La jornada de portes obertes del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), que se celebrarà el dissabte 10 de maig, oferirà més d'un centenar d'activitats científiques per a tots els públics, incloent-hi propostes inclusives en la nova Carpa dels Sentits i a l'auditori Marie Curie
El Parc Científic de la Universitat de València celebrarà dissabte que ve 10 de maig la XVII edició d'Expociència, la tradicional jornada de portes obertes centrada en la divulgació científica. Enguany, sota el lema “Expociència sense límits”, s'incorporen per primera vegada activitats especialment adaptades per a persones amb diversitat funcional, en un pas cap a una ciència més inclusiva i accessible.
Al llarg del matí, des de les 10:00h fins a les 14:00h, més d'un centenar de propostes permetran als assistents explorar la ciència des d'una perspectiva lúdica i participativa en les instal·lacions del Parc Científic UV i de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV). Les activitats han sigut dissenyades en la seua major part per instituts d'investigació i empreses de l'ecosistema innovador del PCUV i entitats de la UV, i seran dinamitzades per unes 800 persones, en la seua majoria personal investigador i tècnic, juntament amb prop de 70 estudiants universitaris voluntaris que actuaran com a guies.
Per al disseny de les activitats adaptades i la formació en sensibilització cap a la diversitat funcional, l'organització ha comptat amb l'assessorament d'Aptent Solucions, empresa especialitzada en accessibilitat a la comunicació per a persones amb discapacitat sensorial i cognitiva.
Per una ciència sense barreres
La gran novetat d'esta edició és la posada en marxa de la Carpa dels Sentits, un espai que reunirà diverses activitats dissenyades per a facilitar la participació de persones amb discapacitat. Entre elles es troba una experiència inclusiva d'escacs, organitzada per l'Associació Valenciana d'Escacs Educatius, en la qual s'utilitzen taulers accessibles per a persones amb discapacitat visual i s'estimulen el sentit estètic i l'orientació espacial.
També destaca la proposta de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València (OAUV), que presenta una exposició de models tridimensionals de cossos celestes amb relleu, permetent la seua exploració tàctil. Per part seua, l'Institut de Ciència dels Materials (ICMUV) oferix un taller que explora fenòmens com la tensió superficial i la transferència de càrrega a través d'experiments sensorials accessibles. L'Institut de Ciència Molecular (ICMol) suma una altra experiència inclusiva a través d'una activitat que simula el funcionament d'un microscopi de força atòmica, en la qual els participants han d'identificar objectes ocults mitjançant el tacte.
Més enllà de les propostes adaptades, el programa general d'Expociència inclou més d'un centenar d'activitats dirigides a públics de totes les edats. Entre elles figuren experiències com “Per què fan POP les crispetes?”, de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC); un accelerador de partícules LHC de joguet, desenrotllat per l'Institut de Física Corpuscular (IFIC); o iniciatives d'empreses del Parc com “La ciència en la teua butxaca”, de Darwin Bioprospecting Excellence, i “Llenguatge secret”, de Datipic.
Una xiqueta en una de les activitats d'Expociència. Foto: PCUV
Actuació musical adaptada
La música també tindrà el seu espai en esta edició amb l'actuació del Hardbrass Quintet, un quintet de metalls format per membres de l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, estudiants dels últims cursos del Conservatori Superior de Música de València (CSMV) i de l'Escola Superior de Música d'Alt Rendiment (ESMAR). El concert, que tindrà lloc a l'auditori Marie Curie, serà accessible per a totes les persones assistents.
La jornada conclourà amb el lliurament de premis del certamen audiovisual Media100cia, organitzat per la Fundació Parc Científic de la Universitat de València (FPCUV), que compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació. Este concurs reconeix el talent en divulgació científica tant en l'àmbit universitari com en el no universitari.
“Volem que Expociència siga una celebració de la ciència oberta a totes les persones, sense barreres. Per això, en esta edició hem fet un pas més cap a la inclusió real amb propostes accessibles que permeten gaudir, aprendre i participar a tothom”, destaca Pedro Carrasco, director del Parc Científic UV.
Famílies durant una de les activitats d'Expociència. Foto: FPCUV
Més de 80 entitats participants
En esta XVII edició d'Expociència participen més de 80 entitats pertanyents a l'ecosistema innovador i acadèmic de la Universitat de València i centres d'investigació col·laboradors. Entre elles es troben instituts de referència com l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), l'Institut de Ciència dels Materials de la Universitat de València (ICMUV), l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE), l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), l'Institut d'Investigació en Robòtica i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (IRTIC), i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC).
També estan representades facultats de diverses àrees del coneixement com a Física, Farmàcia i Ciències de l'Alimentació, Ciències Biològiques, Matemàtiques, Magisteri, Psicologia i Logopèdia; així com departaments especialitzats en Microbiologia, Estadística i Investigació Operativa, Química Analítica, Astronomia i Astrofísica, Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica, Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga. A això se sumen grups d'investigació vinculats a la Plataforma de Biotecnologia i Biomedicina (BIOTECMED), a l'Estructura d'Investigació Interdisciplinària Lectura (ERI-Lectura) i a l'Institut Interuniversitari de Reconeixement Molecular i Desenrotllament Tecnològic (IDM), entre altres.
La participació es completa amb centres mixtos de gran prestigi com l'Institut de Biomedicina de València del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IBV-CSIC), l'Institut de Tecnologia Química (ITQ) i l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), este últim de titularitat compartida entre la Universitat Politècnica de València i el CSIC. A més, col·laboren entitats i iniciatives de sòlida trajectòria en divulgació i transferència de coneixement com la Fira Concurs Experimenta, la Fundació Lluis Alcanyís, la Casa de la Ciència (delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana), el Museu d'Història Natural de la Universitat de València (MUVHN), EMTREduca – programa d'educació ambiental de l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus –, la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA), i cooperatives i empreses com Anecoop, Darwin Bioprospecting Excellence, Datipic i Evolving Therapeutics, estes tres últimes allotjades en l'àrea empresarial del Parc Científic UV.
Amb el suport de:
- https://www.noticiasde.es/comunidad-valenciana/expociencia-incluye-por-primera-vez-actividades-disenadas-para-personas-con-diversidad-funcional/
- https://www.europapress.es/comunitat-valenciana/noticia-expociencia-incorpora-primera-vez-actividades-adaptadas-personas-diversidad-funcional-20250424185906.html
- https://www.valenciabonita.es/2025/04/24/jornada-puertas-abiertas-parc-cientific-de-la-universitat-de-valencia-2025/
- https://asfana.org/2025/04/23/expociencia-2025/
--
Entrades recents