El IATA mostra la seua investigació per a resoldre els desafiaments del sector del vi

28/06/2024

Després de sengles esdeveniments a Logronyo i Madrid, conclou a València una trobada sobre sostenibilitat i innovació en el sector vitivinícola amb representants de les denominacions d'origen i cellers. Aquesta iniciativa pretén potenciar la contribució de la ciència per a resoldre desafiaments com l'impacte del canvi climàtic en la producció de vi i un millor aprofitament dels recursos

La Delegació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat València, la Casa de la Ciència, va acollir hui la clausura d'una jornada on una trentena d'experts va debatre sobre sostenibilitat i innovació en el sector vitivinícola. Aquesta iniciativa, un dels Itineraris Ciceró del CSIC organitzat per l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), ubicat al Parc Cientìfic de la Universitat de València,facilita un punt de trobada entre la investigació, les administracions públiques i els productors per a potenciar la contribució de la ciència i la innovació a la resolució de desafiaments relacionats amb la producció i la sostenibilitat de la indústria del vi.

La reunió ha congregat a una trentena de persones relacionades amb l'àmbit de la investigació, les polítiques públiques, l'àmbit empresarial i els mitjans de comunicació. L'objectiu és crear un fòrum per a valorar i discernir els mecanismes de millora que afavorisquen la innovació en el sector vitivinícola, amb la intenció de donar resposta als reptes que enfronta actualment. Forma part dels Itineraris Ciceró, un programa creat pel CSIC amb el suport de la seua Fundació General on es convida a polítics, empresaris i periodistes a visitar la institució i conéixer la investigació que desenvolupa entorn d'un desafiament social concret.

Les persones que han assistit a aquesta reunió de l'Itinerari han pogut conéixer de prop les instal·lacions singulars que l'IATA-CSIC té a la seua seu del Parc Científic de la Universitat de València a Burjassot-Paterna, com el Celler Experimental o la Unitat de Biodegradabilitat i Compostabilitat. També han visitat altres espais del centre d'investigació d'excel·lència valencià on treballa el personal que col·labora amb el sector vitivinícola. La visita ha estat dirigida per Amparo Querol, investigadora de l'IATA-CSIC que coordina aquest Itinerari Ciceró al costat de Ramón González, de l'Institut de Ciències de la Vinya i el Vi (ICVV, CSIC-UR-GR).

Canvi climàtic en el sector vitivinícola

“No es pot resoldre el problema que representa el canvi climàtic per al sector vitivinícola si no es treballa des de totes les perspectives, des de la viticultura fins a l'enologia. Aquest Itinerari Ciceró ens permet mostrar-lo a la població, al sector industrial i als representants polítics”, argumenta Amparo Querol.

Ademés dels recursos que l'IATA-CSIC posa a la disposició del sector, durant la visita es van mostrar les línies d'investigació que desenvolupa un altre centre del CSIC en la Comunitat Valenciana, el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA). “Participar en aquesta iniciativa és una gran oportunitat per a donar a conéixer les nostres investigacions sobre viticultura i les aportacions que fem a la conservació dels recursos sòl i aigua. D'aquesta manera, posem en valor la contribució de la vitivinicultura a la sostenibilitat del medi rural i les importants interaccions amb els medis naturals que envolten els paisatges vitícoles mediterranis”, explica el seu director, Diego Intrigliolo.

"No es pot resoldre el problema que representa el canvi climàtic per al sector vitivinícola si no es treballa des de totes les perspectives, des de la viticultura fins a l'enologia. Aquest Itinerari Ciceró ens permet mostrar-lo a la població, al sector industrial i als representants polítics", Amparo Querol investigadora del IATA-CSIC

Després de la visita l'IATA-CSIC, els participants de la trobada es van traslladar a la seu del CSIC en la Comunitat Valenciana, situada en la cèntrica Casa de la Ciència de València, on han pogut conéixer un resum de la I+D que desenvolupa el CSIC en diferents àrees relacionades amb la sostenibilitat i la innovació en el sector vitivinícola. Posteriorment, es va desenvolupar un debat en el qual els participants, entre els quals es trobaven representants de les denominacions d'origen Utiel-Requena i València, així com rellevants cellers de la Comunitat i altres agents del sector, han plantejat possibles col·laboracions.

Generar sinergies

Aquest Itinerari Ciceró ha comptat amb la participació de personal investigador de l'Institut de Ciències de la Vinya i el Vi (ICVV); l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC); el Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA), l'Institut d'Agricultura Sostenible (IAS); l'Institut d'Història (IH); l'Institut d'Investigació en Ciències de l'Alimentació (CIAL); i el Centre d'Automàtica i Robòtica (CAR, UPM-CSIC). Després de la primera sessió el 17 de maig a Logronyo i la celebrada el 3 de juny a Madrid, l'Itinerari Ciceró sobre Sostenibilitat i Innovació en el sector vitivinícola va concloure hui a València.

“En les diferents sessions hem apreciat dos tipus de receptors. D'una banda, les empreses i institucions que ja interaccionen amb la nostra institució, amb els quals reforcem llaços i que descobreixen altres línies de treball del CSIC. I per un altre, actors del sistema que descobreixen de quina manera poden interaccionar amb el Consell. El format i el debat que genera ens ha aportat discussions molt enriquidores que permeten generar sinergies entre totes les parts” conclou Ramón González, investigador de l'ICVV i un dels coordinadors d'aquesta iniciativa.

FOTO: CSIC

Coneix més sobre Amparo Querol en la sèrie 'Nosaltres eSTEM'

amparo_querol

Entrades recents