Els premis Bioval 2023 reconeixen la labor d'Evolving Therapeutics, Madeinplant i Luis Chimeno, fundador d'Oscillum

14/11/2023

L'Associació d'Empreses i Entitats del sector BIO que engloba la Biotecnologia, Biomedicina i Bioeconomía, i que constitueixen el clúster de la Comunitat Valenciana, Bioval, va reconéixer durant la sisena Nit Biotec, a través dels premis Bioval 2023, la labor d'Evolving Therapeutics, Madeinplant i Luis Chimeno, fundador d'Oscillum, tots ells amb relació amb el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) i AgrotecUV

La sisena edició de la Nit Biotec, organitzada per Bioval, es va celebrar el 9 de novembre en La Marina de València amb l'ànim de fer un pas més en la consolidació d'un clúster, que pretén ser el paraigua de totes les empreses biotecnològiques de la Comunitat Valenciana. En este context, van ser reconegudes tres empreses innovadores que formen part d'AgrotecUV i el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). La spin -off de la UV, que treballa en un sistema personalitzat d'aïllament de bacteriòfags ambientals orientat a atallar el problema de resistència antimicrobiana, Evolving Therapeutics, va ser reconeguda com a Millor Associat Bioval 2023; per part seua, Madeinplant, dedicada a la reprogramació de les plantes, per a millorar les seues característiques agronòmiques, es va emportar el premi Proposta de Valor 2023; i finalment Luis Chimeno, CEO de Oscillum, empresa que desenvolupa i produeix etiquetes intel·ligents que tracen i donen informació sobre els aliments, fàrmacs o crema, va ser guardonat amb el premi Jove Talent.

“Estos premis són ja una cita ineludible en el nostre sector i el nivell és cada vegada major. La Comunitat Valenciana és un node importantíssim en biotecnologia i per a mostra la qualitat de tots els premiats”, va manifestar Ángela Pérez, qui ha encapçalat el jurat com a presidenta de Bioval. “Com a novetat, enguany hem volgut ampliar els guardons per a estendre el nostre reconeixement a la divulgació, que és importantíssima per a continuar progressant en la nostra àrea, fent còmplice del progrés a la societat que és per a qui desenvolupem els productes i serveis biotec que milloraran les nostres vides i en els quals confiem el nostre futur”, va afegir la presidenta.

“Estos premis són ja una cita ineludible en el nostre sector i el nivell és cada vegada major. La Comunitat Valenciana és un node importantíssim en biotecnologia i per a mostra la qualitat de tots els premiats”, Ángela Pérez, presidenta de Bioval

Entre el jurat es trobaven Ángela Pérez, presidenta de Bioval i VP Health in Code; Ainhoa Genovés, directora general de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe; Alicia Medrano, membre de la junta directiva d'AJEV; Arantxa Torres, directora del centre territorial d'RTVE de la CV; Encarna Mazón, directora de la Càtedra de cultura empresarial de la UV; Marta Iranzo, presidenta del Club de Màrqueting del Mediterrani i VP d'EVAP; Maxi Pérez, director d'oficina de Caixa Popular; Ismael Valero, responsable de Llançadora Corporate; Pepe Peris, director general d'Angels i Víctor Rodríguez, regional key account manager de Promega.

Així mateix, també van ser reconegudes durant la gala Lucía Almagro, biotecnòloga i editora del compte @diariodeunacientifica i autora del llibre Un virus en dificultats, la primera guanyadora del nou premi bioval a la Divulgació Científica; i Marta García Escolano, guanyadora del premi Lideratge femení, desenvolupa en PROSPERA Biotech neurocosmètica per a pells extremadament sensibles com és el cas d'aquelles que han rebut un tractament quimio o radioteràpic.

Evolving Therapeutics, premi Millor Associat Bioval 2023

Evolving Therapeutics es va alçar amb el premi Millor Associat Bioval 2023. La spin-off de la Universitat de València, de molt recent creació, va ser fundada per les Dres. Pilar Domingo Calap i Marisa Domingo Calap, i amb el suport de la Fundació Respiralia, una associació sense ànim de lucre per la fibrosi quística. La seua labor, que està enfocada en la lluita contra els bacteris multiresistents, cerca desenvolupar productes que siguen capaços de previndre, tractar i diagnosticar malalties bacterianes que hui dia no tenen tractament. "En estos moments, la nostra empresa es troba en una etapa emocionant de desenvolupament i creixement. Malgrat ser una empresa jove, hem avançat significativament des del nostre inici i hem aconseguit fites clau en el nostre camí", afirmen des d'Evolving.

"Som una empresa molt recent i este premi suposa per a nosaltres una oportunitat per a entrar i donar-nos a conéixer a tot l'ecosistema biotec. Estem molt agraïdes a tots els associats que confien en el nostre projecte i que ens han votat per a este premi, el qual no és només un motiu d'orgull per al nostre equip, sinó que també simbolitza un suport a la nostra missió i visió com a empresa", reconeixen des de l'organització, alhora que afigen que "el premi Bioval ens impulsa a continuar innovant i superant desafiaments, és una font de motivació per a continuar innovant i una validació de la nostra contribució al sector bio valencià. Estem emocionades i agraïdes per este honor, i ens comprometem a continuar treballant per a marcar una diferència positiva en el nostre camp i en la comunitat".

