Ibions guanya el Desafiament e-Dea Salut amb un assistent per al seguiment de pacients crònics en àrees rurals

25/10/2023

L'empresa especialitzada en nutrició i càncer, situada en AgrotecUV, de l'entorn empresarial del Parc Científic de la Universitat de València, gana el Desafiament e-Dea Salut 2023 amb un assistent per a pacients crònics en l'àrea rural en el marc de la setena edició del concurs en el qual la Fundació Pfizer impulsa, ajunte la Conselleria de Salut i Consum de la Junta d'Andalusia, el repte de trobar solucions tecnològiques per a millorar la continuïtat assistencial del pacient crònic en el medi rural

Ibions, startup alacantina del sector salut, integrada en la Incubadora d'Alta Tecnologia en Alimentació Sostenible, AgrotecUV (UV-FPCUV), en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha gana el Desafiament e-Dea Salut 2023 amb el seu projecte 'Yolanda', una infermera virtual per a la cura en remot dels pacients crònics complexos en àrees rurals una vegada són donats d'alta després d'un ingrés hospitalari. Així, els creadors de la startup van recollir el premi en un esdeveniment en l'Institut d'Investigació Biomèdica de Màlaga i Plataforma de Nanomedicina.

La startup va dissenyar una eina per a poder abordar les necessitats detectades per part de l'equip en este grup de pacients, com són la soledat, les barreres en la comunicació amb el sistema sanitari i la confusió amb els seus múltiples tractaments. Amb un disseny senzill i intuïtiu per a garantir el seu ús per part de les persones majors, es podran rebre videotelefonades realitzades per un avatar de manera diària per a chequear la seua situació general i detectar possibles signes d'alarma per a evitar complicacions prevenibles. Amb això, es pretén millorar la qualitat de vida dels pacients i la sostenibilitat del sistema sanitari.

El premi consisteix en una dotació econòmica de 2.500 euros i la possibilitat de participar en el procés de selecció d'una beca de tres setmanes per a participar en la pròxima edició de Richi Social Entrepreneur, en un ecosistema d'innovació a Boston (els Estats Units) per a adquirir els contactes i coneixements necessaris per a desenvolupar en major profunditat la seua proposta.

"Este tipus d'eines poden ajudar molt als pacients, però també als cuidadors i al sistema sanitari", Sara Bañón, cofundadora d'Ibions

“Volem agrair a la Fundació Pfizer i a la Junta d'Andalusia l'oportunitat d'haver pogut participar en esta experiència, que ens ha permés posar-nos en la pell dels pacients per a poder proposar eines de millora dirigides a les necessitats reals”, va comptar Julio Madrigal Matute, CEO i cofundador d'IBIONS. D'altra banda, Sara Bañón Escandell, cofundadora d'IBIONS, va voler transmetre la preocupació que patia durant els seus anys a l'hospital com a metge internista passant consulta a pacients crònics complexos. “Uns de les meues majors pors era donar-los d'alta sabent les dificultats per al control estret, tan necessari en estos pacients, que existeix actualment en el sistema sanitari. Este tipus d'eines poden ajudar molt als pacients, però també als cuidadors i al sistema sanitari”, destaca.

Així mateix, Madrigal va compartir el seu entusiasme respecte a la participació en el desafiament, i va assenyalar que es van presentar perquè "créiem que el repte era un exemple ideal de sinergia entre el sector públic, que identifica els problemes dels seus pacients (Junta d'Andalusia), i el sector privat, en este cas una empresa amb la capacitat de mobilitzar recursos en el sector de la salut (Pfizer) i una startup (IBIONS) amb la capacitat de desenvolupar innovacions tecnològiques que oferisquen solucions immediates". "En el nostre cas, busquem garantir que qualsevol persona, sense importar la seua ubicació geogràfica o situació socioeconòmica, tinga accés a serveis nutricionals oncològics de qualitat, transformant la forma en què es tracta als pacients oncològics", conclou.

"Créiem que el repte era un exemple ideal de sinergia entre el sector públic, que identifica els problemes dels seus pacients (Junta d'Andalusia), i el sector privat, en este cas una empresa amb la capacitat de mobilitzar recursos en el sector de la salut (Pfizer) i una startup (IBIONS) amb la capacitat de desenvolupar innovacions tecnològiques que oferisquen solucions immediates", Julio Madrigal, CEO de Ibions

Aposta per la investigació i innovació

El projecte guanyador ha rebut com a reconeixement una dotació econòmica de 2.500 euros i la possibilitat de participar en el procés de selecció d'una beca de tres setmanes per a participar en la pròxima edició de Richi Social Entrepenerus, un ecosistema d'innovació a Boston (els EUA) per a adquirir els contactes i coneixements necessaris per a desenvolupar en major profunditat la proposta de l'empresa. 

