L'IATA-CSIC participa en el projecte CLIMABIO, que establix una xarxa transferència en alimentació, biodiversitat i salut entre Espanya, l'Equador i l'Argentina

09/01/2024

Personal investigador de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València, i l'Institut de Productes Naturals i Agrobiologia (IPNA-CSIC), desenvolupen el projecte CLIMALBIO, amb l'objectiu de fomentar el diàleg entre ciència i cultura sobre alimentació i biodiversitat entre Espanya, l'Equador i l'Argentina

L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), localitzat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) , i l'Institut de Productes Naturals i Agrobiologia (IPNA), centres d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), sumen esforços per a contribuir a la connectivitat entre ciència i societat a través del projecte de ciència ciutadana CLIMALBIO. El seu propòsit és establir una xarxa de comunicació i transferència de coneixement bidireccional sobre alimentació, biodiversitat i salut entre Espanya, l'Equador i l'Argentina. En una primera experiència, el personal investigador ha intercanviat coneixements científics i populars amb poblacions de l'Equador sobre tradicions culinàries de la zona i exemples de sostenibilitat agroalimentària.

Marta Arroyo Calatayud, investigadora del grup d’Enfocaments Integratius en Toxicologia Alimentària de l’IATA-CSIC, i Eduardo Díez Pombo, investigador del grup de Ciències Socials, Patrimoni i Alimentació de l’IPNA-CSIC, han viatjat recentment a l’Equador per establir xarxes amb institucions locals, comunitats, estudiants i ciutadans en el marc del projecte CLIMALBIO. Allí han realitzat diferents accions formatives i tallers partint de les necessitats locals, prioritzant les sinergies entre sabers científics i populars i generant contingut audiovisual per tal de divulgar el coneixement culinari i nutricional equatorià. Aquest contingut s’exposarà en un marc comparatiu amb els altres dos països col·laboradors, Argentina i Espanya.

A les sessions centrades en biodiversitat, les persones participants en aquests tallers han compartit la seva cosmovisió i accions concretes per promoure la biodiversitat, l’equilibri i la salut dels sistemes agroalimentaris de la zona. Per part seva, el personal investigador del CSIC ha facilitat a les persones participants eines per caracteritzar el pH i l’estructura del sòl o avaluar l’acompliment agrícola.

“Les arts culinàries tradicionals ens han brindat exemples de sostenibilitat, equilibri nutricional i delit del paladar alhora. En el nostre intercanvi, hem compartit altres maneres de cuinar i produir”, Marta Arroyo, investigadora del grup d’Enfocaments Integratius en Toxicologia Alimentària de l’IATA-CSIC

Els tallers d’exploració del coneixement culinari han mostrat al personal de l’IATA i de l’IPNA les tècniques, els processos i els instruments utilitzats per diferents grups poblacionals equatorians. “Les arts culinàries tradicionals ens han brindat exemples de sostenibilitat, equilibri nutricional i delit del paladar alhora. En el nostre intercanvi, hem compartit altres maneres de cuinar i produir”, indica Marta Arroyo.

Ciència Ciutadana de la mà de col·lectius compromesos

“Des d’IATA-CSIC i l’IPNA-CSIC agraïm la implicació de totes les persones que han compartit el seu temps, experiències i coneixement durant aquest viatge, del que tornem amb la il·lusió de continuar entrellaçant sabers”, explica la investigadora de l’IATA-CSIC. “Aquesta primera experiència del projecte ens ha deixat clar que les comunitats entenen que no només som el que mengem, sinó com ho produïm, com ho cuinem o amb qui ho compartim”, declara.

Eduardo Díez Pombo ressalta la importància dels diàlegs amb estudiants de l’Escola Superior Politècnica Agropecuària de Manabí (ESPAM), una experiència que “ens ha brindat l’oportunitat de compartir les inquietuds de grups joves, implicats i sensibles als problemes del canvi global, que han aportat idees d‟acció i col·laboracions futures”. “Recuperar, recordar, preservar i honrar el coneixement existent, sumant-se als progressos científics, és fonamental per continuar avançant. Fem visible l’herència, el coneixement i el món invisible del subtil, incloent aquí totes les xarxes microbianes que com a extensos ecosistemes conviuen dins i fora de nosaltres”, conclouen els investigadors.

“Recuperar, recordar, preservar i honrar el coneixement existent, sumant-se als progressos científics, és fonamental per continuar avançant. Fem visible l’herència, el coneixement i el món invisible del subtil, incloent aquí totes les xarxes microbianes que com a extensos ecosistemes conviuen dins i fora de nosaltres”, Eduardo Díez Pombo, investigador del grup de Ciències Socials, Patrimoni i Alimentació de l’IPNA-CSIC

Participants i finançament

El grup de recerca agraeix el seu esforç a totes les persones i les institucions participants: ReAct Llatinoamèrica; Institut Pedagògic Intercultural Bilingüe QUILLOAC o l’Escola Superior Politècnica Agropecuària de Manabí (ESPAM); la Universitat San Francisco de Quito (USFQ); Universitat Tècnica de Manabí (UTM); comunitat ÀNIMA Slow Food; Elabriego Alegre; La collita-hort didàctic; Escola de Gastronomia Iche; personal de l’aiguamoll La Segua, i Federació d’Organitzacions Camperoles de la Zona Nord de Manabí (FOCAZNOM).

El projecte CLIMALBIO compta amb el finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, el projecte Severo Ochoa d’Excel·lència Investigadora de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) i el CSIC mitjançant la convocatòria LINCG2023. CLIMALBIO s’emmarca al programa CSIC LINCGLOBAL, que afavoreix la interacció entre personal investigador iberoamericà i espanyol en l’àmbit del canvi global per avançar en la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible.

Notícia en els mitjans

https://delegacion.comunitatvalenciana.csic.es/el-csic-fomenta-el-dialogo-entre-ciencia-y-cultura-sobre-alimentacion-y-biodiversidad-entre-espana-y-ecuador