"Som una empresa molt recent i este premi suposa per a nosaltres una oportunitat per a entrar i donar-nos a conéixer a tot l'ecosistema biotec. Estem molt agraïdes a tots els associats que confien en el nostre projecte i que ens han votat per a este premi, el qual no és només un motiu d'orgull per al nostre equip, sinó que també simbolitza un suport a la nostra missió i visió com a empresa"

D'altra banda, des de l'empresa, situen al sector bio valencià "en un moment emocionant i prometedor per a les noves startups", ja que segons ressalten "En els últims anys, s'ha donat un creixement a la regió en termes d'innovació i emprenedoria en l'àmbit de la biotecnologia i la biomedicina. València ha demostrat ser un lloc propici per a la creació i el desenvolupament de startups bio gràcies al seu ecosistema favorable per a la investigació i la col·laboració". "La presència d'institucions acadèmiques destacades, com a universitats i centres d'investigació, ha fomentat la formació de xarxes sòlides entre científics, emprenedors i empreses, per la qual cosa fa més fàcil el camí per a la transferència de coneixement i tecnologia des de l'acadèmia cap a la societat, impulsant el sorgiment de noves empreses en el sector bio", conclouen des de l'organització.

WhatsApp Image 2023-11-10 at 09.50.46

Madeinplant, premi Proposta de Valor 2023

Madeinplant va ser reconeguda amb el premi Proposta de Valor 2023. La companyia, especialista en bio-disseny de plantes, es dedica a la reprogramació d'estes, per a millorar les seues característiques agronòmiques. Una línia de treball és la reconversió de les plantes en biofactories de proteïnes i biomolècules d'alt valor afegit amb aplicació en la indústria agroalimentària, cosmètica i farmacèutica, per a produir d'una manera més sostenible.

“Este premi representa el reconeixement de la nostra comunitat i del nostre sector. Significa que aquells que comparteixen les nostres inquietuds i el nostre mode d'entendre la innovació com a eina de progrés, han vist valor en la proposta que fem des de Madeinplant per a contribuir a solucionar els grans reptes globals als quals ens enfrontem”, explica Federico Grau, CEO i fundador de Madeinplant, que al seu torn indica que “el sector bio valencià està en un moment de plena efervescència amb una sèrie d'iniciatives per a impulsar propostes innovadores que no cal desaprofitar”.

“El sector bio valencià està en un moment de plena efervescència amb una sèrie d'iniciatives per a impulsar propostes innovadores que no cal desaprofitar. La dècada vinent serà clau perquè s'implementaran molts dels avanços biotecnològics que s'han anat desenvolupant en els últims anys", Federico Grau, CEO i fundador de Madeinplant

Malgrat comptar amb un any d'activitat, l'equip fundador d'esta jove companyia compta amb més de 20 d'experiència en l'àmbit de la biotecnologia vegetal. L'organització es desembolica en un entorn com València, on es "ha aconseguit conformar un hub bio que es va consolidant. És a la nostra mà dotar-ho d'identitat pròpia i fer de la Comunitat un centre biotecnològic de referència". "La dècada vinent serà clau perquè s'implementaran molts dels avanços biotecnològics que s'han anat desenvolupant en els últims anys", recalca Grau. 

Luis Chimeno, premi Jove Talent

El fundador i COO d'Oscillum, Luis Chimeno, va rebre el guardó premie Jove Talent. La seua empresa desenvolupa i produeix etiquetes intel·ligents que tracen i donen informació sobre els aliments, fàrmacs o cremes per a la pell a colp de vista en l'envàs. Actualment, segons explica Chimeno, es troben "en ple creixement a velocitat de creuer enfocant-nos en aspectes més industrials i productius, creixent l'equip i treballant àrees comercials no sols en la Unió europea sinó també en latinoamèrcia oferint solucions no sols d'etiquetatge intel·ligent sinó d'envasament actiu per a millorar i augmenta la vida útil de productes dels diferents sectors en els quals treballem com són el sector agroalimentari, cosmètic i farmacèutic que cada vegada s'enfronta a nou reptes als quals Oscillum pot donar-los solució".

"El premi suposa una xutada d'energia per a tot l'equip ja que suposa un reconeixement que estem per bon camí i que tot el nostre treball té un sentit en la societat i pot ajudar-nos a millorar a poc a poc fent passos cap a un sistema productiu més sostenible i segur. Per descomptat, que iniciatives i reconeixements com este so un far i un indicador que tot el treball i esforç estan posats en un interés comú", Luis Chimeno, fundador d'Oscillum

"El premi suposa una xutada d'energia per a tot l'equip ja que suposa un reconeixement que estem per bon camí i que tot el nostre treball té un sentit en la societat i pot ajudar-nos a millorar a poc a poc fent passos cap a un sistema productiu més sostenible i segur. Per descomptat, que iniciatives i reconeixements com este so un far i un indicador que tot el treball i esforç estan posats en un interés comú", comenta el COO de la startup integrada en la incubadora AgrotecUV. A més, afig que "durant la gala es van comentar molts aspectes del sector biotec valencià i el gran potencial que tenen: des de plantes que poden servir-nos com biofactories per a vacunes, fins a teràpies innovadores contra malalties de les quals no existeixen cura ni tractament". 

Així, Chimeno expressa que "la salut és una aposta present i futura que anirà millorant i innovant amb l'objectiu d'aconseguir una societat amb una qualitat de vida superior. Existeixen molts reptes de cara al futur, l'avanç i creixement de la població suposen de per si mateix reptes en el sector agroalimentari i salut des del risc de resistències bacterianes fins al repte d'alimentar a una població amb la limitació d'espai de cultiu que ens trobarem i crec que la solució a tots estos problemes passa (i ha de passar) per la biotecnologia".