HistSHOCK, una innovadora ferramenta de Diagnòstic In vitro (DIV) que actualment està sent desenvolupada per EpiDisease, empresa situada en el Parc Científic de la Universitat de València, i desenvolupada a partir d'una patent del CIBER, la Universitat de València i INCLIVA, està cridada a revolucionar la cura de la sèpsia. La ferramenta està dissenyada per a millorar el diagnòstic precoç i les estratègies de tractament, millorant significativament els resultats dels pacients i reduint la mortalitat relacionada amb la sèpsia.
La reunió inaugural va congregar a destacats experts en vigilància intensiva i tractament de la sèpsia, que actuaran com a investigadors principals en els seus respectius centres al llarg de l'assaig HistSHOCK. La seua participació és essencial per a l'èxit de la implementació i validació de la prova DIV HistSHOCK.
El projecte HistSHOCK va rebre quasi dos milions d'euros de finançament al maig de 2023 per a avançar en el seu desenvolupament. Este important suport financer va ser proporcionat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI) i la Unió Europea a través del programa de subvencions per a pimes Segell d'Excel·lència Horitzó Europa i els fons Next Generation de la UE. Esta inversió posa en relleu la importància crítica i l'impacte potencial del projecte HistSHOCK per a abordar el repte mundial de la sèpsia.
L'assaig de rendiment clínic HistSHOCK és un estudi multicèntric i internacional en el qual participen hospitals d'Espanya i Itàlia. L'assaig avaluarà rigorosament l'eficàcia i fiabilitat de la ferramenta HistSHOCK IVD en l'entorn clínic de vigilància intensiva. A més, el projecte inclou la preparació de l'expedient tècnic per a la seua presentació a les autoritats reguladores de la UE, amb vista a la seua aprovació com a producte de diagnòstic in vitro amb marcatge CE-IVD i el seu posterior llançament comercial.
"Si hem arribat fins ací és en gran part perquè ens fascina el tema, pel respecte mutu i el treball en equip, i sobretot per la importància de la seua futura aplicació per a millorar el pronòstic del pacient crític amb sèpsia com a entitat heterogènia que requerix una medicina de precisió", Edurne Carbonell, Mèdic Intensivista de l'Hospital Clínic Universitari de València
José Luis Garciá-Giménez, cofundador de EpiDisease, es va mostrar entusiasmat amb el projecte: "L'assaig clínic HistSHOCK representa un important pas avant en la nostra missió de combatre la sèpsia. Estem encantats de col·laborar amb estimats líders en este camp i confiem que la prova HistSHOCK IVD establirà un nou estàndard per al diagnòstic i la gestió de la sèpsia".
Ricard Ferrer, Cap de Vigilància intensiva de l'Hospital Val d'Hebron (Barcelona) i Investigador Principal en l'assaig de rendiment clínic HistSHOCK, va afegir "és emocionant veure com els resultats de la investigació d'un grup tremendament entusiasta comencen a traslladar-se al procés assistencial. Es preveu que HistSHOCK serà una ferramenta útil quan estiga disponible per a millorar els resultats clínics en la sèpsia». La sèpsia, una malaltia amb una alta incidència i una elevada mortalitat, necessita més grups com EpiDisease que investiguen per a millorar el pronòstic dels pacients amb esta forma greu d'infecció".
Un altre dels Investigadors Principals de l'estudi HistSHOCK, Antonio Artigas, investigador Emèrit de l'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell i professor i director de la Càtedra de Fisiologia Aplicada de l'Institut Universitari Parc Taulí, va comentar "Ha sigut una reunió molt interessant i fructífera on s'han apuntat diverses idees per a la realització del projecte d'investigació, així com la seua potencial aplicació futura en la pràctica clínica. També es van aportar idees per a l'anàlisi d'histones en diferents mostres com a orina, rentada broncoalveolar i també en mostres de plasma emmagatzemades amb heparina. La determinació de biomarcadors [com els detectats per HistSHOCK] per a la detecció, el diagnòstic precoç i el valor pronòstic en pacients amb sèpsies és una necessitat i està recomanada per l'OMS i la Global Sèpsia *Alliance per a millorar la supervivència dels pacients amb sèpsies".
Edurne Carbonell, Mèdic Intensivista de l'Hospital Clínic Universitari de València i especialista en el maneig de la sèpsia, que ha col·laborat en el projecte HistSHOCK des dels seus inicis com una investigació clínica pura d'I+D va reflexionar "Si hem arribat fins ací és en gran part perquè ens fascina el tema, pel respecte mutu i el treball en equip, i sobretot per la importància de la seua futura aplicació per a millorar el pronòstic del pacient crític amb sèpsia com a entitat heterogènia que requerix una medicina de precisió. Sembla que les ómiques poden ajudar en el futur, i està emergint el paper de les histones com biomarcadors en el diagnòstic i pronòstic de la sèpsia. La col·laboració en este projecte amb altres centres que aporte evidències científiques per a fer realitat la seua transcendència i posicionament en la pràctica clínica és un dels majors avanços en este camí".
A mesura que avance el projecte HistSHOCK, es compartiran actualitzacions i troballes amb la comunitat mèdica i el públic, mostrant els avanços reeixits en la lluita contra la sèpsia.
Sobre EpiDisease
EpiDisease és una empresa biotecnològica especialitzada en el desenvolupament de ferramentes de diagnòstic i teràpies per a malalties complexes. Situada en el Parc Científic de la Universitat de València, EpiDisease col·labora amb institucions d'investigació líders per a impulsar la innovació en ciències mèdiques.
Sobre CIBER
El Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) és un consorci públic creat per a fomentar la investigació d'excel·lència en biomedicina i ciències de la salut. El CIBER treballa en diverses àrees de la investigació sanitària, promovent la col·laboració i la innovació.
Sobre INCLIVA
INCLIVA és un destacat institut d'investigació afiliat a la Universitat de València, dedicat a avançar en la investigació biomèdica i a traslladar els descobriments a la pràctica clínica. INCLIVA dona suport a una àmplia gamma de projectes d'investigació destinats a millorar els resultats dels pacients i la prestació d'assistència sanitària.