L'empresa biomèdica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) contribuïx en estudis enfocats a la identificació de fenotips específics en pacients, els mecanismes que desencadenen la sèpsia i la validació de biomarcadors. El 13 de setembre és el Dia Mundial de la Sèpsia, una afecció greu i potencialment mortal causada per una resposta anormal a una infecció
L'Institut d'Investigació Sanitària INCLIVA, de l'Hospital Clínic Universitari de València, està desenvolupant diverses línies d'investigació per a millorar el coneixement de la sèpsia, una afecció causada per una resposta anormal a una infecció que produïx respostes fisiològiques alterades, podent provocar disfunció orgànica i, en alguns casos, la mort.
La sèpsia és una condició sistèmica greu complexa i heterogènia, per la qual cosa en l'actualitat hi ha gran interés en la identificació de fenotips específics de pacients per a poder aplicar un enfocament de medicina de precisió i així incrementar l'èxit de les teràpies.
El Grup d'Investigació en Epigenòmica i Epigenètica Translacional d'INCLIVA, coordinat per José Luis García Giménez, també professor del Departament de Fisiologia de la Universitat de València (UV) i CEO de EpiDisease SL, empresa allotjada en el Parc Científic de la Universitat de València, està utilitzant tècniques de seqüenciació massiva de microARNs i anàlisi de metilació de l'ADN per a identificar fenotips específics en els pacients de sèpsies amb l'objectiu de comprendre els fenòmens d'inflamació i immunosupressió en ells.
D'altra banda, el grup està investigant els mecanismes de mort cel·lular mediats per les histones circulants (proteïnes que exercixen un paper crucial en l'organització i regulació de l'ADN, però que fora del nucli resulten ser mediadors nocius per a les cèl·lules) i, d'esta manera, comprendre com estes contribuïxen als diferents processos de mal tissular, immunodesregulació, alteració de la funció endotelial (fonamental per a mantindre la salut vascular i regular diversos processos en l'organisme) i fenòmens de coagulopatia.
A més, està també treballant, juntament amb la UV i la companyia biomèdica EpiDisease en el projecte ‘Identificació i validació de biomarcadors mitjançant l'ús de òmiques i Intel·ligència Artificial per al diagnòstic precoç i la millora del maneig clínic de la sèpsia’ amb la finalitat de desenvolupar diferents mètodes basats en espectrometria de masses que permeten quantificar distints biomarcadors relacionats amb la inflamació, l'estrés oxidatiu i la immunosupressió en pacients de sèpsies.
EpiDisease SL està validant la tecnologia en un assaig clínic multicèntric i internacional en el qual participen diversos centres d'Espanya i Itàlia, entre ells, INCLIVA i l'Hospital Clínic Universitari de València. L'assaig avaluarà rigorosament l'eficàcia i fiabilitat de la ferramenta HistSHOCK DIV en l'entorn clínic de vigilància intensiva. A més, el projecte inclou la preparació de l'expedient tècnic per a la seua presentació a les autoritats reguladores de la Unió Europea
Un altre dels projectes en els quals participa el grup d'investigació és la validació clínica del kit HistSHOCK, una innovadora ferramenta de Diagnòstic In vitro (DIV) que està desenvolupant EpiDisease SL, a partir d'una patent d'INCLIVA, CIBER i la UV, dissenyada per a millorar el diagnòstic precoç, les estratègies de tractament i el pronòstic de la sèpsia.
És un mètode per a l'anàlisi simultània i automatitzada d'histones circulants (H3 i H2B) i proteïna C en mostres de plasma de pacients de sèpsies que han sigut validades com biomarcadors per a diagnosticar, estratificar segons la gravetat i monitorar la sèpsia, predir la progressió a xoc sèptic i contribuir a la identificació d'aquells pacients amb alt risc de desenvolupar Coagulació Intravascular Disseminada (CID). Com HistSHOCK és una prova dinàmica, els efectes de les intervencions sobre el curs de la malaltia poden monitorar-se eficaçment, la qual cosa permet adaptar-les a la resposta de cada pacient.
