Tres integrants del IATA obtenen dos premis en la I edició dels premis de Transferència i Emprenedoria del CSIC

15/04/2024

Gloria Sánchez, José María Lagarón i Cristina Prieto, personal investigador de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), situat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), han obtingut dos premis en la primera edició dels premis de Transferència i Emprenedoria del CSIC

Estos premis pretenen posar en valor la transferència i emprenedoria del personal investigador del CSIC, fomentar la cultura emprenedora i incentivar els models de transferència de la Institució, així com reconéixer l'esforç dels centres i la seua plantilla per a transferir el seu coneixement a la societat.

El jurat ha reconegut el treball de José María Lagarón i Cristina Prieto, personal investigador del grup de Nous materials i nanotecnologia per a aplicacions alimentàries, en el desenvolupament de materials de filtració basats en nanofibres contra la COVID-19. Esta tecnologia ha sigut desenvolupada i comercialitzada en col·laboració amb l'empresa BIOINICIA.

Els investigadors del grup de Nous materials i nanotecnologia per a aplicacions alimentàries han obtingut el Premi en la Categoria General en la Modalitat de Transferència de Tecnologia, que valora aquelles tecnologies comercialitzades mitjançant acord de llicència o de col·laboració. 

Les quatre invencions patentades bé per Lagarón o bé per Lagarón i Prieto es van emportar al mercat a través de diverses mascaretes compostes d'un nou material, conformat per nanofibres, que oferia no sols els nivells de protecció requerits per mascaretes quirúrgiques i FFP2 amb menor grossària, sinó també capacitat antimicrobiana,  biodegradabilitat i/o compostabilitat, capacitat de desinfecció amb alcohol, major confortabilitat, propietats balsàmiques, versions inclusives i traslluïdes per a la percepció de les emocions i que es podien utilitzar durant diversos dies sense perdre efectivitat. “Estos filtres innovadors no sols s'han utilitzat en les mascaretes de nanofibres comercialitzades per Bioinicia, denominades popularment les mascaretes del CSIC, sinó també en equips de purificació d'aire”, explica Lagarón.

“Estos filtres innovadors no sols s'han utilitzat en les mascaretes de nanofibres comercialitzades per Bioinicia, denominades popularment les mascaretes del CSIC, sinó també en equips de purificació d'aire”, José María Lagarón, investigador del IATA

“Agraïm enormement al personal dels equips de treball del grup i de l'empresa spin-off Bioinicia SL, als investigadors participants del grup PIMA de l'UJI, IDEA-CSIC, CBMSO-CSIC i IBV pel suport experimental rebut i finalment, a la PTI+ Salut Global del CSIC i a la AVI pel finançament rebut”, assenyala Prieto.

Gloria Sánchez, investigadora del Grup Virologia ambiental i seguretat alimentària en el IATA, i Ana Allende, investigadora del Centre d'Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (ENCEBES - CSIC), han obtingut el Premi en la Categoria General de la Modalitat de Transferència del Coneixement. El jurat ha reconegut l'impacte social del grup de treball Virus Sewage Joint Group (VIARAL) i la seua labor de vigilància epidemiològica de virus en aigües residuals, un mètode clau per a poder seguir l'evolució del SARS-CoV-2 durant la pandèmia.

 

No obstant això, la col·laboració del personal del IATA i l'equip del CEBAS transcendix al SARS i recentment han treballat amb altres patògens, com el virus Mpox (pigota del mico) “Sense el meu equip i el d'Ana Allende, este reconeixement no haguera sigut possible. Faig extensiu este reconeixement a tots els membres dels dos grups”, ha indicat la Dra. Sánchez. 

La Cerimònia de Lliurament de Premis es realitzarà en la Sala d'actes del CSIC mitjançant un acte públic el 30 de maig de 2024 a les 12.00 hores.