Matteco guanya el premi en la modalitat spin-off en la VI edició dels Premis de la Xarxa de Parcs Científics Valencians

16/07/2024

En l'acte es van reconéixer les iniciatives més destacades de les 38 empreses que van presentar la seua candidatura en l'àmbit de la innovació empresarial i l'emprenedoria científica-tecnològica de la Comunitat Valenciana i vinculades a les universitats públiques valencianes


La gran cita dels parcs científics valencians ha tingut lloc enguany a la Ciutat Politècnica de la Innovació, parc científic de la Universitat Politècnica de València (UPV), que va acollir dijous passat la VI edició dels Premis de la Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV), un acte per a reconéixer les iniciatives més destacades en l'àmbit de la innovació empresarial i l'emprenedoria científica-tecnològica de la Comunitat Valenciana i vinculades a les universitats públiques valencianes.

La gala, celebrada en la Sala d'actes del Poal Blau de la UPV l'11 de juliol, va reunir a destacades personalitats de l'àmbit públic, acadèmic, empresarial i de la innovació. L'esdeveniment va arrancar amb una càlida benvinguda per part de Juan Vicente Capella, Director-Gerent de la Ciutat Politècnica de la Innovació - UPV, qui va estar acompanyat per Juan José Cortés, Director general d'Innovació de la Generalitat Valenciana (GVA), i Tonia Salinas, Presidenta de la rePCV. En representació del Parc Científic de la Universitat de València i la Universitat de València, van assistir, respectivament, Pedro Carrasco, director del PCUV, i Rosa María Donat, vicerectora de Transferència i Innovació de la UV.

Capella va destacar l'alt nivell de les 38 empreses que van presentar la seua candidatura als premis, i va avançar l'enhorabona als premiats. Cortés, per la seua part va assenyalar que “la innovació té dos ingredients: el talent i l'oportunitat” i va subratllar la missió de la GVA a “oferir les condicions perquè les oportunitats afloren”. Per a concloure la benvinguda, Salinas va remarcar el suport dels parcs científics valencians per a facilitar la consolidació de les iniciatives innovadores en l'ecosistema de la Comunitat.

Des de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la GVA van intervindre Juan José Cortés i Ester Olivas, Directora general d'Emprenedoria i Internacionalització. Tots dos directors van presentar les noves línies de suport IVACE+i per a l'ecosistema empresarial valencià. Cortés va ressaltar els esforços de la GVA per al foment de la innovació, fonamentalment en la simplificació dels tràmits en les noves línies IVACE+i. Al seu torn, Olives, va anunciar l'"ajuda estrela" de les noves línies de l'institut per al foment de la internacionalització de les empreses valencianes i el suport a les pimes per a la incorporació de talent jove amb el 100% del finançament de la contractació en el primer any.

Emprenedoria, humor i entreteniment amb ciència

La jornada va continuar amb la inspiradora intervenció de Mayte Bacete, Directora de Maxlinear Hispània i Presidenta del València Silicon Clúster, qui va presentar un cas d'èxit de col·laboració empresa-universitat. Bacete va destacar l'impacte positiu de la cooperació i vinculació entre empresa i universitat. Al seu torn, la directora i presidenta va destacar la necessitat de suport institucional per a afavorir a start-ups i spin-offs: "els països capdavanters tenen un ecosistema de startups brutal. Es necessiten ajudes, programes i beneficis fiscals, així com programes de formació en les universitats." Respecte a la formació i professionalització del talent va posar especial èmfasi en les pròximes càtedres en disseny microelectrònic, així com el futur campus internacional de semiconductors del València Silicon Clúster que s'estan desenvolupant en col·laboració amb la UPV i la Universitat de València.

Posteriorment, la gala va comptar amb diverses actuacions d'entreteniment i humor. Francisco Pedroche, investigador de l'Institut Universitari de Matemàtica Multidisciplinària (IMM) de la UPV i guanyador de la I edició del Certamen de Monòlegs Científics UPV va brindar als 200 assistents a l'acte un espectacle científic en clau d'humor.

Jaime Gómez-Hernández, catedràtic de la UPV i responsable del Grup d'Hidrogeologia de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient (IIAMA-UPV) va protagonitzar un sorprenent espectacle de màgia brindant al públic una visió fascinant del parc científic de la UPV. I l'avantsala de trofeus va comptar amb l'actuació musical en directe del grup The Street Foxes a ritme de swing.

 

image00012FOTO: CPI - UPV.

Tres categories i nou empreses guardonades

El clímax de l'esdeveniment va ser el lliurament dels nou guardons, un premi i dos accèssits per cadascuna de les tres categories: Spin-Off, Start-up i Col·laboració Empresa-Universitat.

Tonia Salinas i Juan Vicente Capella van atorgar els trofeus de la categoria Spin-Off, recaient el premi en Matteco, vinculada al Parc Científic de la UV, i els accèssits en Kerionics SL i Corify Care SL, totes dues spin-offs de la Ciutat Politècnica de la Innovació - UPV. La spinoff guanyadora, Matteco, va destacar per la seua tecnologia de materials que descarbonitza l'economia, especialment a través dels seus innovadors catalitzadors i elèctrodes per a la producció d'hidrogen verd. Van arreplegar el trofeu Gonzalo Abellán Sáez, cofundador i CTO, José Manuel Sanchis, Màrqueting and Communications Manager i Jorge Romero, cofundador i Sènior Researcher.

Seguidament, van repartir els trofeus en la categoria Start-up Alberto Conejero, Vicerector d'Estudiants i Emprenedoria de la UPV, i Ester Olivas (GVA). Tots dos van entregar el premi a la start-up de la UPV Verázial Labs, representada per Alejandra Castillo, Especialista en Màrqueting Digital. L'empresa situada a la Ciutat Politècnica de la Innovació va ser premiada per la seua solució Verazial ANEU, que oferix identificació segura amb tecnologia biomètrica. Els accèssits van ser per a SCALE Nanotech OÜ, start-up vinculada i situada en la UPV, i AirBiometrics, start-up de la Universitat Jaume I.

Xarxa de Parcs Científics Valencians

La Xarxa de Parcs Científics Valencians (rePCV) està integrada pel Parc Científic de la Universitat Miguel Hernández, per Espaitec-Parc Científic i Tecnològic de la Universitat Jaume I, pel Parc Científic de la Universitat de València, per la Ciutat Politècnica de la Innovació-Universitat Politècnica de València i pel Parc Científic d'Alacant-Universitat d'Alacant.

La rePCV pretén ser un instrument per a fomentar la competitivitat de les empreses i de les institucions generadores de coneixement instal·lades o vinculades als parcs científics valencians. A més, promou la cultura de la innovació, la diversificació i el creixement d'un nou teixit empresarial i industrial, de qualitat, diferenciat i compromés amb les polítiques de responsabilitat social.

Coneix el resum de la jornada

 

Entrades recents