Es tracta de la tercera investigadora espanyola reconeguda com Fellow per la ISCB. Els altres dos Fellows són Alfonso València, del Centre Nacional de Supercomputación, i Nuria López-Bigas, de l'IRB de Barcelona
Ana Conesa Cegarra, professora d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC - UV), situat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha sigut triada nova Fellow de la Societat Internacional de Biologia Computacional (ISCB, per les seues sigles en anglés). Es tracta d'una societat acadèmica mundial sense ànim de lucre que agrupa personal investigador en biologia computacional i bioinformàtica, l'objectiu de la qual és comunicar la importància d'aquesta àrea del coneixement a la comunitat científica, a les organitzacions governamentals i al públic en general, així com promocionar els avanços científics que contribuïsquen a millorar la comprensió dels sistemes vius a través de la computació.
La investigadora és la tercera espanyola reconeguda com Fellow per la Societat Internacional de Biologia Computacional. Els altres dos Fellows són Alfonso València, investigador del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació, i Nuria López-Bigas, científica de l'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB Barcelona). Els nous Fellows seran reconeguts durant la conferència ISMB/ECCB de 2023 que se celebrarà entre el 23 i el 27 de juliol a Lió (França).
La ISCB reconeix a la científica espanyola per les seues aportacions clau en el camp de la genòmica funcional, l'expressió gènica i l'anàlisi multiòmic, gràcies al desenvolupament d'eines bioinformàtiques àmpliament utilitzades per biòlegs i bioinformàtics
La ISCB reconeix a la científica espanyola per les seues aportacions clau en el camp de la genòmica funcional, l'expressió gènica i l'anàlisi multiòmic, gràcies al desenvolupament d'eines bioinformàtiques àmpliament utilitzades per biòlegs i bioinformàtics. Conesa ha sigut pionera en el camp de la transcriptòmica de lectures llargues i ha desenvolupat més de 20 eines utilitzades per desenes de milers de científics i científiques de tot el món.
“Per a mi suposa un gran reconeixement a la meua trajectòria científica com a biòloga computacional en l'àmbit de la transcriptòmica, però també com a membre actiu de la Societat Internacional de Biologia Computacional, de la qual soc membre des de 2008, i des de 2015 coorganitzadora de la Conferència HitSeq del ISCB. Més recentment, he servit a la societat com a membre del seu equip de directors i integrant del grup de treball GreenISCB, on promovem pràctiques sostenibles en ciència”, ha indicat Ana Conesa.
Més de 20 anys en biologia computacional
Conesa és professora d'investigació en l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC – Universitat de València) en València (Espanya) i professora de cortesia en la Universitat de Florida (els Estats Units). Té més de 20 anys d'experiència en el camp de la biologia computacional i la bioinformàtica i durant aquest període ha demostrat un ferri compromís amb el desenvolupament de mètodes bioinformàtics d'alta qualitat per a ajudar la comunitat científica en general a analitzar dades d'expressió gènica. Va ser la primera bioinformàtica a ingressar com a membre de la Reial Acadèmia d'Enginyeria d'Espanya i és membre honorífic de la Societat Espanyola de Bioinformàtica i Biologia Computacional.
“Per a mi suposa un gran reconeixement a la meua trajectòria científica com a biòloga computacional en l'àmbit de la transcriptòmica, però també com a membre actiu de la Societat Internacional de Biologia Computacional, de la qual soc membre des de 2008, i des de 2015 coorganitzadora de la Conferència HitSeq del ISCB”, ha indicat Ana Conesa, professora d'investigació en l'I2SysBio
El seu laboratori desenvolupa mètodes computacionals per a l'estudi de la funcionalitat del transcriptoma i la integració de dades multiòmics per al modelatge de processos de desenvolupament i malaltia. Així mateix, ha creat més d'una vintena d'eines de programari que són utilitzades per desenes de milers d'investigadors de tot el món. Ha sigut pionera en la creació de mètodes computacionals per a l'aplicació de les tecnologies de seqüenciació de molècula única a l'estudi del transcriptòma. Algunes de les seues eines de programari més popular són Blast2GO, PaintOmics, maSigPro, NOISeq, Qualimap, SQANTI, tappAS, etc.
Societat Internacional de Biologia Computacional
La ISCB és una societat acadèmica mundial sense ànim de lucre, fundada en 1997 i amb seu a Califòrnia (els EUA), que agrupa personal investigador en biologia computacional i bioinformàtica, l'objectiu de la qual és comunicar els avanços científics que es produïsquen en el món i que contribuïsquen a millorar la comprensió dels sistemes vius a través de la computació. La ISCB tracta de difondre la importància de la biologia computacional entre la comunitat científica en general, entre les organitzacions governamentals i el públic en general.
Per a això la societat brinda serveis als seus membres(as) a nivell nacional i regional, ofereix serveis d'orientació per a polítiques científiques, alhora que facilita possibilitats de publicacions, ja que té tres revistes oficials que són ISCB Community Journal, PLOS Computational Biology i Bioinformatics. La societat tria tots els anys ISCB Fellows com a reconeixement als seus membres que han mostrat un compromís i excel·lència notòria. D'aquesta manera, s'homenatja a aquells dels seus integrants que han realitzat contribucions excel·lents en l'àrea de la bioinformàtica i la biologia computacional.
En els mitjans
https://valenciaplaza.com/ana-conesa-nueva-fellow-sociedad-internacional-biologia-computacional