Del 13 al 14 de novembre de 2025, Caixaforum València, situat a l'interior de l'edifici Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències, serà la seu de la novena edició del congrés 100xCiencia.9, la trobada anual impulsada per l'Aliança SOMMa (Aliança de Centres d'Excel·lència Severo Ochoa i María de Maeztu). Sota el lema “Ciència per a la Societat, Tocant consciències”, l'esdeveniment reunirà personal investigador de referència, professionals de la gestió d'I+D, representants de la política i ciutadania amb l'objectiu de reflexionar, dialogar i construir ponts entre ciència i societat per a un futur més sostenible
El congrés representa una oportunitat única per a visibilitzar l'excel·lència científica i l'impacte social del treball desenrotllat en els centres Severo Ochoa i les unitats María de Maeztu que integren l'Aliança SOMMa. En esta edició, cinc institucions científiques de referència a la Comunitat Valenciana, d'entre elles 3 situades en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), actuaran com a amfitriones, aportant el seu lideratge en àrees estratègiques per a abordar els grans desafiaments globals.
L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del PCUV i acreditat com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa, se situa a l'avantguarda de la investigació en ciència i tecnologia d'aliments. Este centre lidera estudis sobre la interacció entre la dieta i la salut, explorant com els hàbits alimentosos influïxen en el consumidor i desenrotlla nous aliments que responen a les necessitats i desafiaments actuals. A més, l'IATA impulsa innovacions en àrees com l'ús de nanotecnologia i materials més sostenibles per a envasament o l'aplicació de microorganismes per a transformar la indústria alimentària. El seu compromís amb la transferència del coneixement el consolida com a referent en la col·laboració entre ciència, indústria i societat.
L'Institut de Ciència Molecular (ICMol), que també pertany al PCUV i està acreditat com a Unitat d'Excel·lència María de Maeztu de manera ininterrompuda des de 2015, s'especialitza en química molecular i nanotecnologia. Les seues investigacions se centren en materials funcionals i molècules avançades per a aplicacions tecnològiques com a sensors, dispositius electrònics i energia sostenible. L'ICMol sobreïx per les seues contribucions al disseny de materials de frontera i el seu impacte en la química d'avantguarda.
L'Institut de Física Corpuscular (IFIC), que es localitza en el PCUV, acreditat com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa i afiliat a la Universitat de València i el CSIC, enfoca les seues investigacions en la física de partícules, nuclear i astropartícules. El centre col·labora activament en projectes internacionals com els duts a terme en el CERN, aportant coneixement fonamental sobre l'origen de l'univers i les lleis que el regixen. A més, l'IFIC s'ha consolidat com un referent en la formació de noves generacions d'investigadors en física teòrica i experimental.
L'elecció de València com a seu del congrés 100xCiencia.9 reforça la seua posició com a pol científic i tecnològic de referència a Espanya. Amb una sòlida tradició científica, una xarxa de centres d'excel·lència i un ferm compromís amb la divulgació i la connexió social, la ciutat es posiciona com l'emplaçament ideal per a albergar un esdeveniment que situa la ciència com a motor de desenrotllament i transformació
A més d'estes tres institucions del Parc Científic UV, des de la Comunitat Valenciana organitzen este congrés l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del CSIC, així com líder mundial en catàlisi, química verda i desenrotllament de materials per a energia sostenible; i l'Institut de Neurociències (IN), centre mixt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx, centrat en el coneixement de les bases biològiques del cervell i el sistema nerviós, així com en el desenrotllament de teràpies per a malalties neurodegeneratives i trastorns neurològics.
Ciència i Ciutadania: una trobada oberta a la ciutat de València
El congrés 100xCiencia.9 no sols serà un fòrum per a la comunitat científica, sinó també un espai obert a la ciutadania. El programa inclourà activitats participatives i de divulgació per a tots els públics, fomentant el diàleg entorn de temes com la sostenibilitat, la salut, l'energia i el canvi climàtic. Este enfocament integrador permetrà acostar la ciència a tots els públics i visibilitzar la seua rellevància en el nostre dia a dia.
L'elecció de València com a seu del congrés 100xCiencia.9 reforça la seua posició com a pol científic i tecnològic de referència a Espanya. Amb una sòlida tradició científica, una xarxa de centres d'excel·lència i un ferm compromís amb la divulgació i la connexió social, la ciutat es posiciona com l'emplaçament ideal per a albergar un esdeveniment que situa la ciència com a motor de desenrotllament i transformació.
L'Aliança SOMMa fa una crida a la comunitat científica, als gestors de polítiques d'I+D i a la ciutadania a unir-se a 100xCiencia.9 i ser part d'este esdeveniment únic per a descobrir, debatre i connectar on la ciència es mostra com a motor de transformació enfront dels desafiaments del present i del futur.
Font: IFIC
Entrades recents