Este reforç contribuirà a l'execució de projectes de gran impacte i facilitarà l'anàlisi de dades en experiments de física d'altes energies, així com el desenrotllament d'IA aplicada a la investigació mèdica, entre altres projectes. Artemisa compta actualment amb 23 servidors que allotgen sengles processadors NVIDIA GPU Volta V100, 11 servidors amb una GPU NVIDIA Ampere A100 i un servidor amb 8 GPUs del mateix model
La infraestructura d'intel·ligència artificial Artemisa, instal·lada en l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València, a més de centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de València, ha sigut beneficiària d'una ajuda destinada a l'adquisició d'equipament cientificotècnic en el marc del Subprograma Estatal d'Infraestructures i d'Equipament Cientificotècnic. Esta subvenció, amb cofinançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, el CSIC i l'IFIC, s'emmarca dins del Programa Estatal per a Impulsar la Investigació Cientificotècnica i la seua Transferència, l'objectiu de la qual és enfortir la capacitat investigadora dels centres i promoure el desenrotllament de tecnologies avançades.
Gràcies a esta concessió, Artemisa ampliarà les seues capacitats de computació avançada i processament de dades, consolidant-se com una referència en l'àmbit de la intel·ligència artificial (IA) i l'aprenentatge automàtic (Machine Learning) aplicats a la física de partícules i altres àrees científiques. En particular, la inversió permetrà l'adquisició de nous servidors amb unitats de processament gràfic (GPUs) d'última generació, així com la millora de la infraestructura d'emmagatzematge i connectivitat de dades. El finançament obtingut (1.2M EUR) permetrà doblegar la capacitat de còmput actual de la infraestructura.
“La concessió d'esta ajuda subratlla el compromís de l'IFIC i de la comunitat científica amb el desenrotllament d'infraestructures d'avantguarda, essencials per al progrés de la investigació a Espanya i el seu posicionament en l'àmbit internacional”, José Enrique García, investigador de l'IFIC i responsable d'Artemisa
Este reforç en l'equipament d'Artemisa contribuirà a l'execució de projectes científics de gran impacte, facilitant l'anàlisi de dades en experiments de física d'altes energies, el desenrotllament de models d'IA aplicats a la investigació mèdica i l'estudi de tècniques avançades de simulació computacional. Així mateix, la millora de la infraestructura afavorirà la col·laboració amb altres centres nacionals, impulsant la transferència de coneixement i l'aplicació de la *IA en múltiples disciplines.
“La concessió d'esta ajuda subratlla el compromís de l'IFIC i de la comunitat científica amb el desenrotllament d'infraestructures d'avantguarda, essencials per al progrés de la investigació a Espanya i el seu posicionament en l'àmbit internacional”, comenta José Enrique García, investigador de l'IFIC i responsable d'Artemisa.
Sobre la infraestructura
La infraestructura Artemisa va nàixer per la necessitat dels grups de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) d'una infraestructura singular dedicada a la intel·ligència artificial. Encara que inicialment era ús exclusiu de l'institut, ja en 2021 s'identifica la creixent necessitat en l'àmbit acadèmic d'esta mena d'infraestructures i el seu ús s'estén a tota mena d'estudis i centres d'investigació. Recentment, sent ja una infraestructura consolidada, es va obrir el seu ús a empreses (Pimes) per mitjà del programa europeu de “Digital Innovation Hub” (InnDIH).
Artemisa compta actualment amb 23 servidors que allotgen sengles processadors NVIDIA GPU Volta V100, 11 servidors amb una GPU NVIDIA Ampere A100 i un servidor amb 8 GPUs del mateix model. Els servidors estan especialment aptes per a realitzar càlculs en intel·ligència artificial. A més d'estos servidors, que han d'utilitzar-se en mode “batch”, hi ha disponibles dos interfícies on els usuaris poden assajar prèviament els seus programes. Artemisa compta addicionalment amb un sistema d'emmagatzematge i de CPUs d'última generació.
Font: CSIC Delegació Comunitat Valenciana
Entrades recents