La larva de l'insecte Galleria mellonella, popularment coneguda com a cuc de la cera o de la mel, permet injectar-li dosis exactes de probiòtics o compostos bioactius i la seua temperatura de creixement és similar a la de l'intestí humà (37º).
La biotecnològica Darwin Bioprospecting Excellence, instal·lada en el Parc Científic de la Universitat de València, rebrà prop de 202.000 euros del Programa NEOTEC del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) per a dur a terme la implantació de l'ús de la larva de Galleria mellonella, més coneguda com a cuc de la cera o cuc de la mel, com a nou model de garbellat in viu de probiòtics.
“El desenvolupament d'aquest model d'experimentació permetrà augmentar la nostra capacitat de testar microorganismes o compostos bioactius amb efectes beneficiosos en la salut d'humans o altres animals, reduint l'ús de models murins, amb totes les implicacions que això comporta,” explica Kristie Tanner, coordinadora de projectes d'R+D de Darwin Bioprospecting Excellence.
La larva d'aquest lepidòpter té una sèrie d'avantatges per al cribatge de probiòtics en comparació amb altres models similars, com pot ser el nematode Caenorhabditis elegans o la mosca Drosophila melanogaster. “En primer lloc, creix a 37 graus, és a dir, a una temperatura similar a la fisiològica humana i també a la qual creixen els probiòtics. En segon lloc, la grandària que té, malgrat ser xicoteta, és prou gran per a fer estudis histològics –de teixits–. I un tercer avantatge seria la possibilitat d'injectar-li una dosi exacta d'un tractament; fins i tot, se li pot donar per boca una quantitat exacta de menjar”, argumenta.
Estrés oxidatiu i obesitat
L'objectiu del projecte presentat al CDTI per aquesta companyia valenciana és desenvolupar un model d'estrés oxidatiu i un altre d'obesitat en aquest organisme: “Esperem que en dos anys hàgem generat models d'aquestes dues malalties per a posar-los a la disponibilitat dels nostres clients, que són productors de probiòtics”, avança la responsable de recerca i desenvolupament en Darwin.
“A més”, afegeix Kristie Tanner, “volem utilitzar aquests models per a realitzar un cribratge a la nostra col·lecció de més de 600 ceps de microorganismes potencialment probiòtics, la qual cosa ens permetrà seleccionar aquells amb una activitat interessant en aquests dos models”. L'empresa també es fixa com a meta “fer alguns experiments per a aconseguir mutants que tinguen símptomes extrapolables a altres malalties humanes”.
Fa ja temps que estudis teòrics proposen a Galleria mellonella com a nou model de cribatge in vivo. “No obstant això, fins al moment es tracta d'estudis de patogènesi, això és, investigacions que consisteixen a infectar a la larva i veure com l'afecta el patògen. Pensem que és ara un punt òptim de l'estat de l'art per a dissenyar models més complexos d'aquest organisme”, detalla Tanner.
Darwin Bioprospecting Excellence és una de les 94 empreses espanyoles beneficiades amb aquest programa que impulsa el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) per a finançar fins a amb 550.000 euros projectes empresarials que necessiten de l'ús de tecnologia o coneixement a partir de l'activitat investigadora i en els quals l'estratègia de negoci es base en el desenvolupament de tecnologia. Entre aquestes, es troba també una altra empresa ubicada en el Parc Científic, SiCtech Induction.