Evolving Therapeutics aplica de manera pionera virus de bacteris contra Xylella fastidiosa a les Illes Balears

08/09/2023
  • El tractament de plantes de cultiu a Mallorca, finançat per la Conselleria d'Agricultura del Govern dels Illes Balears, s'ha recolzat en treballs previs de l'I2SysBio i de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), amb l'objectiu d'atacar a Xylella fastidiosa, una dels bacteris més mortífers de la conca mediterrània i contra la qual no existeix tractament
  • Es tracta del primer projecte pilot amb fags en l'agricultura a Espanya, tècnica que ja s'ha utilitzat en persones amb fibrosi quística

 

Els fags, els virus que infecten de manera exclusiva als bacteris, poden jugar un paper clau en la salut del camp. Pilar Domingo-Calap, investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), dirigeix una investigació amb aquests virus que ha començat a tractar plantes de cultius afectats pel bacteri Xylella fastidiosa a les Illes Balears. Desenvolupat per Evolving Therapeutics SL, una spin-off de la UV, es tracta del primer tractament pilot amb fags en agricultura a Espanya, tècnica que ja s'ha utilitzat en persones amb fibrosi quística.   

“Implementem solucions personalitzades basades en fags, que eliminaran al bacteri diana de manera específica, mantenint la microbiota de l'organisme a tractar, ja siga una planta, un animal, o fins i tot pacients”, explica Domingo-Calap, directora científica de Evolving Therapeutics i líder del grup d'investigació Virologia Ambiental i Biomèdica en l'I2SysBio. L'empresa, situada en el Parc Científic de la Universitat de València, forma part de la Incubadora d'Alta Tecnologia en Agroalimentació Sostenible (AgrotecUV), una iniciativa de la UV i la Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) amb signatures d'alta tecnologia en agricultura basades en la col·laboració públic-privada.

“Implementem solucions personalitzades basades en fags, que eliminaran al bacteri diana de manera específica, mantenint la microbiota de l'organisme a tractar, ja siga una planta, un animal, o fins i tot pacients”, Pilar Domingo-Calap, directora científica de Evolving Therapeutics i líder del grup d'investigació Virologia Ambiental i Biomèdica en l'I2SysBio

El tractament de plantes de cultiu a Mallorca, finançat per la Conselleria d'Agricultura del Govern dels Illes Balears, s'ha recolzat en treballs previs de l'I2SysBio i de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), amb l'objectiu d'atacar a Xylella fastidiosa, una dels bacteris més mortífers de la conca mediterrània i contra la qual no existeix tractament. Aquesta plaga, que a Mallorca ja és endèmica, afecta sobretot a ametlers, oliveres i vinyes, i és un dels principals organismes patògens de quarantena de la Unió Europea, davant el qual els agricultors han d'eliminar les plantes afectades. 

Evolving Therapeutics SL, fundada per Pilar Domingo-Calap i Marisa Domingo-Calap amb el suport de la Fundació Respiralia, entitat balear sense ànim de lucre per al suport a persones amb fibrosi quística, ofereix solucions preventives, de diagnòstic i terapèutiques enfront de bacteris d'una forma eficaç i ecològicament segura com a línies clau en el context actual en el qual els bacteris resistents a Espanya representen una causa de mortalitat de triplica als accidents de trànsit i requereixen noves estratègies de control. A més, la teràpia de fags, de major rellevància pels seus prometedors resultats, també pot aplicar-se com biocontrol en salut animal i vegetal. 

evolving 02

Les investigadores i responsables de Evolving Therapeutics SL, Pilar i Marisa Domingo-Calap, en una vinya a Mallorca. Foto: Evolving Therapeutics SL.

“És una oportunitat per a nosaltres poder ser pioners en el camp, els resultats preliminars ens fan secundar fortament aquest projecte. Fins a l'any pròxim, en el qual tornen a brollar noves fulles en les vinyes, no veurem si el tractament ha funcionat, però estem fent un seguiment temporal per a veure la seua efectivitat”, Francesc Adrover, tècnic de sanitat vegetal de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern dels Illes Balears

“És una oportunitat per a nosaltres poder ser pioners en el camp, els resultats preliminars ens fan secundar fortament aquest projecte. Fins a l'any pròxim, en el qual tornen a brollar noves fulles en les vinyes, no veurem si el tractament ha funcionat, però estem fent un seguiment temporal per a veure la seua efectivitat”, explica Francesc Adrover, tècnic de sanitat vegetal de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern dels Illes Balears.  “Aquest estudi és indispensable per a poder avançar cap a tractaments sostenibles i biològicament segurs”, indica Marta López, cap de la secció de sanitat vegetal de la Conselleria. “Encara que els resultats es validen a llarg termini, és un pas avant en la lluita contra bacteris amb nous tractaments biològics, ecològicament segurs, i que de segur donaran que parlar molt en els pròxims temps”, ha destacat.

La ciència bàsica ha sigut clau per a donar origen al projecte, que va començar com un estudi per a aïllar fags capaços de matar Xylella i entendre el seu potencial ús en planta. Els nous fags aïllats en el grup d'investigació de Pilar Domingo-Calap, en col·laboració amb el grup d'Ester Marco-Noales (IVIA), van ser el germen d'aquesta iniciativa pionera en el camp espanyol.

Més informació

Entrevista amb Pilar Domingo-Calap en 'Nosaltres eSTEM'

Entrevista amb Evolving Therapeutics com empresa guanyadora en els VIII Premis VLC/Startup