Experts analitzen el paper clau de la inversió en startups tecnològiques per a impulsar la innovació

16/12/2024

El Parc Científic de la Universitat de València acull les V Jornades sobre col·laboració públic-privada en investigació i innovació centrades en el finançament de startups tecnològiques i innovadores. Experts de l'àmbit empresarial, acadèmic i jurídic van analitzar els reptes i oportunitats de la inversió en este tipus d'empreses, destacant la importància de la cooperació públic-privada, el desenvolupament de spin-offs i la protecció legal en els processos d'inversió. L'esdeveniment va reafirmar el seu paper com a fòrum de debat per a fomentar la transferència de coneixement al mercat i la societat

El  26 de novembre, el Parc Científic de la Universitat de València va acollir les V Jornades sobre col·laboració públic-privada en l'àmbit de la investigació i la innovació. Este esdeveniment, celebrat en modalitat presencial i en línia, es va centrar en explorar el paper dels inversors en startups tecnològiques i innovadores, destacant la seua importància per al desenvolupament d'este tipus d'empreses, especialment en les seues etapes inicials.

Jesús Olavarría, codirector de les jornades, va subratllar en la seua intervenció la rellevància del finançament alternatiu: “Hem volgut posar el focus en el tema del finançament, en considerar-lo de gran rellevància per a esta tipologia d'empreses, les quals, especialment en les seues fases més primerenques, han de buscar fonts de finançament alternatives a la bancària, a conseqüència de l'alt risc que presenten i pel caràcter intangible del seu actiu, basat principalment en el coneixement”.

En la mateixa línia, Guillermo Palao, també codirector de l'esdeveniment, va ressaltar la riquesa del debat generat: “Mitjançant el debat obert generat en les dos taules redones, hem abordat des de múltiples enfocaments, com l'econòmic, l'organitzatiu, el jurídic o el de governança, les qüestions principals que sorgixen en els processos d'inversió en estes empreses d'alt contingut tecnològic; especialment en aquelles que sorgixen de la investigació universitària i d'altres centres d'investigació”.

Participants i reflexions clau

L'esdeveniment va comptar amb la intervenció de destacats experts. Andrés Ubierna, cap del departament de Capitalització i Transferència del CDTI, va presentar el programa INNVIERTE, una iniciativa que impulsa la inversió en capital de risc en el sector tecnològic espanyol. Rodrigo Recondo, president de l'Associació Espanyola de Capital de risc (INCARI), va destacar el rol estratègic de la col·laboració entre l'àmbit acadèmic i el món del capital de risc.

Pol Hortal, de Zubi Labs, va emfatitzar la necessitat d'una estreta cooperació entre els sectors públic i privat per a accelerar la innovació. En la seua intervenció, va recalcar la importància que investigadors i inversors comprenguen les prioritats mútues per a alinear objectius, subratllant que programes conjunts, formació i polítiques públiques adequades són essencials per a reduir les barreres culturals i operatives. “La confiança i transparència són fonamentals per a una relació exitosa entre tots dos sectors”, va afirmar.

https://www.youtube.com/live/mvJrPhSERw4?si=NMynYUmNFr_ZWqoT 

Lucas Martínez, de DCN Partners, va destacar diversos aspectes clau per a enfortir l'ecosistema de startups tecnològiques. Va advocar per impulsar la tercera missió de la universitat, especialitzant-se en camps amb avantatges competitius i fomentant la creació de spin-offs. A més, va subratllar la importància de desenvolupar el nivell de maduresa tecnològica (TRL) més enllà de l'àmbit universitari per a mantindre el ritme del mercat. “És fonamental reduir la dependència del capital de tercers mitjançant un enfocament en ingressos generats per clients”, va assenyalar. També va esmentar el paper dels grups industrials en la coinversió i la rellevància estratègica de sectors com la seguretat nacional.

Alfonso Ortega, soci-director de COEX Internacional, va aportar una perspectiva jurídica, assenyalant que el dret també juga un paper crucial en la ciència i la innovació. “En Dret també fem Ciència, amb majúscules... Apostem també per empreses basades en el coneixement jurídic”, va afirmar. A més, va detallar les complexitats legals en la inversió en startups, des de la protecció de la propietat intel·lectual fins a l'estructura jurídica i les clàusules específiques del pacte de socis, com les clàusules drag-along i tag-along.

Conclusions i projecció futura

Eva Alcaraz, responsable del programa GLOBALTECH de la FPCUV, va destacar el balanç positiu de l'esdeveniment i l'interés sostingut per la col·laboració públic-privada en l'àmbit de la I+D+i: “El nostre propòsit és que estes jornades continuen sent un fòrum de trobada i debat entorn de la col·laboració públic-privada, contribuint a transferir al mercat i a la societat el coneixement científic generat en les universitats i centres d'investigació”.

Com a part del seu compromís amb la divulgació i la transferència de coneixement, la FPCUV ha anunciat la pròxima publicació d'un ebook que ampliarà les temàtiques tractades en la jornada. Este esforç s'emmarca en el projecte Globaltech, impulsat per la FPCUV amb el suport de la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana.

Estes jornades, una vegada més, consoliden el seu paper com a espai de diàleg i reflexió per a enfortir els vincles entre investigació, innovació i mercat.

 

Amb la col·laboració de:

descargaConselleria de Educación, Cultura, Universidades y Empleo, NEGRO-Nov-28-2024-09-26-54-2200-AM

Entrades recents