La startup del Parc Científic de la Universitat de València suma a més un altre guardó, el premi Trajectòria Empresarial convocat pel Centre Europeu d'Empreses Innovadores (CEEI) de València i l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE).
Darwin Bioprospecting Excellence ha sigut reconeguda com la millor en la categoria Accelerate, en la qual han competit empreses emergents universitàries en actiu amb un producte o servei disponible en el mercat. El guardó estatal valora la seua contribució a les solucions microbianes a la carta.
Els premis Santander X Spain Award 2021, una iniciativa del Banc Santander que promou els millors projectes i startups espanyoles, pretenen impulsar el talent que emergeix de les universitats com hubs d'innovació i investigació i reforçar la competitivitat i l'ocupabilitat dels joves, a través de dues modalitats , Launch i Accelerate.
El jurat, compost per experts en emprenedoria, inversió, tecnologia o màrqueting, ha triat a Darwin Bioprospecting Excellence com la millor en la categoria Accelerate, una convocatòria en la qual han competit empreses emergents universitàries en actiu, amb un producte o servei disponible en el mercat.
Impulsada pels investigadors Manuel Porcar i Cristina Vilanova de la Universitat de València, Darwin Bioprospecting Excellence es dedica a investigar i seleccionar microorganismes amb la finalitat de proporcionar solucions aplicables a sectors tan diversos com l'alimentació, la salut humana i animal, o el sector de l'energia i el medi ambient. Per a Vilanova, el guardó representa, a més d'un reconeixement a la seua activitat i fort creixement en els últims anys, una oportunitat per a millorar la seua visibilitat en l'entorn nacional i europeu i entrar en contacte amb diversos actors de l'ecosistema de les startups tecnològiques, incloent possibles clients, col·laboradors o inversors.
Una selecció d'alt nivell
Arribar a l'etapa final de la convocatòria ha significat un procés d'alta competitivitat. De les iniciatives presentades en l'inici, a la segona fase van arribar els 100 millors projectes a través d'una selecció basada en els criteris d'innovació i diferencial competitiu, model de negoci o perfil dels emprenedors, després de la qual van quedar deu finalistes per categoria en l'última fase, una prova que va requerir exposar de nou els seus projectes davant el jurat amb un pitch en anglés de quatre minuts i respondre una bateria de preguntes dels experts.
Pròximament, els guanyadors també tindran l'oportunitat de competir internacionalment amb els millors emprenedors d'altres països i representar a Espanya al Santander X Global Award 2022.
Segons Vilanova, cofundadora de Darwin, és important participar en aquestes iniciatives per a posar en valor els resultats aconseguits durant els cinc anys de vida de la iniciativa, a més de donar-se a conéixer com a empresa i fer l'esforç de divulgar la seua activitat al públic interessat independentment del seu perfil tècnic.
Premi del CEEI-IVACE
Al premi estatal també se li suma el reconeixement del Centre Europeu d'Empreses Innovadores (CEEI) de València i l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE), que ha valorat en la modalitat de Trajectòria Empresarial la contribució a la innovació de la startup del PCUV en la 24a edició d'uns guardons que pretenen reconéixer l'esforç de les empreses innovadores a l'àmbit de la província de València i les comarques de L'Alcoià i el Comtat, i la província d'Alacant, a més de potenciar el teixit socioeconòmic, diversificar les activitats empresarials i fomentar l'emprenedoria.