Els estudis realitzats fins al moment ja han demostrat la seua capacitat per a reduir significativament el nombre de diagnòstics falsos positius i diferenciar la sèpsia d'altres processos hiperinflamatoris no infecciosos en la Unitat de Vigilància intensiva amb símptomes similars. Recentment, també s'ha demostrat l'ús potencial d'estes tecnologies per a identificar, just després de l'ingrés, als pacients que requeriran teràpies de suport vital (és a dir, ventilació mecànica i teràpia de reemplaçament renal), ajudant així a anticipar les intervencions terapèutiques en casos crítics.
Actualment, EpiDisease SL està validant la tecnologia en un assaig clínic multicèntric i internacional en el qual participen diversos centres d'Espanya i Itàlia, entre ells, INCLIVA i l'Hospital Clínic Universitari de València. L'assaig avaluarà rigorosament l'eficàcia i fiabilitat de la ferramenta HistSHOCK DIV en l'entorn clínic de vigilància intensiva. A més, el projecte inclou la preparació de l'expedient tècnic per a la seua presentació a les autoritats reguladores de la Unió Europea, amb vista a la seua aprovació com a producte de diagnòstic in vitro amb marcatge CE-IVD i el seu posterior llançament comercial.
La sèpsia afecta uns 49 milions de pacients i una de les principals causes de mort als hospitals a nivell mundial (la mortalitat intrahospitalària per sèpsia és superior al 10%), amb 11 milions de defuncions anuals
El grup destinatari de HistSHOCK són els pacients amb sospita de sèpsia (casos SoS). Es calcula que hi ha entre 240 i 685 milions de casos de SoS a tot el món. El pla de comercialització se centra en Espanya, França, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, els Estats Units, la Xina i el Japó, amb un mercat total abordable de 149 milions de SoS cada any.
En tots els projectes d'investigació, inclòs l'assaig de validació clínica de HistSHOCK, està participant el Biobanc INCLIVA. També participa activament la nova Unitat d'Espectrometria de Masasque s'encarrega de mesurar els nivells d'histones circulants i proteïna C en les mostres arreplegades. Estes investigacions són finançades per projectes FIS de l'Institut de Salut Carles III i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats i per un projecte de col·laboració públic-privada finançat per l'Agència Estatal d'Investigació en el programa d'Ajudes a Projectes de Col·laboració Público Privada del Pla Estatal d'Investigació Científica, Tècnica i d'Innovació 2021-2023 en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. L'assaig de validació de la tecnologia HistShock és finançat pel programa de Projectes amb Segell d'Excel·lència del Programa de l'Horitzó Europa, i finançat per part del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) del Ministeri de Ciència i Innovació i els fons NextGeneration UE.
Dia Mundial de la Sèpsia
Hui és el Dia Mundial de la Sèpsia, una afecció greu que afecta uns 49 milions de pacients i una de les principals causes de mort als hospitals a nivell mundial (la mortalitat intrahospitalària per sèpsia és superior al 10%), amb 11 milions de defuncions anuals. A més, el nombre de casos de sèpsies augmenta cada any degut a una població mundial cada vegada més envellida que patix més malalties cròniques.
La sèpsia es produïx de manera impredictible i pot progressar ràpidament. En els casos greus, fallen un o més sistemes orgànics. En el pitjor dels casos, la pressió arterial baixa, el cor es debilita i el pacient entra en una espiral de xoc sèptic. Una vegada que això ocorre, poden fallar ràpidament diversos òrgans (pulmons, renyons, fetge) i el pacient pot morir.
A més, la sèpsia és una de les principals causes de reingrés hospitalari (quasi un 74% de reingressos a l'any). El cost anual a causa de la sèpsia i les seues complicacions supera els 75.000 milions d'euros.
En l'actualitat no existix cap prova específica per a la sèpsia, i els professionals sanitaris han d'identificar-la tenint en compte diverses variables entre els símptomes del pacient i els resultats de les proves. Per exemple, les proves d'hemograma, lactat, proteïna C reactiva, hemocultius i temps de protrombina poden indicar la presència d'una infecció subratllant símptomes específics, però no identificar la infecció en si.