Ibions, startup de AgrotecUV, planeja implantar en hospitals la seua solució de nutrició com a part dels serveis mèdics

13/09/2023

L'empresa situada en AgrotecUV és especialista en nutrició i càncer, prepara una plataforma des de la qual oferir serveis nutricionals de manera efectiva i projecta la implementació de la seua solució clínica com a part de la cartera de serveis hospitalaris amb projecció internacional

Ibions, la startup alacantina del sector salut, integrada en la Incubadora d'Alta Tecnologia en Alimentació Sostenible, AgrotecUV (UV-FPCUV), treballa en la creació d'una nova plataforma per a poder oferir serveis nutricionals de manera efectiva a pacients de càncer. A més, entre els seus plans de futur, es troba la implementació de la seua solució en hospitals com a part de la cartera de serveis mèdics, i més endavant expandir la seua solució en hospitals de Llatinoamèrica. La signatura sorgeix en 2021 a causa de l'interés que, tant Julio Madrigal, doctor en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina; com Sara Bañón, mèdica internista, tenien en l'impacte de l'alimentació en la salut, tant en l'origen de múltiples malalties com en el seu tractament.

La startup des dels seus inicis treballa amb consultes clàssiques en línia, que després d'una valoració en persona, planteja un pla de treball inicial de tres mesos i huit sessions. Encara que a partir d'ara, Ibions introduirà una nova plataforma on els pacients que ho desitgen podran aprendre com portar la seua nutrició de manera autodidacta a través d'una autoguia amb vídeos i sessions amb l'empresa per a resoldre dubtes que sorgisquen. Amb ella desenvoluparan assajos pilots dins del sistema sanitari al costat dels oncòlegs i "poder així continuar demostrant que la nutrició terapèutica sí que importa i molt després del diagnòstic de càncer", recalca Sara Bañón, cofundadora de la companyia.

Així, l'empresa en fer el seu treball de manera en línia, poden comptar amb les instal·lacions de Lanzadera gràcies a haver sigut triats per aquesta . Encara que en un parell de mesos, també disposaran de les noves instal·lacions que oferirà AgrotecUV per a totes les empreses que formen part de la incubadora, en la qual Ibions disposarà d'espais d'oficina i laboratori.  "Nosaltres provenim de l'àmbit científic pur, i Lanzadera i AgrotecUV ens estan oferint el coneixement i les eines que necessitem per a poder créixer i ajudar a més persones d'una forma humana, eficient i completa". També se senten feliços de formar part de Emprende in Health, un projecte de Lilly y Unlimited per a mentoritzar empreses amb impacte social.

"Nosaltres provenim de l'àmbit científic pur, i Lanzadera i AgrotecUV ens estan oferint el coneixement i les eines que necessitem per a poder créixer i ajudar a més persones d'una forma humana, eficient i completa", Sara Bañón, cofundadora d'Ibions

Equip

La plantilla de la startup des de la seua creació creix amb noves incorporacions basades en les necessitats. Així, van incorporar a una gastrònoma, María Carrasco, que ajuda als pacients en la part pràctica, facilita la implementació dels canvis nutricionals segons les circumstàncies i gustos de cada persona. A més, ajuda a divulgar l'evidència científica en el camp de la nutrició i el càncer, una cosa clau perquè les persones entenguen la vertadera importància d'aquest canvi per a millorar la seua salut i el seu pronòstic.

"Una altra necessitat fonamental que descobrim és que les persones necessitem ser escoltades i aprendre a gestionar totes les emocions que sorgeixen en un moment com el càncer. Per aquesta raó decidim incorporar un psicòleg en l'equip, Ángel Vergara".

Amb el temps i amb cada vegada més evidència científica, van veure que era fonamental potenciar l'exercici físic en pacients, la majoria d'ells sedentaris i amb por a l'exercici. Les dades científiques mostren clarament que la massa muscular derivada de l'exercici físic és fonamental per a millorar el pronòstic i disminuir els efectes secundaris després del diagnòstic de càncer. Per això van incorporar col·laboracions amb fisioterapeutes i entrenadors personals en la part de l'exercici físic.

