Amparo López Rubio, nova directora de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC)

11/12/2023

La investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha sigut nomenada nova directora de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València. Així mateix, López comptarà amb el suport com a vicedirectores de Gloria Sánchez i Mónica Flores

Amparo López Rubio, investigadora científica del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha sigut nomenada nova directora de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), localitzat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). López treballa en el grup d'investigació sobre envasos de l'IATA, integrat en el Departament de Conservació i Seguretat Alimentària. La nova directora comptarà amb el suport com a vicedirectores de Gloria Sánchez, investigadora científica del CSIC i membre del grup d'investigació de Virologia ambiental i Seguretat Alimentària, que forma part del Departament de Conservació i Seguretat Alimentària; i Mónica Flores, investigadora científica del CSIC i part del grup d'investigació en Aliments Proteics, del departament de Ciència dels Aliments. Elles ocuparan els càrrecs de vicedirectora científica i la vicedirectora tècnica, respectivament.

La nova directora de l'IATA succeeix en el càrrec a José F. Marcos, investigador científic del CSIC. Amparo López ha sigut vicedirectora de l'institut entre 2019 i 2023. Es va doctorar en Ciència i Tecnologia d'Aliments per la Universitat Politècnica de València (UPV) en l'àrea d'envasament alimentari, rebent el Premi Extraordinari de Tesi Doctoral de la UPV i el segon premi a Millor Tesi Doctoral atorgat pel Grup Especialitzat en Polímers de la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF).

Després de diverses estades pre i postdoctorals en institucions científiques internacionals de reconegut prestigi (KTH, Suècia; ANSTO, Austràlia; Hasylab, Alemanya; Argonne National Laboratory, USA), on va ampliar el seu coneixement sobre materials i tècniques de caracterització avançada, va tornar al grup d'envasos de l'IATA, on ha establit el seu equip d'investigació (BIOFUN) centrat en el desenvolupament de materials bio-basats, sostenibles i amb diverses funcionalitats per a aplicacions alimentàries. Al llarg de la seua carrera científica ha establit nombroses col·laboracions nacionals i internacionals, tant amb altres grups d'investigació com amb empreses privades per a impulsar la investigació en l'àmbit de la sostenibilitat en la cadena alimentària.

“Assumisc este càrrec amb molta il·lusió, sent conscient de la responsabilitat que implica i havent marcat una sèrie d'objectius, tant científics com de gestió que, fins i tot sent ambiciosos, pense que podem aconseguir”, Amparo López Rubio, nova directora de l'IATA-CSIC

“Assumisc este càrrec amb molta il·lusió, sent conscient de la responsabilitat que implica i havent marcat una sèrie d'objectius, tant científics com de gestió que, fins i tot sent ambiciosos, pense que podem aconseguir”, afirma la nova directora. “He d'agrair profundament a Gloria Sánchez i Mónica Flores per haver acceptat a embarcar-se amb mi en esta nova etapa” afig. Una etapa amb tres pilars: consolidar l'excel·lència científica de l'IATA, incrementar el bon ambient existent en l'institut i simplificar, en la mesura que siga possible, els procediments de gestió.

Gloria Sánchez

Gloria Sánchez és microbiòloga, i va obtindre el seu doctorat a la Universitat de Barcelona en 2003, treballant en la caracterització genètica i antigènica del virus de l'hepatitis A. En 2008 es va incorporar a l'IATA després d'una estada postdoctoral en el centre d'investigació Nestlé (Suïssa). És investigadora científica del CSIC en el grup d'investigació de Virologia ambiental i Seguretat Alimentària, que forma part del Departament de Conservació i Seguretat Alimentària. Les investigacions del seu grup se centren en l'estudi de virus transmesos per aliments, tant en el desenvolupament de mètodes moleculars com en l'avaluació de l'eficàcia de processos de conservació i tractament d'aigües.

El seu grup ha desenvolupat procediments d'anàlisi molecular per a alertar de la circulació del SARS-CoV-2, contribuint activament en la implementació nacional i global de l'epidemiologia basada en aigües residuals per a monitorar la propagació de la COVID-19. “El treball en equip és clau per a abordar els reptes que volem aconseguir en els pròxims anys. Volem escoltar i valorar les iniciatives tot el personal tècnic, científic, de suport a la investigació i administració”, explica la vicedirectora científica.

“El treball en equip és clau per a abordar els reptes que volem aconseguir en els pròxims anys. Volem escoltar i valorar les iniciatives tot el personal tècnic, científic, de suport a la investigació i administració”, Gloria Sánchez, nova vicedirectora de l'IATA-CSIC

Mónica Flores

Mónica Flores es va doctorar en Farmàcia a la Universitat de València i, després de la seua etapa postdoctoral als Estats Units, es va incorporar a l'IATA-CSIC. És investigadora científica del CSIC i forma part del grup d'investigació en Aliments Proteics, del departament de Ciència dels Aliments. La seua activitat investigadora se centra en l'estudi dels mecanismes químics, enzimàtics i microbiològics de generació i percepció de color, aroma i sabor en productes carnis.

Després de la seua estada d'investigació postdoctoral en SRRC-USDA (els EUA), va desenvolupar la línia d'investigació centrada en la generació de compostos aromàtics i estabilitat en aliments proteic, inclòs el desenvolupament de nous ingredients per a potenciar l'aroma. Actualment desenvolupen estratègies per a oferir nous aliments d'origen animal augmentant la sostenibilitat dels processos de producció i millorant les característiques sensorials.

Flores assumirà les funcions de supervisió del funcionament de les unitats de serveis tècnics i de l'equipament científic d'ús comú, amb la finalitat de garantir el compliment dels objectius estratègics de l'IATA. “El meu objectiu principal és assegurar la coordinació entre totes les persones implicades en els serveis cientificotècnics per a millorar les inversions en esta àrea”, assegura la vicedirectora tècnica.

“El meu objectiu principal és assegurar la coordinació entre totes les persones implicades en els serveis cientificotècnics per a millorar les inversions en esta àrea”, Mónica Flores, nova vicedirectora tècnica de l'IATA-CSIC

La direcció de l'IATA es compromet a afermar la posició de l'Institut com un centre d'Excel·lència Investigadora, una entitat de referència en l'estudi de la Ciència d'Aliments i un actor important en el teixit empresarial i el sector agroalimentari nacional. La nova directora i les vicedirectores continuaran treballant, de la mà de la direcció científica del projecte de centre d'excel·lència Severo Ochoa, per a augmentar la visibilitat i l'impacte de la investigació que es realitza en el centre i arribar a tots els sectors de la societat.