El Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) ha acollit este dimarts 20 de maig a l'Auditori Marie Curie la IV Trobada Connectant Empresaris i Investigadors, organitzat per la Fundació LAB Mediterráneo, una jornada que ha reunit una vintena d'investigadors i més de 30 representants d'empreses amb l'objectiu de promoure la col·laboració entre ciència i empresa per a impulsar la innovació i el desenrotllament tecnològic en la Comunitat Valenciana.
L'esdeveniment, organitzat amb la col·laboració de l’Associació de Científiques i Científics d’Excel·lència del Pla GenT (AccenT), l'Associació Valenciana d'Empresaris (AVE) i el Parc Científic de la Universitat de València, ha inclòs un diàleg entre Iker Marcaide, el CEO de Matteco, empresa de tecnologia de materials avançats i tecnologies netes situada en l'àrea científic-empresarial del PCUV; i José Antonio Sobrino, director del Laboratori de Processament d'Imatges (IPL), situat en l'àrea científic-acadèmica del PCUV, i Premi Jaume I; sota el títol “Ciència i empresa: generant impacte”. Així mateix, s'han celebrat reunions cara a cara en format speed dating entre empresaris i investigadors, impulsades a través d'una app desenrotllada específicament per a facilitar les connexions.
José Antonio Sobrino ha destacat que este tipus de trobades són necessaris i s'han d'intensificar, perquè permet "passar de les idees a l'acció". "Les trobades entre empreses i investigadors fan que ens coneguem millor i que l'empresari sàpia quins treballs estem fent en els grups d'investigació", ha explicat el director de l'IPL.
Rosa Donat, José Jaime Baldoví, Enrique Soto, entre els participants de la IV Trobada Connectant Empresaris i Investigadors de la Fundació LAB Mediterráneo. Foto: FPCUV
A més, Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València; José Jaime Baldoví, president de l’Associació de Científiques i Científics d’Excel·lència del Pla GenT (AccenT); i Enrique Soto, director de Fundació LAB, han donat la benvinguda institucional a la trobada, destacant la importància de transferir el coneixement científic a les empreses per a aportar valor a la societat i al medi ambient.
José Jaime Baldoví també ha donat importància a la connexió entre el món de l'empresa i de la investigació. "Vivim en una societat que s'enfronta a reptes constantment. La ciència aporta el coneixement i la visió empresarial aporta les solucions. Quan es combinen estos dos vessants podem proporcionar béns i servicis que siguen útils a la societat. La ciència ha de conéixer quins són els problemes de la societat i a través d'estos esdeveniments és on podem veure quins són els reptes i quines solucions podem aportar", ha assegurat el president d'AccenT.
"Vivim en una societat que s'enfronta a reptes constantment. La ciència aporta el coneixement i la visió empresarial aporta les solucions. Quan es combinen estos dos vessants podem proporcionar béns i servicis que siguen útils a la societat", José Jaime Baldoví, president d'AccenT
Per quart any consecutiu, esta trobada es consolida com un espai clau per a bastir ponts entre el món de la investigació i l'ecosistema empresarial. Al llarg de la jornada, investigadors d'àrees com a biotecnologia, enginyeria de materials, nanotecnologia, fotònica o teledetecció han presentat les seues línies de treball i han debatut sobre la seua aplicació pràctica en diferents sectors econòmics.
Com a novetat, esta edició ha incorporat trobades en format speed dating, breus reunions cara a cara que han permés a investigadors i empresaris identificar punts de connexió de manera àgil i directa. Per a facilitar esta dinàmica, Fundació LAB ha posat en marxa una app exclusiva amb informació sobre els perfils dels investigadors participants, els seus camps d'especialització i la possibilitat de concertar cites durant la jornada.
La trobada ha reafirmat la missió de Fundació LAB Mediterráneo de fomentar la creació i atracció de startups tecnològiques, donar suport a la digitalització d'empreses no tecnològiques i augmentar la inversió privada en I+D+i, amb el propòsit de posicionar a la Comunitat Valenciana com un referent nacional i europeu en innovació, emprenedoria i transferència tecnològica.
Matteco és un dels casos d'èxit de la connexió entre empresaris i investigadors que promou Fundació LAB Mediterráneo a través d'estes trobades. És una empresa de tecnologia de materials avançats amb la missió de descarbonitzar l'economia i accelerar la transició energètica, començant amb solucions per a la producció d'hidrogen verd. La companyia desenrotlla catalitzadors i elèctrodes d'alt rendiment, components clau en el procés de generació d'hidrogen renovable a través d'electròlisi alcalina i AEM (Anion Exchange Membrane). Esta tecnologia patentada, fruit de més de 10 anys d'I+D, transforma l'economia de producció de l'hidrogen verd: reduïx tant els costos d'inversió en equips com els d'operacions.
Matteco és una spin-off de la Universitat de València que combina la destacada labor d'innovació química durant mes de 10 anys del Dr. Gonzalo Abellán al capdavant del grup d'investigació 2D-Chem de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), amb l'afany de sostenibilitat liderat per Iker Marcaide a través de Zubi, grup d'empreses d'impacte amb l'objectiu de resoldre reptes socials i ambientals.
Amb seu en el Parc Científic de la UV, compte des de 2025 amb una factoria amb capacitat per a fabricar l'equivalent a un gigavati d'elèctrodes. El seu equip en creixement, majoritàriament valencià, està format per més de 40 professionals en les diferents àrees d'I+D, Innovació, Industrialització, Desenrotllament de Negoci i Qualitat.
Font: Valencia News y elaboració pròpia