També es va incorporar recentment a l'equip a Brayan Clavijo, que s'ocupa de la part financera, "que en una startup és tot un repte", segons Bañón. De fet, actualment estan en plena ronda d'inversió amb l'objectiu de continuar ampliant l'equip i potenciant la part tecnològica de la seua plataforma, introduint intel·ligència artificial, per a poder ajudar cada vegada a més pacients, també des de dins dels hospitals, d'una forma més sostenible per al sistema sanitari i democratitzar aquest servei nutricional ajudant a qualsevol persona amb càncer que el necessite d'una forma personalitzada i amb uns preus a l'abast de qualsevol butxaca.

"Una altra necessitat fonamental que descobrim és que les persones necessitem ser escoltades i aprendre a gestionar totes les emocions que sorgeixen en un moment com el càncer. Per aquesta raó decidim incorporar un psicòleg en l'equip, Ángel Vergara"

Fites

Des d'Ibions asseguren que la seua major fita és poder "ajudar a millorar la salut de moltes persones amb càncer, això per a nosaltres no té comparació amb res, perquè és la missió amb la qual creguem aquest projecte". A més, el 100% de les persones a les quals van ajudar els recomanaria a una altra persona en la seua mateixa situació. Així mateix, van entrar a forma part d'un programa liderat per Lilly España i Unlimited Spain en el qual mentoritzen a tan sols sis empreses d'impacte social i salut i amb el qual esperen oferir un millor servei i arribar més lluny dins del sistema sanitari.

En 2022 van llançar l'Escola Ibions per a pacients, un projecte molt personal amb el qual van intentar buscar una fórmula per a ajudar de forma més econòmica a més persones. "Aquesta escola ha sigut l'embrió de la nostra nova plataforma de telemedicina basada en intel·ligència artificial". En aquest sentit, si hi ha alguna cosa que diferencia la proposta d'Ibions d'unes altres és que les seues recomanacions estan basades en evidència científica. També realitzen un acompanyament mèdic i estan accessibles perquè els pacients resolguen tant els seus dubtes nutricionals com metgesses. Fan també molta educació nutricional, explicant els perquès de les recomanacions que donen perquè la persones entenga les bases científiques perfectament. 

D'altra banda, aposten per la innovació i la democratització de la nutrició oncològica. "Gràcies al desenvolupament de la nostra plataforma de telemedicina basada en intel·ligència artificial, podem arribar a qualsevol persona amb càncer que ho necessite, sense importar la seua ubicació geogràfica. Això ens permet escalar el nostre projecte i col·laborar amb la sostenibilitat del sistema sanitari", incideix la cofundadora.

Projectes de futur

El seu objectiu en un curt termini és expandir el seu model de negoci i establir associacions amb centres sanitaris mitjançant la venda de la llicència de la seua plataforma de telemedicina basada en IA. "Aquesta col·laboració permetrà a aquestes organitzacions integrar un servei de qualitat nutricional que repercutirà en la salut dels seus pacients en la satisfacció pel tracte rebut en la seua clínica o hospital".

Ara, Ibions se centra en tancar la seua ronda d'inversió i a continuar desenvolupant la seua plataforma tecnològica avançada de telemedicina i intel·ligència artificial. També aposten per la recerca i desenvolupament (R+D) continu del seu protocol nutricional, adaptant-lo a les necessitats específiques de cada pacient. Així mateix, començaran amb assajos clínics pilot per a demostrar l'eficàcia del seu enfocament nutricional i tecnològic.

El seu objectiu en un curt termini és expandir el seu model de negoci i establir associacions amb centres sanitaris mitjançant la venda de la llicència de la seua plataforma de telemedicina basada en IA

De 2024 a 2025 volen aconseguir la implementació de la seua solució en hospitals com a part de la cartera de serveis mèdics, l'ampliació de la seua presència a nivell nacional en altres hospitals mitjançant la signatura d'acords i continuar amb els assajos clínics per a millorar l'eficàcia del seu enfocament nutricional i tecnològic i continuar generant i divulgant l'evidència científica.

A partir de 2025 volen aconseguir l'expansió a nivell internacional de la seua solució, mitjançant l'oferta a hospitals a Llatinoamèrica. També continuaran la recerca i desenvolupament, amb la finalitat de millorar encara més l'eficàcia del seu enfocament i adaptar-se a les necessitats canviants dels pacients. També treballaran en la seua consolidació en la indústria del tractament integral del càncer, guanyant la confiança de la comunitat mèdica i asseguradores de salut.

Més informació

Entrevista amb Sara Bañón en Alicante Plaza