El Parc Científic acull la IV Trobada Connectant Empresaris i Investigadors de la Fundació LAB Mediterráneo

02/06/2025

En esta jornada han participat com a ponents Íker Marcaide, CEO de Matteco, i José Antonio Sobrino, director del Laboratori de Processament d'Imatges (IPL). A més, una vintena d'investigadors i investigadores han mantingut trobades cara a cara amb representants de diferents empreses per a explorar oportunitats de col·laboració

El Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) ha acollit este dimarts 20 de maig a l'Auditori Marie Curie la IV Trobada Connectant Empresaris i Investigadors, organitzat per la Fundació LAB Mediterráneo, una jornada que ha reunit una vintena d'investigadors i més de 30 representants d'empreses amb l'objectiu de promoure la col·laboració entre ciència i empresa per a impulsar la innovació i el desenrotllament tecnològic en la Comunitat Valenciana.

L'esdeveniment, organitzat amb la col·laboració de l’Associació de Científiques i Científics d’Excel·lència del Pla GenT (AccenT), l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) i el Parc Científic de la Universitat de València, ha inclòs un diàleg entre Iker Marcaide, el CEO de Matteco, empresa de tecnologia de materials avançats i tecnologies netes situada en l'àrea científic-empresarial del PCUV; i José Antonio Sobrino, director del Laboratori de Processament d'Imatges (IPL), situat en l'àrea científic-acadèmica del PCUV, i Premi Jaume I; sota el títol “Ciència i empresa: generant impacte”. Així mateix, s'han celebrat reunions cara a cara en format speed dating entre empresaris i investigadors, impulsades a través d'una app desenrotllada específicament per a facilitar les connexions.

José Antonio Sobrino ha destacat que este tipus de trobades són necessaris i s'han d'intensificar, perquè permet "passar de les idees a l'acció". "Les trobades entre empreses i investigadors fan que ens coneguem millor i que l'empresari sàpia quins treballs estem fent en els grups d'investigació", ha explicat el director de l'IPL. 

fundacion lab foto 3

Rosa Donat, José Jaime Baldoví, Enrique Soto, entre els participants de la IV Trobada Connectant Empresaris i Investigadors de la Fundació LAB Mediterráneo. Foto: FPCUV

A més, Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València; José Jaime Baldoví, president de l’Associació de Científiques i Científics d’Excel·lència del Pla GenT (AccenT); i Enrique Soto, director de Fundació LAB, han donat la benvinguda institucional a la trobada, destacant la importància de transferir el coneixement científic a les empreses per a aportar valor a la societat i al medi ambient. 

José Jaime Baldoví també ha donat importància a la connexió entre el món de l'empresa i de la investigació. "Vivim en una societat que s'enfronta a reptes constantment. La ciència aporta el coneixement i la visió empresarial aporta les solucions. Quan es combinen estos dos vessants podem proporcionar béns i servicis que siguen útils a la societat. La ciència ha de conéixer quins són els problemes de la societat i a través d'estos esdeveniments és on podem veure quins són els reptes i quines solucions podem aportar", ha assegurat el president d'AccenT. 

"Vivim en una societat que s'enfronta a reptes constantment. La ciència aporta el coneixement i la visió empresarial aporta les solucions. Quan es combinen estos dos vessants podem proporcionar béns i servicis que siguen útils a la societat", José Jaime Baldoví, president d'AccenT

Per quart any consecutiu, esta trobada es consolida com un espai clau per a bastir ponts entre el món de la investigació i l'ecosistema empresarial. Al llarg de la jornada, investigadors d'àrees com a biotecnologia, enginyeria de materials, nanotecnologia, fotònica o teledetecció han presentat les seues línies de treball i han debatut sobre la seua aplicació pràctica en diferents sectors econòmics.

Speed Dating, un format per a connectar investigadors i empresaris 

Com a novetat, esta edició ha incorporat trobades en format speed dating, breus reunions cara a cara que han permés a investigadors i empresaris identificar punts de connexió de manera àgil i directa. Per a facilitar esta dinàmica, Fundació LAB ha posat en marxa una app exclusiva amb informació sobre els perfils dels investigadors participants, els seus camps d'especialització i la possibilitat de concertar cites durant la jornada.

La trobada ha reafirmat la missió de Fundació LAB Mediterráneo de fomentar la creació i atracció de startups tecnològiques, donar suport a la digitalització d'empreses no tecnològiques i augmentar la inversió privada en I+D+i, amb el propòsit de posicionar a la Comunitat Valenciana com un referent nacional i europeu en innovació, emprenedoria i transferència tecnològica.

fundacion lab foto 2Belén March, investigadora de l'IPL, participant en el speed dating de la IV Trobada Connectant Empresaris i Investigadors de la Fundació Lab Mediterráneo. Foto: FPCUV

Sobre Matteco 

Matteco és un dels casos d'èxit de la connexió entre empresaris i investigadors que promou Fundació LAB Mediterráneo a través d'estes trobades. És una empresa de tecnologia de materials avançats amb la missió de descarbonitzar l'economia i accelerar la transició energètica, començant amb solucions per a la producció d'hidrogen verd. La companyia desenrotlla catalitzadors i elèctrodes d'alt rendiment, components clau en el procés de generació d'hidrogen renovable a través d'electròlisi alcalina i AEM (Anion Exchange Membrane). Esta tecnologia patentada, fruit de més de 10 anys d'I+D, transforma l'economia de producció de l'hidrogen verd: reduïx tant els costos d'inversió en equips com els d'operacions.

Matteco és una spin-off de la Universitat de València que combina la destacada labor d'innovació química durant mes de 10 anys del Dr. Gonzalo Abellán al capdavant del grup d'investigació 2D-Chem de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), amb l'afany de sostenibilitat liderat per Iker Marcaide a través de Zubi, grup d'empreses d'impacte amb l'objectiu de resoldre reptes socials i ambientals.

Amb seu en el Parc Científic de la UV, compte des de 2025 amb una factoria amb capacitat per a fabricar l'equivalent a un gigavati d'elèctrodes. El seu equip en creixement, majoritàriament valencià, està format per més de 40 professionals en les diferents àrees d'I+D, Innovació, Industrialització,  Desenrotllament de Negoci i Qualitat. 

Font: Valencia News y elaboració pròpia

 

Entrades recents