L'investigador Fidel Toldrá Vilardell, professor de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), situat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha sigut guardonat amb el prestigiós 2025 IFT Research & Development Award, un dels màxims reconeixements internacionals en Ciència dels Aliments. Atorgat pel Institute of Food Technologists (IFT), este premi reconeix la seua trajectòria científica en l'àmbit de la carn, així com el seu compromís amb la sostenibilitat, la innovació tecnològica i la valorització de subproductes alimentaris a escala global
Fidel Toldrá Vilardell, professor d'investigació del grup d'Aliments Proteics de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la UV (PCUV), ha arreplegat esta setmana el 2025 IFT Research & Development Award, un dels guardons més prestigiosos en l'àmbit internacional de la Ciència dels Aliments. Atorgat per l'Institute of Food Technologists (IFT), este premi reconeix assoliments innovadors en investigació i desenrotllament que han tingut un impacte significatiu en el sistema alimentari global, en línia amb la missió de l'IFT de millorar l'alimentació per a tota la societat.
El professor Toldrá ha sigut distingit per la seua contribució científica en l'àmbit de la carn, tant en l'avanç de la seua industrialització com en la millora de la seua qualitat nutricional i sensorial, així com pel seu impuls a la valorització de subproductes i a la cooperació internacional en este camp. La seua labor ha sigut clau en la generació de coneixement i transferència tecnològica cap a una producció alimentària més sostenible, especialment quant a l'aprofitament integral de matèries primeres càrnies i pesqueres.
Este guardó se suma a altres prestigiosos reconeixements internacionals rebuts recentment per l'investigador, com els atorgats per l'American Meat Science Association i l'American Chemical Society. “Este tipus de premis ens anima a continuar avançant en el desenrotllament de tecnologies sostenibles i innovadores que contribuïsquen a transformar el sector alimentari”, assenyala l'investigador.
Les seues contribucions en la investigació bioquímica del procés de curat, especialment del pernil, han permés millorar la qualitat, seguretat i característiques funcionals dels productes carnis. “La indústria alimentària ha de respondre a desafiaments molt exigents, entre ells la sostenibilitat. Estem desenrotllant solucions que convertixen els residus en productes d'alt valor afegit per a sectors com l'alimentari, el farmacèutic, el químic o l'energètic”
Actualment, el seu grup d'investigació treballa en la valorització de subproductes carnis i pesquers i en l'optimització de processos tecnològics que milloren la sostenibilitat i eficiència del sector. Les seues contribucions en la investigació bioquímica del procés de curat, especialment del pernil, han permés millorar la qualitat, seguretat i característiques funcionals dels productes carnis. “La indústria alimentària ha de respondre a desafiaments molt exigents, entre ells la sostenibilitat. Estem desenrotllant solucions que convertixen els residus en productes d'alt valor afegit per a sectors com l'alimentari, el farmacèutic, el químic o l'energètic”, afig Toldrá.
El lliurament oficial del premi ha tingut lloc durant l'IFT Annual Meeting & Food Expo, l'esdeveniment de major rellevància d'esta institució, que reunix més de 23.000 professionals del sector procedents de més de 90 països, i que compta amb més de 100 sessions científiques i una exposició amb més de 1.000 empreses líders de l'àmbit alimentari.
L'Institute of Food Technologists (IFT) és una organització global amb més de 17.000 membres, dedicada a l'avanç de la ciència dels aliments. Des de 1939, IFT ha reunit experts de les institucions acadèmiques, el govern i la indústria per a abordar els majors desafiaments alimentaris del món, apostant per la innovació com a clau per a garantir un subministrament d'aliments segur, sostenible, nutritiu i accessible.
La seua labor ha sigut clau en la generació de coneixement i transferència tecnològica cap a una producció alimentària més sostenible, especialment quant a l'aprofitament integral de matèries primeres càrnies i pesqueres
Impacte global en la investigació alimentària
Toldrá Vilardell és Professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i membre del Grup d'Aliments Proteics en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC). A més, és Professor Associat de Tecnologia d'Aliments en la Universitat Politècnica de València. La seua trajectòria científica ha estat dedicada a l'estudi de la bioquímica i la tecnologia de la carn, amb especial èmfasi en la seguretat alimentària, la qualitat i l'aprofitament sostenible de subproductes, camp d'investigació en el qual és un dels autors més citats i més influents del món segons el rànquing de la Universitat de Stanford.
Ha publicat més de 370 articles en revistes científiques internacionals, més de 163 capítols de llibres i ha sigut editor de 65 llibres i 2 enciclopèdies. A més, és autor de 12 patents d'aplicació industrial. Al llarg de la seua trajectòria, Toldrá ha sigut reconegut amb nombrosos guardons internacionals que avalen el seu impacte en la ciència i tecnologia dels aliments. Entre les seues distincions destaquen el Premi Internacional de Ciència i Tecnologia de la Carn atorgat per l'International Meat Secretariat (2002), el Distinguished Research Award (2010), el Meat Processing Award (2014) i l'International Lectureship Award (2023) de l'American Meat Science Association, així com l'Award for the Advancement of Agricultural and Food Chemistry de l'American Chemical Society (2019). A més, ha rebut el prestigiós Premi DUPONT de la Ciència (2015) i el Premi ANICE José Flores a la Innovació (2019) de l'Associació Nacional d'Empreses Càrnies d'Espanya (ANICE).
La seua dedicació a la investigació no sols ha generat un impacte significatiu en la indústria alimentària, sinó que també ha contribuït a l'avanç de la seguretat alimentària i a la millora de la sostenibilitat de la producció d'aliments. Este reconeixement, un dels més prestigiosos en el camp de la ciència d'aliments, reforça la rellevància de la seua labor i reafirma el seu lideratge en la busca de solucions innovadores per als desafiaments del sector agroalimentari.
Font: IATA
Entrades recents