i assessoria (17%) i medicina i salut (7%).
La igualtat de gènere també guanya protagonisme: 790 empreses estan dirigides per dones, la qual cosa representa el 24,5% del total, segons les dades proporcionades per 40 parcs. A més, 1.175 empreses compten amb plans d'igualtat, xifra que equival al 26,3% del total, segons dades de 35 parcs
Estos resultats reafirmen el paper clau dels parcs científics i tecnològics en l'ecosistema empresarial i innovador espanyol, actuant com a verdaders catalitzadors del desenrotllament econòmic i social.
Els parcs com a pont entre empreses i universitats
Així mateix, APTE ha aprofitat el marc de la seua Assemblea per a celebrar una taula redona sobre accions que els parcs poden desenrotllar en el marc de la nova Llei d'Indústria i Autonomia Estratègica. En ella han participat: Carles Fillat, cap de campus empresarial en Fundació Tecnocampus Mataró Maresme, Belén Talavera, responsable de Projectes en FUNDECYT-PCTEx i Javier Taibo, director general del Parc Tecnolóxico de Galícia – Tecnópole.
Durant el debat es va destacar el paper dels parcs com a facilitadors del procés de transició cap a una indústria més sostenible, innovadora i preparada per als reptes energètics. Des de Galícia, es va subratllar la importància d'avançar cap a la independència energètica mitjançant fonts renovables. A Extremadura, s'estan impulsant infraestructures per a l'emmagatzematge energètic, clau per a acollir noves indústries intensives en consum.
A Catalunya, es van exposar projectes com Reimagine Tèxtil, que promouen l'economia circular i la connexió amb proveïdors locals, i altres iniciatives vinculades a la sostenibilitat ambiental i social. També es van compartir experiències com el projecte del Parc Científic - Tecnològic d'Almeria (PITA) que promou sinergies entre empreses en matèria d'economia circular (energia, aigua, materials).
Els participants van coincidir que els parcs poden ser espais on es generen i compartisquen bones pràctiques replicables pel teixit industrial, com a solucions d'autoconsum col·lectiu, mobilitat sostenible o reutilització de recursos
Els participants van coincidir que els parcs poden ser espais on es generen i compartisquen bones pràctiques replicables pel teixit industrial, com a solucions d'autoconsum col·lectiu, mobilitat sostenible o reutilització de recursos.
La formació i atracció de talent emergixen com un altre eix clau. Es va assenyalar el desfasament existent entre l'oferta formativa i les necessitats reals de la indústria, i com els parcs poden servir de pont entre empreses i universitats per a definir nous perfils professionals en àmbits com la digitalització. Màlaga TechPark, per exemple, compta amb grups de treball en els quals les empreses definixen els perfils requerits i col·laboren amb la universitat en el disseny de programes formatius adaptats.
A més, l'associació ha anunciat la incorporació d'un nou membre Afiliat: el Parc Científic Tecnològic de La Rioja (TECHRIOJA), elevant a 61 el nombre total de membres, i ha presentat el Directori d'APTE 2025, una publicació que oferix una visió detallada de l'impacte i les contribucions d'estos ecosistemes a l'economia i la societat espanyola.
Segona Assemblea General anual d'APTE, celebrada en GEOLIT, Parc Científic i Tecnològic situat a Jaén. Foto: APTE
Font: APTE