Mendel Brain crea un test d'ADN que detecta trets de personalitat per a predir problemes de salut mental

08/03/2023

Mendel Brain, empresa psicogenómica vinculada al Parc Científic de la Universitat de València, especialitzada en genètica, psicologia i ciència de dades, llança al mercat el primer test d'ADN que detecta trets de personalitat que ajuda a la detecció precoç i prevenció de problemes de comportaments que poden generar problemes de salut mental

La startup valenciana, Mendel Brain, vinculada a les instal·lacions del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), desenvolupa un kit d'ADN especialitzat en la psique humana, que amb tan sols una mostra de saliva, seqüència fins a 710.000 variacions genètiques d'interés i generen un informe de la predisposició a ansietat, estrés o temperament. És la primera empresa de l'àmbit de la genètica a nivell mundial que centra el seu estudi exclusivament en la psique humana a través de l'única prova genètica dirigida al consumidor final que està avalada per l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS).

Darrere d'aquest avanç està l'empresa fundada per Manuel Pérez, catedràtic de genètica de la Universitat de València i cofundador de Mendel Brain. El seu kit d'ADN especialitzat en la psique humana és capaç, a partir de l'anàlisi de 54 trets psicològics, d'identificar aquelles variacions associades a característiques psicològiques relacionades amb la resposta a l'estrés, l'ansietat, l'extraversió, les addiccions, les capacitats intel·lectuals o els trastorns del son, entre altres.

El procés per a la realització del test és no invasiu i indolor, segons la startup, que detalla que l'usuari deposita una mostra de saliva en el kit d'ADN que rep a la seua casa i que posteriorment és analitzada en un laboratori a través de la seqüenciació de l'ADN.

El seu kit d'ADN especialitzat en la psique humana és capaç, a partir de l'anàlisi de 54 trets psicològics, d'identificar aquelles variacions associades a característiques psicològiques relacionades amb la resposta a l'estrés, l'ansietat, l'extraversió, les addiccions, les capacitats intel·lectuals o els trastorns del son

"La detecció precoç dels riscos de patir depressió o altres trastorns a través de la ciència són fonamentals a l'hora de previndre i protegir la salut mental", defensa Manuel Pérez. Aquestes anàlisis es tornen fonamentals en un context en el qual la salut mental cobra més pes després de la pandèmia, ja que segons indica l'estudi COSMO-Spain elaborat per l'Institut de Salut Carles III i impulsat per l'OMS, recull que el 32% de la població considera que la seua salut mental va empitjorar a conseqüència de la crisi sanitària.

Per la seua banda, Aitor García, CEO de Mendel Brain, explica que "l'informe de resultats pot ser d'utilitat per al consumidor en diversos àmbits d'aplicació com el familiar o el professional".  En aquest sentit, aquesta informació pot ser molt valuosa en el dia a dia. Per exemple, a l'hora de triar un treball, ja que conéixer el cronotipus propi, et pot ajudar a prendre una decisió sobre quina opció s'ajusta millor al teu patró de somni.

"La detecció precoç dels riscos de patir depressió o altres trastorns a través de la ciència són fonamentals a l'hora de previndre i protegir la salut mental", Manuel Pérez, catedràtic de genètica de la Universitat de València i cofundador de Mendel Brain

Identificació de les bases biològiques

"Preteníem descobrir què fa que una persona tinga eixa visió, eixa mentalitat, eixe pensament disruptiu que li porta a emprendre, a estudiar o ser més creatiu; volíem identificar les bases biològiques que fan de nosaltres persones excepcionals per naturalesa", expliquen des de Mendel Brain.

Així mateix, afigen, que "d'una cosa tan etèria va sorgir la necessitat d'explorar els trets psicològics presents en els nostres gens i com aquests conformen i afecten la nostra personalitat, fins al punt de modificar la nostra relació amb l'entorn i el nostre benestar emocional, en funció de la nostra genètica".

"Preteníem descobrir què fa que una persona tinga eixa visió, eixa mentalitat, eixe pensament disruptiu que li porta a emprendre, a estudiar o ser més creatiu; volíem identificar les bases biològiques que fan de nosaltres persones excepcionals per naturalesa"

Equip de treball

Mendel Brain és present a Espanya a través de la seua botiga en línia, en la qual el client pot adquirir el kit d'ADN i descobrir més sobre la companyia i totes les aplicacions que té el test genètic de la personalitat en el seu dia a dia. A curt termini, preveu expandir-se també a tota Europa i altres mercats internacionals.

Per a aconseguir-ho, Mendel Brain compta amb un equip multidisciplinari format per psicòlegs, bioinformàtics i genetistes, convençuts que acostar la genètica a l'usuari és possible.

"Treballem amb un mètode científic precís però clar, que t'ajuda a entendre els resultats del teu ADN, així com els de la ciència i els fonaments en els quals es basa, fent-los accessibles perquè pugues adequar les teues decisions en funció de la teua genètica de la personalitat", conclouen des de la companyia.

Notícia en els mitjans

El test de saliva que analiza tus rasgos de personalidad mediante ADN

https://www.elespanol.com/invertia/disruptores-innovadores/disruptores/startups/20220925/test-saliva-diagnostica-rasgos-personalidad-mediante-adn/705179567_0.html

Mendel Brain crea un test de AND que detcta rasgos de personalidad para predecir problemas de salud mental

https://www.europapress.es/comunitat-valenciana/noticia-mendel-brain-crea-test-adn-detecta-rasgos-personalidad-predecir-prevenir-problemas-salud-mental-20230302111348.html