Isabel Abánades, investigadora de l'ICMol, guanya una Beca Leonardo per al desenrotllament de MOFs aplicats a la remediació d'aigües

03/04/2025

La científica de l'ICMol ha sigut una de les 10 persones seleccionades en l'àrea de Física i Química per a rebre una prestigiosa Beca Leonardo de la Fundació BBVA. El seu projecte busca desenrotllar materials reticulars avançats (MOFs) per a l'eliminació eficient de nitrats en aigües contaminades, un repte ambiental de gran rellevància global  

La investigadora Isabel Abánades Lázaro, Ramón y Cajal i líder del grup d'investigació Defect Engineering of Responsive Advanced Materials (DREAM) en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València, ha sigut una de les deu persones seleccionades en la categoria de Física i Química en la convocatòria extraordinària de les Beques Leonardo a Investigadors de la Fundació BBVA.

El seu projecte, titulat “Multivariate Modulated MOFs for Nitrate Water Remediation”, se centra en el desenrotllament de materials reticulars avançats (MOFs) dissenyats específicament per a l'eliminació eficient de nitrats en aigües contaminades, una problemàtica ambiental de gran rellevància.

Les Beques Leonardo estan destinades a secundar directament el treball d'investigadors en fases intermèdies de la seua carrera que es caracteritzen per una alta i innovadora producció científica. En esta edició, s'han rebut un total de 493 sol·licituds, de les quals només 10 han sigut seleccionades en l'àrea de Física i Química.

Cada beca està dotada amb un import brut màxim de 50.000 euros i permet una gran flexibilitat per a adaptar-se a les necessitats específiques de cada projecte, amb una duració d'entre 12 i 18 mesos.

El seu projecte, titulat “Multivariate Modulated MOFs for Nitrate Water Remediation”, se centra en el desenrotllament de materials reticulars avançats (MOFs) dissenyats específicament per a l'eliminació eficient de nitrats en aigües contaminades, una problemàtica ambiental de gran rellevància

Des del seu grup DREAM, Isabel Abánades impulsa una línia d'investigació centrada en el disseny i modulació de materials reticulars avançats amb aplicacions en salut i medi ambient. El grup és pioner en l'ús de la Multivariate Modulation (MTVM), una tècnica sintètica innovadora que permet introduir funcionalitats específiques mitjançant enginyeria de defectes i heterogeneïtat. Esta aproximació permet obtindre estructures amb porus més grans i complexos, millorant propietats clau com la reactivitat i la porositat sense comprometre l'estabilitat estructural. A més, el grup estudia processos d'autoacoblament i cristal·lització in situ per a adaptar les propietats dels materials a aplicacions concretes com la filtració de contaminants de l'aigua, la generació d'energia mitjançant fotocatàlisi i l'alliberament controlat de fàrmacs. 

 

No et perdes nostre reel "Què són els MOFs?" en el qual comptem amb l'explicació d'Isabel Abánades 

 

Font: ICMol

Entrades recents