L'IATA-CSIC i l'UJI desenvolupen un film biodegradable que permetrà reduir l'ús de pesticides i plaguicides en el camp

12/12/2023

Personal investigador del de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló i de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València, han desenvolupat el projecte ActiBioMulch, amb l'objectiu de facilitar al sector agrícola plàstics més sostenibles i amb un paper actiu a l'hora de combatre plagues

El projecte d'investigació, coordinat per per Luis Cabedo Mas, professor de la Universitat Jaume I de Castelló i per José María Lagarón, científic de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), localitzat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), desenvolupa un film biodegradable i agrocompostable que siga capaç d'encapsular i alliberar agents bioactius que provoquen una resposta immune dels cultius i permeten així reduir l'ús de pesticides i plaguicides.

La principal contribució a l'economia circular d'este projecte, denominat Desenvolupament d'un film d'encoixinament agrícola actiu i biocircular (ActiBioMulch), és la de facilitar al sector agrícola plàstics més sostenibles i amb un paper actiu a l'hora de combatre plagues. Este film embuatat que s'està desenvolupant gràcies a este treball serà agrocompostable, és a dir, no produirà micro ni nanoplàstics. D'esta manera, amb la generació d'este nou plàstic d'ús agrícola, la utilització de plàstics tradicionals i de biocides es reduiria dràsticament en l'agricultura, la qual cosa evitarà la degradació i contaminació del sòl i l'aigua, així com la introducció d'estos compostos en la cadena tròfica.

L'impacte sobre el medi ambient i agrícola de l'ús de molècules amb alliberament controlat suposarà un avanç en els camps de la Biologia, la Bioquímica i la Fisiologia Vegetal perquè les plantes estan exposades constantment a diferents estressos. D'igual manera, el fet de disposar d'una concentració inductora relativament constant permetrà una major eficiència en la resposta defensiva, mitjançant tractaments sostenibles.

a principal contribució a l'economia circular d'este projecte, denominat Desenvolupament d'un film d'encoixinament agrícola actiu i biocircular (ActiBioMulch), és la de facilitar al sector agrícola plàstics més sostenibles i amb un paper actiu a l'hora de combatre plagues

En general, el present projecte permetrà un desenvolupament agrícola més sostenible, on els agricultors no hagen de renunciar als avantatges que presenta l'ús de plàstics per al control del cultiu i puguen beneficiar-se, al mateix temps, d'un plàstic bioactiu que previnga l'aparició de plagues i malalties.

El projecte ActiBioMulch, coordinat per José María Lagarón Cabell, investigador del Grup de Nous Materials i Nanotecnologia per a aplicacions alimentàries (IATA), i per Luis Cabedo Mas, integrant del grup d'investigació PIMA – Polímers i Materials Avançats (UJI), compta també amb la participació de José Gámez Pérez, investigador del mateix grup PIMA (UJI), Rosario Vidal Nadal, científica del Grup Green Investigation and Development (UJI), i Victoria Pastor Fuentes, professora del Grup de Bioquímica i Immunitat Vegetal (UJI).

Es tracta d'un projecte emmarcat en el sector de l'agroalimentació en la Comunitat Valenciana (AGROALNEXT), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE), finançat per la Unió Europea i els fons Next Generation. La Generalitat Valenciana va convocar, a través de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, estes subvencions, amb l'objectiu d'impulsar la transformació del sector agroalimentari en un escenari més verd, sostenible, saludable i digital, per a superar la bretxa entre el descobriment científic, el desenvolupament tecnològic i la seua implantació.

Es tracta d'un projecte emmarcat en el sector de l'agroalimentació en la Comunitat Valenciana (AGROALNEXT), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PERTE), finançat per la Unió Europea i els fons Next Generation

José María Lagarón

José María Lagarón és investigador científic del CSIC en l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments, on dirigix el Grup de Nous Materials i Nanotecnologia per a Aplicacions Alimentàries, on treballen en solucions sostenibles per a materials d'envasament i encapsulació i en el desenvolupament de diferents nanotecnologies.

La majoria de les seues aplicacions estan dirigides a la conservació i qualitat d'aliments, encara que de manera col·lateral també treballa camps com la cosmètica o els fàrmacs. Actualment, Lagarón és el coordinador de YPACK, un projecte finançat per la Unió Europea per a la creació de solucions d'envasament biodegradables en el qual participen empreses de 10 països.

La seua experiència amb estos materials va propiciar la posada en marxa, al començament de la pandèmia del coronavirus, d'una iniciativa per al disseny de filtres biodegradables per a màscares i va patentar les màscares FPP2 del CSIC, utilitzades per membres de la Casa Reial o la Presidència del Govern en les seues intervencions públiques.