"La victòria en este concurs representa una nova oportunitat per a IBIONS per a continuar impactant en el sector de la salut, influint no sols en els pacients, sinó també en el sistema d'atenció mèdica pública i en els professionals de la salut. La missió d'IBIONS és garantir que totes les persones amb malalties cròniques i complexes se senten escoltades i acompanyades, amb esperança i capacitat de portar una vida digna. Estos projectes i iniciatives, com el de la Fundació Pfizer, permeten donar veu a problemes que abans romanien en la foscor", descriu Madrigal.

Isaac Tunísia, secretari general de Salut Pública i Investigació, Desenvolupament i Innovació en Salut de la Junta d'Andalusia, va explicar que “des d'Andalusia apostem de manera decidida per la investigació i la innovació en salut sobre la base d'una finalitat essencial: millorar la salut de les persones. Sota esta premissa, donem suport a iniciatives d'este tipus que puguen oferir una millor qualitat de vida a persones que, pel seu lloc de residència, la seua edat o formació, tinguen una major complexitat en la continuïtat assistencial, garantint així l'equitat en l'assistència sanitària”. “A més -va comentar Tunísia- esta aposta per la innovació suposa també una orientació clara al desenvolupament d'un ecosistema que permet generar ocupació i riquesa gràcies a la creació de noves tecnologies sanitàries”.

El president de la Fundació Pfizer, Sergio Rodríguez, va ressaltar que "gràcies a estes idees innovadores i a la col·laboració amb les institucions sanitàries podem aconseguir solucions que impacten “que es necessita que emprenedors i persones innovadores desenvolupen solucions tecnològiques que acompanyen als pacients durant la seua malaltia, que ajuden als professionals sanitaris en la prevenció, diagnòstic i seguiment de les patologies. Això ens beneficia a tots".

"La plataforma està basada en Intel·ligència Artificial per a poder oferir un servei personalitzat, amb la mateixa qualitat, escalable i sostenible per al sistema sanitari. Durem a terme un assaig clínic pilot per a demostrar l'eficàcia de la seua plataforma i així, de la mà de dades científiques clíniques, poder ajudar a moltes més persones que ho necessiten dins del sistema públic de salut"

Nutrició i càncer

En les últimes dècades s'ha produït un augment de l'esperança de vida i, amb això, també s'ha incrementat la prevalença de les malalties cròniques i de la pluripatologia crònica. "De fet, actualment el 70% de les persones majors de 65 anys conviuen amb una mitjana de quatre malalties cròniques, patologies que també afecten la fragilitat, ja present entre el 20% i el 30% de la població. Esta fragilitat sobretot es veu reflectida en el món rural, on es fa més necessari potenciar la transformació digital per a acostar l'activitat assistencial a les àrees amb gran dispersió geogràfica", assenyalen els responsables de la startup.

A més d'este projecte, l'equip d'Ibions és especialista en nutrició i càncer. Des del seu llançament en 2021, han atés a més de 50 pacients amb càncer, oferint un tractament nutricional molt personalitzat i un seguiment mèdic estret. L'empresa prepara una plataforma de telemedicina des de la qual poder oferir eixos serveis nutricionals de manera efectiva, encara que mantenint la possibilitat d'atendre de manera en línia a totes a aquelles persones que ho precisen. A més, entre els seus plans de futur més pròxims figuren els de la implementació de la seua solució en hospitals com a part de la cartera de serveis mèdics i, més endavant, poder fer el salt internacional i expandir la seua solució a hospitals a Llatinoamèrica. 

"La plataforma està basada en Intel·ligència Artificial per a poder oferir un servei personalitzat, amb la mateixa qualitat, escalable i sostenible per al sistema sanitari. Durem a terme un assaig clínic pilot per a demostrar l'eficàcia de la seua plataforma i així, de la mà de dades científiques clíniques, poder ajudar a moltes més persones que ho necessiten dins del sistema públic de salut", conclou Madrigal.

Notícia en els mitjans

https://alicanteplaza.es/ibions-premio-e-dea-salud