Amparo Latorre Castillo, investigadora de l'I2SysBio, rep un dels Premis Nacionals de Genètica 2025 de la Societat Espanyola de Genètica

16/07/2025

La Societat Espanyola de Genètica (SEG) ha concedit un dels Premis Nacionals de Genètica 2025 a Amparo Latorre Castillo, catedràtica de Genètica de la Universitat de València i investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), situat en el Parc Científic, en la modalitat de Genètica Bàsica

La Societat Espanyola de Genètica (SEG) ha concedit els Premis Nacionals de Genètica 2025 a dos destacats investigadors la trajectòria dels quals ha contribuït de manera decisiva a l'avanç del coneixement genètic a Espanya. En la modalitat de Genètica Bàsica, el guardó ha sigut atorgat a la Dra. Amparo Latorre Castillo, catedràtica de Genètica de la Universitat de València i investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València. En la modalitat de Genètica Aplicada, ha sigut distingit el Dr. Miguel Torres, investigador del Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars (CNIC).

La cerimònia de lliurament tindrà lloc dimarts que ve 8 de juliol a les 19:30h a Cartagena, durant l'acte inaugural del XLIV Congrés de la Societat Espanyola de Genètica (SEG2025). Amb estos guardons, la Societat Espanyola de Genètica reconeix l'excel·lència investigadora i la contribució dels dos científics al progrés de la genètica en els seus diferents àmbits.

Sobre Amparo Latorre Castillo 

La professora Amparo Latorre és Catedràtica de Genètica per la Universitat de València (UV). Ha sigut professora visitant en la Universitat de Califòrnia (Irvine i Davis) i en la Universitat de Lió. La seua investigació l'ha duta a terme en el Departament de Genètica de la UV, en l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) i en l'I2SysBio. Ha sigut investigadora de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) i del CIBER en Epidemiologia i Salut Pública (CIBEResp). 

En els seus inicis destaquen els seus estudis sobre la variabilitat del DNA mitocondrial i la seua aplicació en anàlisis filogenètiques. La seua línia d'investigació principal és la simbiosi entre bacteris i eucariotes, que inclou assumptes com la genòmica comparada, evolució de genomes, anàlisis de genomes mínims, la microbiota intestinal d'insectes i el microbioma humà.

La investigadora Amparo Latorre Castillo ha desenrotllat gran part de la seua investigació en dos dels instituts del Parc Científic UV: l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE), del qual va ser directora, i en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio), en el desenrotlla la seua investigació actual 

A més de la seua activitat científica, com a professora de Genètica ha impartit cursos d'especialització en diverses universitats, destacant els cursos donats en l “École Normale Supérieure” de Lió i en la llicenciatura de Ciències Genòmiques de l'UNAM (Mèxic). Ha donat conferències a Espanya i altres països d'Europa, Llatí Amèrica, els EUA, la Xina i el Japó.

Ha sigut membre del Comité Científic del Museu Nacional d'Història Natural de París, de l'Institut Nacional d'Ecologia (INECOL, Mèxic), així com de diverses Agències finançadores de la investigació autonòmiques, nacionals i internacionals. Ha sigut Presidenta del Comité núm. 3 de la Comissió Nacional d'Avaluació de l'Activitat Investigadora (CNEAI). Actualment és Vicepresidenta del Comité d'Experts del Museu de Ciències Príncep Felip de València. Ha sigut Vicedegana i Secretària de la Facultat de Ciències Biològiques de la UV i Directora de l'ICBiBE. 

Font: I2SysBio

 

Entrades recents