EVOLVING THERAPEUTICS, nova spin-off biotecnològica de la Universitat de València situada en el I2SysBio

19/05/2023
  • La nova spin-off situada en el Parc Científic de la Universitat de València desenvoluparà solucions biotecnològiques per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de bacteris patògens resistents, amb una metodologia basada en fags i des del plantejament global One Health
  • L'empresa promoguda Pilar Domingo-Calap, investigadora en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), és una de les premiades de la VIII edició VLC/STARTUP

 

Els bacteris multiresistents suposen una greu amenaça per a la salut humana, animal i vegetal. Les restriccions en l'ús d'antibiòtics per a l'agricultura i la ramaderia, així com la creixent resistència de molts bacteris a aquest tipus de medicaments, demanden el desenvolupament de noves estratègies per al control de malalties bacterianes. I els bacteriòfags o fags, virus que ataquen exclusivament als bacteris, es plantegen com una alternativa avantatjosa als antibiòtics, tant per la seua alta especificitat com per la seua innocuïtat per al medi ambient. 

EVOLVING THERAPEUTICS naix com spin-off de la Universitat de València, situada en el Parc Científic de la institució acadèmica, amb la finalitat de transferir al mercat un sistema personalitzat d'aïllament de bacteriòfags ambientals orientat a atallar aquest problema de resistència antimicrobiana. “Els fags són una solució molt prometedora i personalitzada. Ataquen al bacteri diana sense alterar a la resta de bacteris beneficiosos que alberga la microbiota, ja que són molt específics i ecològicament segurs. A més, coevolucionen amb el bacteri i s'adapten, sense produir efectes secundaris”, assegura Pilar Domingo-Calap, investigadora Ramón y Cajal de la Universitat de València en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio i principal impulsora de la nova spin-off.  

Es tracta de la primera oferta comercial a Espanya de servei de teràpia personalitzada One Health basada en fags

evolving-firmaRepresentants de la UV i d'EVOLVING THERAPEUTICS durant la signatura de l'acord. Foto: UV.

Desenvolupat pel grup de Virologia Ambiental i Biomèdica de l'I2SysBio, un equip expert en teràpia fagics en els àmbits de la sanitat humana, la veterinària i els fitopatògens, aquest sistema titularitat de la UV ha sigut transferit a EVOLVING THERAPEUTICS per a la seua comercialització, després de la subscripció d'un contracte de transferència de metodologia entre totes dues parts.

Es tracta de la primera oferta comercial a Espanya de servei de teràpia personalitzada One Health basada en fags. Gràcies a la seua dilatada experiència en l'estudi dels fags, l'equip fundador de la spin-off contribuirà oferint serveis d'assessorament científic i solucions personalitzades per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament de bacteris patògens, incloent-hi salut humana, animal i vegetal.

“Els fags són una solució molt prometedora i personalitzada. Ataquen al bacteri diana sense alterar a la resta de bacteris beneficiosos que alberga la microbiota, ja que són molt específics i ecològicament segurs. A més, coevolucionen amb el bacteri i s'adapten, sense produir efectes secundaris”, Pilar Domingo-Calap, promotora de l'empresa

EVOLVING THERAPEUTICS naix, a més, de la mà de la Fundació Respiralia, entitat sense ànim de lucre orientada a millorar la qualitat i esperança de vida de persones amb fibrosi quística. La Universitat de València participa del capital de la nova empresa biotecnològica, la tercera spin-off generada des de l'I2SysBio i la dinovena en el catàleg de spin-offs actives de la institució acadèmica.

Guanyadora dels VIII Premis VLC/STARTUP

En la recent edició dels VIII Premis VLC/STARTUP, iniciativa de la Fundació Parc Científic Universitat de València (FPCUV) per al programa de suport a les empreses innovadores, emmarcat en un conveni de col·laboració subscrit entre la Universitat de València i el Banc Santander amb l'afany de promocionar i donar suport a la creació i consolidació d'empreses en l'entorn universitari d'innovació, Evolving Therapeutics va ser premiada en la modalitat Laboratori, categoria que comprén una dotació econòmica de 3.000 euros i la cessió d'un espai de laboratori en el Parc Científic sense cost durant un any.