Sabartech i Dawako Medtech col·laboren amb l'I2SysBio, FISABIO i la UAM en el consorci SARCOTECH per al desenvolupament d'un model de predicció de la sarcopènia

24/11/2023

El projecte, en el qual participen dues empresa biotecnològiques i l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2Sysbio) del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), obté una ajuda superior a 800.000 euros concedits pel MICINN i procedent dels fons europeus EU NextGeneration. SARCOTECH desenvoluparà un model de predicció de la sarcopènia mitjançant la integració d'anàlisi del genoma, del microbioma i altres biomarcadores bioquímics

El nou projecte, sota l'acrònim SARCOTECH, se centra en la investigació sistemàtica de factors de risc implicats en la sarcopènia i la implementació de tecnologies òmiques, bioinformàtica i les tecnologies de la informació i la comunicació, per a desenvolupar una solució ràpida i de baix cost per a la detecció precoç de la sarcopènia. El seu desenvolupament comprén la participació de de Sabartech i Dawako Medtech, dues empreses biotecnològiques i del Grup de Genètica Evolutiva-Simbiosi, Grup consolidat i Unitat mixta d'investigació de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2Sysbio), establits en les instal·lacions del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV).  Totes dues empreses del PCUV tenen experiència en l'estudi de la sarcopènia, amb una cooperació prèvia finançada per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en el projecte iSARC-GENETICS.
 
En el consorci també participen el grup d'investigació FISABIO (FISABIO), liderat pel professor i investigador Andrés Moya i el grup d'Epidemiologia Cardiovascular i Nutricional de l'Envelliment (GCNEA) de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i del Consorci d'Investigació Biomèdica en Xarxa d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) dirigit per Fernando Rodríguez Artalejo. El grup de FISABIO es dedica a l'estudi del microbioma humà i animal i compta amb un equip d'experts en genòmica, metagenòmica i bioinformàtica, i el grup de la UAM compta amb una gran experiència investigadora en l'àmbit de la gerontologia i la gerociència, realitzant l'estudi i seguiment de pacients majors per a l'estudi de malalties i  síndromes geriàtriques des de fa diversos anys, amb la cohort ENRICA-Sèniors, una de les cohorts de pacients d'esta índole més importants a nivell Internacional.
 
El nou projecte, sota l'acrònim SARCOTECH, se centra en la investigació sistemàtica de factors de risc implicats en la sarcopènia i la implementació de tecnologies òmiques, bioinformàtica i les tecnologies de la informació i la comunicació, per a desenvolupar una solució ràpida i de baix cost per a la detecció precoç de la sarcopènia
 
Actualment, Sabartech, FISABIO i UAM compten amb altres dos projectes en execució, el projecte FRAYLTECH finançat pel MICINN en la convocatòria de projectes Estratègics del 2022 (PLEC2022-009352) i el projecte LEGTECH finançat pel ISCIII i CDTi en l'acció conjunta del ISCIII-CDTi de l'any 2022 (IDI-20230068]), per a l'estudi de la Fragilitat i la deterioració funcional de les extremitats inferiors (DFEI), respectivament. 
 
Aprenentatge automàtic per a predir
 
La novetat de la proposta consisteix a combinar múltiples factors de risc sobre la sarcopènia, com la genètica, la microbiota, biomarcadors clínics i bioquímicos d'oxidació, inflamació i diabetis entre altres, així com paràmetres d'estil de vida en un algorisme d'aprenentatge automàtic capaç de predir l'aparició i gravetat d'esta síndrome geriàtrica. Este algorisme anirà integrat en una Calculadora de Risc multiescala que proporcionarà als professionals una eina de diagnòstic de fàcil accés i fàcil d'usar per a avaluar el Risc de Sarcopènia en els seus pacients i familiars. 
 
El consorci es va reunir dimecres passat per primera vegada de manera virtual planificar l'execució del projecte, que s'allargarà des de l'1 de desembre de 2023 fins a finals de novembre de 2026. A més, els participants també es proposen generar les primeres bases de dades basades en totes estes capes d'informació generades i recopilades per a la Sarcopènia amb la finalitat de millorar l'estat actual de l'art associat a les patologies i condicions associades a l'edat, que podrien posar-se a la disposició de la comunitat d'investigació de la sarcopènia. Amb este nou projecte, el consorci es posiciona com a referent en el R+D en l'àmbit de la gerociència i geroterapia.
 
Informació adicional
REFERENCIA PROJECTE: CPP2022-009718
TÍTOL PROJECTE: Desenvolupament d'un model de predicció de la sarcopènia mitjançant la integració d'anàlisi del genoma, del microbioma i altres biomarcadors bioquímics.
 
Amb el suport:
 
Logo MICINN-AEI_EU