L'Associació d'Empreses i Entitats del sector BIO que engloba la biotecnologia, la biomedicina i la bioeconomía, i que constituïxen el clúster de la Comunitat Valenciana, Bioval, va reconéixer durant la sèptima edició de la Nit Biotec, a través dels premis Bioval 2024, la labor de Cristina Vilanova, Alejandro Atienza i Beatriz Llamusí
La nit de la biotecnologia valenciana va reconéixer el 16 d'octubre a personal investigador i emprenedor del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). La sèptima edició de la Nit Biotec, trobada promoguda per l'Associació d'Empreses i Entitats del sector BIO (Bioval), va reconéixer amb tres premis a persones i entitats vinculades al Parc Científic en les categories de 'Proposta de valor', 'Lideratge femení' i 'Jove talent'. El jurat, compost per dotze professionals de diferents àmbits relacionats amb la biotecnologia i presidit per la presidenta de Bioval, Ángela Pérez, han atorgat els guardons a Cristina Vilanova, cofundadora de DARWIN Bioprospecting Excellence, Alejandro Atienza, creador d'AJAX DNA i investigador en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), i a la biotecnològica ARTHEx Biotech.
El lliurament de premis va tindre lloc en el Biohub VLC (La Marina) amb l'objectiu d'enfortir la consolidació del clúster Bioval, que aspira a convertir-se en el referent per a totes les empreses biotecnològiques de la Comunitat Valenciana. Davant el mig miler d'assistents, la presidenta del clúster biotec valencià, Ángela Pérez, va reconéixer “la importància que han adquirit estos guardons en els últims anys, a la calor d'un esdeveniment clau per al sector. La biotecnologia valenciana presumix des de fa unes setmanes d'aparéixer en el full de ruta de la direcció general d'indústria del govern valencià. El nostre territori és un punt estratègic en l'àmbit de la biotec i prova d'això és l'excel·lència de tots els premiats, així com l'interés del nostre govern a impulsar tot el que fem”.
Arthex Biotech, premi Proposta de valor
El desenvolupament farmacèutic de Arhtex Biotech busca frenar la degeneració en els pacients afectes de la Distròfia Miotònica o fins i tot aconseguir que recuperen o milloren la funció motora.
Beatriz Llamusí, cofundadora de la companyia, va reconéixer la importància d'este premi “que arriba en un moment clau per a Arthex, quan està provant per primera vegada el fàrmac en humans”.
Cristina Vilanova, premi Lideratge femení
La guanyadora del premi Lideratge femení és cofundadora i CSO de Darwin Bioprospecting, la primera empresa espanyola dedicada a la bioprospecció de microorganismes en qualsevol tipus de mostra ambiental.
Cristina Vilanova va fer el pas de deixar la universitat per a anar a l'empresa, “motivada pel desig de convertir els projectes en productes i servicis necessaris per a la indústria actual. Este premi és un reconeixement a un lideratge positiu. Les dones tenim molt bones habilitats directives i per a mi és un orgull ser triada pels meus companys i companyes de Bioval com a model o inspiració de gestió i direcció”, va voler destacar la guardonada.
Alejandro Atienza, premi Jove Talent
El mereixedor del premi Jove Talent ha creat AJAX DNA, un projecte d'enginyeria genètica i metabòlica en temps real que posa a disposició una plataforma de producció de fàrmacs miniaturitzada per al tractament de malalties rares.
Alejandro Atienza es va interessar en les proteïnes després d'estudiar biotecnologia i a la finalització del seu màster en biologia sintètica, va fundar el seu propi startup amb la qual va crear “una nova impressora 3D de molècules”. En paraules del premiat “rebre este guardó en un moment tan incipient és il·lusionant perquè és la confirmació que el camí iniciat té recorregut”. “Per a mi és un compromís amb la professió, una motivació per a usar el meu talent amb la finalitat de fer un món millor”, concloïa Atienza sobre l'escenari.
Un jurat compromés amb el sector biotecnològic
El jurat ha estat format per un grup destacat d'experts en biotecnologia, innovació i emprenedoria. Entre els seus membres es troben Ángela Pérez (Presidenta de Bioval), Carlos Lledó (fundador i CEO de Veganic Nature i ex president de Bioval), Lucía Almagro (CEO de Episteme i guanyadora del premi Bioval 2023 a la Divulgació Científica), Karina Virrueta (responsable de l'ecosistema d'innovació en Startup València), J. Francisco Machado (Director de desenvolupament de negoci en Caixa Popular), Carlos Ruiz (director d'investigació i desenvolupament en Health in Code), Víctor Rodríguez (gerent regional de comptes clau en promega), Marta Iranzo (CEO de Nècia Màrqueting i presidenta de EVAP), i Quique Calabuig (president de Kaiho Capital, CEO i inversor en The Therminal Hub).
Sobre BIOVAL
Bioval és l'associació d'empreses i entitats del sector BIO que engloba la bioeconomia, biotecnologia i biomedicina, i que constituïxen el clúster BIO de la Comunitat Valenciana. Esta iniciativa sorgix en 2006 i, des de llavors, ha dinamitzat el sector biotec i impulsat el desenvolupament i competitivitat del teixit empresarial per a posicionar als seus membres en el panorama internacional. En l'actualitat, Bioval agrupa més de 100 associats de molt distinta tipologia: empreses, centres tecnològics, centres d'investigació, universitats i altres.
Font d'informació: Bioval