L'EASAC (Consell Assessor de les Acadèmies Europees de Ciències), que agrupa les Acadèmies de Ciències dels Estats membres de la Unió Europea, ha publicat un informe en el qual analitza el paper de les alternatives a la carn per a afrontar els desafiaments relacionats amb el clima, la salut i la sostenibilitat del sistema alimentari
El document examina el ràpid creixement d'estes opcions, que abasten des de proteïnes d'origen vegetal i insectes fins a la carn cultivada en laboratori. El seu objectiu és oferir als responsables polítics un full de ruta basat en l'evidència científica, en un moment en el qual la UE busca definir estratègies més sostenibles per al consum de proteïnes.
En esta anàlisi ha participat Mónica Flores, investigadora del grup d'Aliments Proteics de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (*IATA-CSIC), situat en l'àrea científic acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), qui ha contribuït en les seccions dedicades a les qüestions tecnològiques i de producció. “Es tracta d'un estudi rigorós que revisa, des de la ciència, les alternatives que existixen hui dia i les que s'estan desenrotllant”, explica. Per a Flores, un dels valors de l'informe és que ha cuidat especialment “la imparcialitat” en un tema “tan complex” com el consum de carn.
“El marc polític encara va per darrere dels avanços científics i tecnològics”, assenyala el professor Bert Rima, president del grup de treball de l'EASAC. “És probable que les futures generacions europees consumisquen menys carn, la qual cosa pot ser necessari i beneficiós. Este informe oferix orientació per a ajudar els consumidors a prendre decisions informades”.
L'anàlisi mostra que diverses alternatives a la carn tenen potencialment una petjada mediambiental menor que la carn convencional, que els insectes i la fermentació microbiana proporcionen fonts de proteïnes eficients amb un impacte mediambiental mínim quan s'utilitzen matèries primeres sostenibles, i que la carn cultivada podria oferir beneficis de sostenibilitat, si el procés s'alimenta amb energies renovables
L'anàlisi mostra que diverses alternatives a la carn tenen potencialment una petjada mediambiental menor que la carn convencional, que els insectes i la fermentació microbiana proporcionen fonts de proteïnes eficients amb un impacte mediambiental mínim quan s'utilitzen matèries primeres sostenibles, i que la carn cultivada podria oferir beneficis de sostenibilitat, si el procés s'alimenta amb energies renovables.
Les alternatives poden contribuir a una alimentació equilibrada, però no totes són iguals: alguns productes vegetals processaments poden contindre un excés de sal i greixos saturats. Es necessiten més dades sobre els efectes a llarg termini dels productes més nous, com la carn cultivada i les proteïnes de fermentació de precisió.
La fermentació i la carn cultivada mostren un gran potencial, però s'enfronten a obstacles quant a costos i escalabilitat. L'estudi assegura que es necessita finançament públic estratègic i polítiques clares per a impulsar una innovació segura i sostenible.
Font: IATA
Entrades recents