Cinc projectes d'investigadors de l'IATA-CSIC aprovats per l'AVI per a rebre ajudes a la innovació

29/09/2023

Cinc projectes d'investigadors de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València, han sigut aprovats per la Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a rebre ajudes a la innovació

Els projectes presentats per Yolanda Sanz, Gaspar Pérez, María Carmen Collado, Amparo López i Luis González de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), localitzat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), han rebut l'aprovació per part de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per a rebre finançament en la convocatòria d'ajudes de 2023 del Programa de Valorització i Transferència de Resultats d'Investigació a les Empreses (Línies 1 i 2) i del Programa de Projectes Estratègics en Cooperació.

Juntament amb ells, altres tres investigadors del CSIC: Joseba Alonso (I3M), María Domínguez Castellano (IN) i Leandro Peña (IBMCP) rebran aquestes ajudes, que estan dirigides a l'enfortiment i desenvolupament del Sistema Valencià d'Innovació per a la millora del model productiu en el període 2023-2025. La suma total de les subvencions concedides als centres del CSIC en la Comunitat Valenciana durant aquests tres anys ascendeix a 2.972.626,85 euros.

Programa de Valorització i Transferència (línies 1 i 2)

D'una banda, el Programa de Valorització i Transferència de Resultats d'Investigació a les Empreses (Línia 1) busca donar suport al desenvolupament de tecnologies, productes o serveis generats a partir dels resultats dels treballs duts a terme pels grups d'investigació del sistema científic valencià perquè aconseguisquen un grau de desenvolupament suficient que permeta la seua incorporació a les empreses. La línia 1 d'aquest programa disposa d'un pressupost total de 4.285.589,46 euros.

El projecte Valorització d'una plataforma automatitzada basada en IA per a accelerar el descobriment de medicaments i marcadors de fragilitat està coordinat per María Domínguez, professora d'investigació del CSIC en l'Institut de Neurociències (IN, CSIC – UMH). La quantitat concedida al projecte ascendeix a 499.663,42 euros.

Així mateix, el projecte Escàner de ressonància magnètica de baix cost i altes prestacions amb views i diagnòstic sense imatge (Views) està coordinat per Joseba Alonso, investigador del CSIC en l'Institut d'Instrumentació per a Imatge Molecular (I3M, CSIC – Universitat Politècnica de València). En el projecte es disposa una ajuda per import de 441.733,91 euros.

Programa de Valorització i Transferència de Resultats d'Investigació a les Empreses (Línia 1) busca donar suport al desenvolupament de tecnologies, productes o serveis generats a partir dels resultats dels treballs duts a terme pels grups d'investigació del sistema científic valencià perquè aconseguisquen un grau de desenvolupament suficient que permeta la seua incorporació a les empreses. La línia 1 d'aquest programa disposa d'un pressupost total de 4.285.589,46 euros

Per la seua banda, el projecte Un producte sostenible per al tractament de Xylella fastidiosa mitjançant nanopartícules (XyNano) el coordina Gaspar Pérez, investigador de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA, CSIC) i té un pressupost de 336.376,60 euros.

L'últim dels projectes del CSIC aprovats en aquest programa porta per títol Biòtics per a potenciar una Ingesta dietètica Saludable (BITASAL) i està coordinat per Yolanda Sanz, professora d'investigació en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA, CSIC). L'ajuda concedida ascendeix a 381.256,67 euros.

D'altra banda, el Programa de Potenciació d'unitats científiques de desenvolupament de tecnologies i difusió del coneixement cap a l'empresa (Línia 2) dona suport a la creació de noves estructures en el si d'instituts o grups d'investigació, que incorporen personal i els mitjans necessaris per a desenvolupar innovacions a partir del coneixement «aigües amunt» que emana de la investigació dels grups. Aquestes innovacions hauran d'orientar-se al mercat, com a manera d'acostar el coneixement a l'empresa. La línia 2 d'aquest programa disposa d'un pressupost total de 3.106.559,27 euros.

El projecte Promoció i explotació de resultats i gestió de capacitats des de la seua Unitat de Transferència del Coneixement (UCIE del IATA-CSIC) està coordinat per Amparo López, investigadora del CSIC en el IATA-CSIC. En el projecte es disposa una ajuda per import de 448.412,94 euros.

Programa de Potenciació d'unitats científiques de desenvolupament de tecnologies i difusió del coneixement cap a l'empresa (Línia 2) dona suport a la creació de noves estructures en el si d'instituts o grups d'investigació, que incorporen personal i els mitjans necessaris per a desenvolupar innovacions a partir del coneixement «aigües amunt» que emana de la investigació dels grups. Aquestes innovacions hauran d'orientar-se al mercat, com a manera d'acostar el coneixement a l'empresa. La línia 2 d'aquest programa disposa d'un pressupost total de 3.106.559,27 euros


Programa de Projectes Estratègics en Cooperació

D'altra banda, el Programa de Projectes Estratègics en Cooperació persegueix donar suport al desenvolupament de grans projectes de R+D+i en cooperació entre diversos agents del Sistema Valencià d'Innovació, com a via per al desenvolupament de solucions conjuntes a problemes d'interés comú. Aquest programa disposa d'un pressupost total de 17.766.263,19 euros.

El projecte Millora genètica de mandariners: Avaluació d'una estratègia per a l'eliminació dels transgens en plantes editades de cítrics (RICH-CIT) està liderat per Leandro Peña, investigador del CSIC en l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP, CSIC – Universitat Politècnica de València), i té aprovada una ajuda de 300.000,68 euros per al CSIC. El projecte s'executa en un consorci que conforma el *IBMCP i l'empresa GCM Citrus S.L., que compta amb un pressupost total de 526.333,21 euros.

El projecte Estudi metagenòmic i funcional del microbioma per al desenvolupament d'aliments funcionals personalitzats en salut reproductiva (REPROBIOMA), liderat per María Carmen Collado, científica de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA, CSIC), té aprovada una ajuda de 368.842,60 euros. El projecte es desenvolupa gràcies al consorci format pel propi IATA, Darwin Bioprospecting Excellence S.L., l'Institut Benabeu S.L. i la companyia Korott S.L.O. La despesa subvencionable total del projecte és de 810.418,19 euros.

La participació del CSIC en el projecte Nous mètodes de control biològic basats en microorganismes per a postcollita de cítrics (POSTHARVESTLIFE) està coordinada per Luis González Candelas, investigador de l'IATA. Té concedida una ajuda de 196.340,03 euros. El projecte es desenvolupa en consorci entre el propi IATA, el Centre Tecnològic AINIA, la petita empresa Darwin Bioprospecting Excellence S.L. i la companyia Frutinter S.L. El pressupost total del projecte és de 747.766,50 euros.

Programa de Projectes Estratègics en Cooperació persegueix donar suport al desenvolupament de grans projectes de R+D+i en cooperació entre diversos agents del Sistema Valencià d'Innovació, com a via per al desenvolupament de solucions conjuntes a problemes d'interés comú. Aquest programa disposa d'un pressupost total de 17.766.263,19 euros