Els fags, els virus que infecten de manera exclusiva als bacteris, poden jugar un paper clau en la salut del camp. Pilar Domingo-Calap, investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), centre mixt de la Universitat de València (UV) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), dirigeix una investigació amb aquests virus que ha començat a tractar plantes de cultius afectats pel bacteri Xylella fastidiosa a les Illes Balears. Desenvolupat per Evolving Therapeutics SL, una spin-off de la UV, es tracta del primer tractament pilot amb fags en agricultura a Espanya, tècnica que ja s'ha utilitzat en persones amb fibrosi quística.
“Implementem solucions personalitzades basades en fags, que eliminaran al bacteri diana de manera específica, mantenint la microbiota de l'organisme a tractar, ja siga una planta, un animal, o fins i tot pacients”, explica Domingo-Calap, directora científica de Evolving Therapeutics i líder del grup d'investigació Virologia Ambiental i Biomèdica en l'I2SysBio. L'empresa, situada en el Parc Científic de la Universitat de València, forma part de la Incubadora d'Alta Tecnologia en Agroalimentació Sostenible (AgrotecUV), una iniciativa de la UV i la Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) amb signatures d'alta tecnologia en agricultura basades en la col·laboració públic-privada.
“Implementem solucions personalitzades basades en fags, que eliminaran al bacteri diana de manera específica, mantenint la microbiota de l'organisme a tractar, ja siga una planta, un animal, o fins i tot pacients”, Pilar Domingo-Calap, directora científica de Evolving Therapeutics i líder del grup d'investigació Virologia Ambiental i Biomèdica en l'I2SysBio
El tractament de plantes de cultiu a Mallorca, finançat per la Conselleria d'Agricultura del Govern dels Illes Balears, s'ha recolzat en treballs previs de l'I2SysBio i de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), amb l'objectiu d'atacar a Xylella fastidiosa, una dels bacteris més mortífers de la conca mediterrània i contra la qual no existeix tractament. Aquesta plaga, que a Mallorca ja és endèmica, afecta sobretot a ametlers, oliveres i vinyes, i és un dels principals organismes patògens de quarantena de la Unió Europea, davant el qual els agricultors han d'eliminar les plantes afectades.
Evolving Therapeutics SL, fundada per Pilar Domingo-Calap i Marisa Domingo-Calap amb el suport de la Fundació Respiralia, entitat balear sense ànim de lucre per al suport a persones amb fibrosi quística, ofereix solucions preventives, de diagnòstic i terapèutiques enfront de bacteris d'una forma eficaç i ecològicament segura com a línies clau en el context actual en el qual els bacteris resistents a Espanya representen una causa de mortalitat de triplica als accidents de trànsit i requereixen noves estratègies de control. A més, la teràpia de fags, de major rellevància pels seus prometedors resultats, també pot aplicar-se com biocontrol en salut animal i vegetal.
Les investigadores i responsables de Evolving Therapeutics SL, Pilar i Marisa Domingo-Calap, en una vinya a Mallorca. Foto: Evolving Therapeutics SL.
“És una oportunitat per a nosaltres poder ser pioners en el camp, els resultats preliminars ens fan secundar fortament aquest projecte. Fins a l'any pròxim, en el qual tornen a brollar noves fulles en les vinyes, no veurem si el tractament ha funcionat, però estem fent un seguiment temporal per a veure la seua efectivitat”, Francesc Adrover, tècnic de sanitat vegetal de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern dels Illes Balears
“És una oportunitat per a nosaltres poder ser pioners en el camp, els resultats preliminars ens fan secundar fortament aquest projecte. Fins a l'any pròxim, en el qual tornen a brollar noves fulles en les vinyes, no veurem si el tractament ha funcionat, però estem fent un seguiment temporal per a veure la seua efectivitat”, explica Francesc Adrover, tècnic de sanitat vegetal de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern dels Illes Balears. “Aquest estudi és indispensable per a poder avançar cap a tractaments sostenibles i biològicament segurs”, indica Marta López, cap de la secció de sanitat vegetal de la Conselleria. “Encara que els resultats es validen a llarg termini, és un pas avant en la lluita contra bacteris amb nous tractaments biològics, ecològicament segurs, i que de segur donaran que parlar molt en els pròxims temps”, ha destacat.
La ciència bàsica ha sigut clau per a donar origen al projecte, que va començar com un estudi per a aïllar fags capaços de matar Xylella i entendre el seu potencial ús en planta. Els nous fags aïllats en el grup d'investigació de Pilar Domingo-Calap, en col·laboració amb el grup d'Ester Marco-Noales (IVIA), van ser el germen d'aquesta iniciativa pionera en el camp espanyol.
Més informació
Entrevista amb Pilar Domingo-Calap en 'Nosaltres eSTEM'
Entrevista amb Evolving Therapeutics com empresa guanyadora en els VIII Premis VLC/Startup