ARTHEx Biotech obté 42 milions d'euros per a avançar en el tractament de la distròfia miotònica

29/05/2023
  • L'empresa situada en el Parc Científic de la Universitat de València acaba d'anunciar el tancament d'una ronda de finançament de 42 milions d'euros per a progressar amb el seu compost ATX-01, un nou fàrmac dirigit al tractament de la distròfia miotònica tipus 1 (DM1)
  • ARTHEx espera iniciar l'assaig clínic en el segon semestre de 2023. La ronda està liderada per la societat de capital de risc Columbus Venture Partners

 

ARTHEx Biotech S.L., companyia biotecnològica en fase clínica situada en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), es troba centrada en el desenvolupament de medicaments innovadors a través de la modulació de microRNA. El principal compost que la companyia té en fase d'investigació –ATX-01– està progressant cap a la seua fase clínica per al tractament de la distròfia miotònica tipus 1 (DM1), una malaltia rara que provoca desgast muscular progressiu.

El finançament obtingut ara s'utilitzarà per a avançar en el desenvolupament d'aquest compost, un fàrmac dissenyat contra el microRNA 23b en un assaig clínic (Fase I/IIa) per al tractament d'aquest trastorn neuromuscular devastador i rar que, a més de feblesa muscular, causa complicacions diverses que incapaciten a les persones que el pateixen. Actualment no existeixen tractaments capaços de modificar el curs de la DM1, que afecta almenys 40.000 persones als EUA i 70.000 a Europa.

En la ronda de finançament obtingut en la Sèrie B –modalitat on la startup rep capital d'inversors a canvi de participació en l'empresa– i liderada per la societat de capital de risc Columbus Venture Partners, han participat el Consell Europeu d'Innovació (EIC), Hadean Ventures, Sound Bioventures i els inversors previs Invivo Capital, AdBio Partners i CDTI.

“Aquest finançament ens permet traslladar a la clínica el projecte científic per al qual es va fundar de la companyia, i tenim una tremenda confiança en el nostre enfocament per a fer realitat el nou potencial terapèutic dels microRNA”, Beatriz Llamusí, directora científica executiva (CSO) i cofundadora d'ARTHEx Biotech

“Aquest finançament ens permet traslladar a la clínica el projecte científic per al qual es va fundar de la companyia, i tenim una tremenda confiança en el nostre enfocament per a fer realitat el nou potencial terapèutic dels microRNA”, ha dit Beatriz Llamusí, directora científica executiva (CSO) i cofundadora d'ARTHEx Biotech.

Per la seua part, José Mesa, soci de Columbus Venture Partners, ha afegit que “la tecnologia fundacional de modulació de microRNA d'ARTHEx demostra ser una gran promesa per a identificar noves formes de tractament, bloquejant o activant dianes clau que desencadenen malalties. Creiem que tenim la tremenda oportunitat de desenvolupar una nova teràpia en DM1, una malaltia òrfena amb un nombre significatiu de pacients a tot el món”.

Frédéric Legros, president del Consell d'Administració d'ARTHEx i nou conseller delegat de la spin-off, ha manifestat sentir-se “emocionat per liderar ARTHEx Biotech al costat d'un reeixit equip executiu, ajunta directiva i sindicat d'inversors, que comparteixen el nostre compromís de desenvolupar medicaments innovadors per a malalties incapacitants. Aquest serà un any crucial mentre ens preparem per a iniciar l'estudi ArthemiR™ de Fase I/IIa amb el compost principal ATX-01 per a DM1, en la segona meitat de 2023”.

"Creiem que tenim la tremenda oportunitat de desenvolupar una nova teràpia en DM1, una malaltia òrfena amb un nombre significatiu de pacients a tot el món”, José Mesa, soci de Columbus Venture Partners

Origen de la spin-off

Arthex Biotech és, des de 2020, una spin-off de la Universitat de València nascuda a la fi de 2019 del grup d'investigació de Genòmica Traslacional encapçalat pel catedràtic de Genètica Rubén Artero. El seu equip va descobrir amb anterioritat una nova diana terapèutica per a la DM1 i va inventar molècules que permetien recuperar símptomes de la malaltia. La invenció es va patentar i la prova de concepte, en un model animal, es va publicar en la revista Nature Communications. La UV va llicenciar posteriorment la patent a ARTHEx per a la seua explotació.

ARTHEx treballa, a més, en el descobriment de fàrmacs per a identificar i desenvolupar moduladors de microRNA per a altres trastorns amb altes necessitats mèdiques no cobertes, incloses malalties genètiques com DM1. La seu d'aquesta empresa spin-off de la Universitat de València es troba en el Parc Científic de la institució acadèmica.