El treball, liderat per l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA - CSIC), a l'àrea científica-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha descobert el potencial d'una combinació d'enzims per a fer front a la listèria, un bacteri de notable risc per a la salut alimentària, i ha donat lloc a una patent d'aplicació a la lluita contra este patogen. El nou sistema elimina fins al 99,99% de les seues cèl·lules en assajos
Entre els enemics que posen en risc els aliments de consum, Listeria monocytogenes destaca com un dels patògens més perillosos, causant desenes de morts cada any. Pot contaminar des de carns processades fins a productes lactis no pasteuritzats i aliments llestos per a consumir; té capacitat per a sobreviure en condicions extremes, amb baixes temperatures i alts nivells de salinitat, i és responsable de malalties greus, especialment en persones immunodeprimides, dones embarassades, adults majors i xiquets. A més de generar residus, els mètodes tradicionals per a combatre-la poden resultar nocius per a la salut, i el seu control representa un desafiament per a la indústria alimentària.
Ara, un equip de recerca de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), en el Parc Científic de la UV, en col·laboració amb l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP, CSIC-UPV), ha trobat una fórmula per a lluitar contra aquest bacteri mitjançant la combinació de dos enzims. “Es tracta d'un sistema innocu i lliure de residus nocius, que elimina eficaçment fins al 99,99% de les cèl·lules de listèria en assajos i que posseeix un gran potencial per a la seua aplicació directa en aliments”, comenta Julia Marín, bioquímica, investigadora de la Universitat de València a l’IATA i líder de l'estudi que apareix publicat en la revista Biomolecules. “De manera separada, aquests enzims tenen una eficàcia limitada, però juntes aconsegueixen un efecte sinèrgic excel·lent contra Listeria monocytogenes, pel fet que presenten diferents modes d'acció”, afig la científica.
Aquesta combinació ha permés, d’altra banda, reduir les concentracions de glucosa oxidasa i endolisina per a aconseguir un efecte antimicrobià, minimitzant possibles efectes adversos sobre les característiques i propietats organolèptiques dels aliments. “L'estratègia emprada és molt efectiva per a la neteja de superfícies en entorns alimentaris, i presenta un gran potencial per a la seua aplicació directa en aliments en el futur”, afig Julio Polaina, integrant de l'equip de l’IATA-CSIC.
“Es tracta d'un sistema innocu i lliure de residus nocius, que elimina eficaçment fins al 99,99% de les cèl·lules de listèria en assajos i que posseeix un gran potencial per a la seua aplicació directa en aliments”, Julia Marín, investigadora de la Universitat de València al IATA i líder de l'estudi
A més, “la probabilitat que els bacteris desenvolupen resistència a tots dos enzims de manera simultània és baixa, atesa la naturalesa combinada i específica del tractament”, conclou Polaina. “Aquest enfocament no sols és eficaç, sinó també respectuós amb el medi ambient. A diferència dels desinfectants químics tradicionals, aquests enzims no són tòxics, ni tampoc generen residus perillosos”, amplia José Antonio Darós, investigador del CSIC a l’IBMCP que participa en la investigació.
“El ‘còctel enzimàtic’ emprat en aquesta recerca representa un mètode nou, amb molt de potencial com a agent desinfectant i com a conservant en aliments per a les empreses del sector”, resumeix David Talens, investigador de l’IATA-CSIC participant en el treball.
Els resultats obtinguts han generat una patent titularitat del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (62,5%), la Universitat de València (25%) i la Universitat Politècnica de València (12%). “El tractament desenvolupat suposa una revolució potencial en la lluita contra els patògens alimentaris. Encara que és necessari continuar investigant per a escalar aquests resultats a nivell industrial, les perspectives són encoratjadores.”, coincideixen els membres de l'equip científic.
Font: CSIC Comunitat Valenciana
--