L'ICBiBE col·labora amb la Fundació Còndor Andí per a millorar la conservació de la biodiversitat de l'Equador

29/05/2023

L'aliança del Grup de Vertebrats Terrestres de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE) de la Universitat de València amb la Fundació Còndor Andí (Quito, l'Equador) permetrà millorar la conservació de la biodiversitat de l'Equador, un país en el qual quasi el 40% de les espècies de vertebrats es troben en alguna categoria d'amenaça. L'acord estratègic de col·laboració busca optimitzar els esforços per a la gestió de recursos naturals al país andí

l'Equador destaca per ser un dels països més diversos del món, i malgrat això, prop del 40% de les espècies de vertebrats es troben en alguna categoria d'amenaça, segons el seu Ministeri de l'Ambient. En aquest context i davant la urgència d'establir estratègies de conservació basades en criteris tècnics i científics, la Fundació Còndor Andí i l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, situat en el Parc Científic de la Universitat de València, han signat un acord mitjançant el qual tots dos organismes col·laboraran per a obtindre informació científica, biogeogràfica i ecològica, a través de l'ecologia espacial –punt de trobada entre l'ecologia animal i la vegetal.

“Aquest enfocament permetrà la planificació i gestió de la biodiversitat en diferents escales, especialment en àrees prioritàries per a la conservació a l'Equador i la regió Neotropical, amb un èmfasi particular en espècies i ecosistemes amenaçats”, assenyala Pascual López López, professor responsable de treball per part de la UV i membre del Grup de Vertebrats Terrestres de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE).

“Aquest enfocament permetrà la planificació i gestió de la biodiversitat en diferents escales, especialment en àrees prioritàries per a la conservació a l'Equador i la regió Neotropical, amb un èmfasi particular en espècies i ecosistemes amenaçats”, Pascual López López, professor responsable de treball per part de la UV i membre del Grup de Vertebrats Terrestres de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBiBE)

Durant més d'una dècada, la Fundació Còndor Andí ha integrat la telemetria satel·litària en els seus projectes. Això ha permés determinar patrons espaitemporals d'ús de l'hàbitat i comprendre la relació entre patrons d'ús de l'espai i distribució de recursos tròfics en àrees de campege de vertebrats amenaçats, com a mamífers i ocells. El projecte va començar en 2012 amb el còndor andí (Vultur gryphus) i es va ampliar en 2018 incloent l'àguila andina (Spizaetus isidori). Des de 2021, també s'han estudiat les xarxes d'interaccions ecològiques d'espècies com l'os andí (Tremarctos ornatus) i el pollastre rei (Sarcoramphus papa), esforços han permés incloure altres espècies com el puma (Puma concolor), el tapir de muntanya (Tapirus pinchaque), el llop d'erm (Pseudalopex culpaeus), el curiquingue (Phalcoboenus caranculatus) i el jaguar (Panthera onca) mitjançant l'ús d'emissors satel·litaris.

Andes Tropicals i el Chocó

La primera fase d'aquest projecte, que es durà a terme durant els anys 2023 i 2024, se centrarà en la captura i marcatge d'exemplars de les espècies involucrades. A més, es realitzarà la compilació, integració, transferència i anàlisi de dades prèviament obtingudes per la Fundació Còndor Andí.

El projecte abastarà tot el territori equatorià, enfocant-se principalment en àrees clau compreses entre els punts calents de biodiversitat dels Andes Tropicals i el Va xocar a l'Equador. La informació obtinguda permetrà implementar mesures de gestió destinades a millorar l'estat de les poblacions de vertebrats neotropicals involucrades en aquest projecte pioner en el seu camp a nivell internacional.

“Els resultats exemplificaran de manera clara la importància del finançament privat, la investigació científica, la gestió de recursos naturals i la conservació de la biodiversitat”, afig el biòleg valencià. La col·laboració entre la Fundació Còndor Andí i la Universitat de València obrirà noves oportunitats per a l'avanç de la ciència i la protecció de la naturalesa a l'Equador.

El projecte abastarà tot el territori equatorià, enfocant-se principalment en àrees clau compreses entre els punts calents de biodiversitat dels Andes Tropicals i el Chocó a l'Equador

Notícia en els mitjans

https://www.elperiodic.com/valencia/ecuador-avanzara-conservacion-biodiversidad-colaboracion-cientifica-universitat-valencia_905223

https://www.notimerica.com/sociedad/noticia-ecuador-universidad-valencia-ofrece-colaboracion-cientifica-avanzar-conservacion-biodiversidad-ecuador-20230525162543.html