La Fundació Parc Científic de la Universitat de València (FPCUV) organitza el 14 de novembre un esdeveniment en el marc del programa GLOBALTECH, amb l'objectiu oferir una visió general de les diferents qüestions que sorgeixen en el procés de constitució i posterior desenvolupament de les EBTs; especialment, les que tenen el seu origen en la investigació realitzada en les universitats, sent esta una de les vies per a articular la transferència i explotació dels resultats de la investigació i per a fomentar la innovació col·laborativa
Les IV Jornades sobre la col·laboració públic-privada en l'àmbit de la investigació i la innovació: les EBTs universitàries com a palanques de la innovació, una iniciativa de la Fundació Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), que compta amb la col·laboració del Grup GI+Dpi, la Universitat de València (UV) i la Generalitat Valenciana, se celebrarà el dimarts 14 de novembre de 9:15h a 12:30h a l'auditori Marie Curie del PCUV. La trobada, que es durà a terme en format presencial i en línia, centra el seu punt de mira en les Empreses de Base Tecnològica (EBTs) com a palanques de la innovació, especialment a les quals tenen el seu origen en els resultats de la investigació realitzada en les universitats.
Durant la jornada, que estarà composta per dues taules redones, s'analitzaran tant la recent reforma de la Llei de la ciència com la LOSU, dos punts que segons el professor Jesús Olavarría, codirector de les jornades, "consoliden, al costat de la docència i la investigació, la transferència del coneixement plasmat en els resultats de la investigació com la tercera missió de les universitats i centres d'investigació. De tal forma que aquests resultats es puguen incorporar al sistema productiu com a mitjà que els seus beneficis aconseguisquen al benestar de les persones". Les EBTs constitueixen una de les modalitats en què es materialitza aquesta missió, assenyala Olavarría, i "una de les vies en què es pot concretar la col·laboració púbica-privada amb la finalitat d'impulsar la investigació i la innovació en benefici del conjunt de la societat", afig.
"Les EBTs constitueixen una de les modalitats en què es materialitza aquesta missió i una de les vies en què es pot concretar la col·laboració púbica-privada amb la finalitat d'impulsar la investigació i la innovació en benefici del conjunt de la societat", Jesús Olavarría, codirector de les jornades
El professor Guillermo Palao, codirector de les jornades, destaca que la primera taula "comptarà amb les experiències de destacats investigadors que han impulsat i participen en estes EBTs, des del seu origen fins al seu desenvolupament i consolidació, de gestors d'universitats que s'encarreguen de donar suport i de canalitzar estes iniciatives, així com també es donarà a conéixer l'opinió dels inversors que faciliten i impulsen el naixement, desenvolupament i consolidació d'este tipus d'empreses". Així mateix, Palao incideix que "en la segona taula redona experts juristes analitzaran les qüestions i problemes més rellevants en matèria d'EBTs, que es poden presentar en la seua fase de preparació i constitució i en les fases de desenvolupament i consolidació".
Cuarta edició
Després de quatre edicions de jornades GLOBALTECH, Eva Alcaraz, responsable del programa, qualifica el balanç com "molt positiu", ja que assenyala que "existeix un gran interés per la col·laboració públic-privada en l'àmbit de la R+D+i, en les seues diferents modalitats, com ha quedat molt palesa en les edicions anteriors, tant per l'assistència massiva a estes, arribant, en alguns cas, a més de 1.500 visualitzacions en la plataforma YouTube, com en les nombroses descàrregues de les dues publicacions electròniques que fruit d'aquestes jornades es troben a la seua disposició de manera gratuïta en la web del Parc Científic". A més, afig que en "igualment, la present IV Jornada tindrà com a fruits, la pròpia Jornada, la gravació de la mateixa que podrà visualitzar-se en la web del Parc i el corresponent ebook".
"Som conscients que és el gran moment de la col·laboració públic- privada. D'ella poden sorgir i desenvolupar-se solucions a alguns dels grans reptes que tenim com a societat. Però també som conscients i no podem desconéixer les seues dificultats ni la necessitat que aquesta col·laboració entre tots els agents involucrats es mantinguen estable i prolongat en el temps. Només així aquesta col·laboració podrà donar els seus fruits a mitjà i llarg termini", Eva Alcaraz, responsable del programa Globaltech
Quant a les expectatives per a la IV edició de les Jornades GLOBALTECH, Alcaraz desitja que "com en edicions passades, continuen sent un fòrum de trobada i debat entorn de la col·laboració públic-privada en la investigació i la innovació i les diferents modalitats en què pot donar-se". "Som conscients que és el gran moment de la col·laboració públic- privada. D'ella poden sorgir i desenvolupar-se solucions a alguns dels grans reptes que tenim com a societat. Però també som conscients i no podem desconéixer les seues dificultats ni la necessitat que aquesta col·laboració entre tots els agents involucrats es mantinguen estable i prolongat en el temps. Només així aquesta col·laboració podrà donar els seus fruits a mitjà i llarg termini. A això pretenem modestament contribuir", conclou.