La Universitat de València coordina l'equip d'especialistes que estudia i protegix les tortugues babaues a la Comunitat Valenciana. Una iniciativa que este mes d'octubre ha retornat a la mar 80 tortugues de nius posats l'any passat en diferents platges valencianes. Jesús Tomás, professor del Departament de Zoologia i investigador de la Unitat de Zoologia Marina de l'Institut Cavanilles, que coordina l'estudi d'anidació d'esta espècie, dins del projecte Varacomval, confirma la creixent presència de l'espècie en el litoral Mediterrani espanyol, en el qual la Comunitat Valenciana destaca quant a detecció de nius i esdeveniments d'anidació
Durant este mes d'octubre, el major alliberament de tortugues s'ha realitzat a Dénia, amb 30 exemplars. A Almassora s'han retornat a la mar 22 tortugues. A Santa Pola van ser 17 i a Elx, 9. Este dijous s'alliberaran dos més a Gandia. Els animals que ara són retornats a les platges van ser rescatats de nius posats l'any anterior.
La costa valenciana no era el seu lloc habitual de cria, però el canvi climàtic facilita la seua supervivència a les nostres platges. Es tracta d'una espècie amenaçada amb baixa esperança de vida: s'estima que només arribaran a adultes una o dos de cada mil. Encara que una mare deposita uns 300 ous per temporada a les platges, no tots sobreviuran, per la qual cosa és necessari prendre mesures per a la seua protecció.
Després dels nou nius detectats, estudiats i protegits en 2023 en la Comunitat Valenciana, la Unitat de Zoologia Marina (UZM) de l'Institut Cavanilles de la Universitat de València (ICBiBE), situat en el Parc Científic de la Universitat de València, ha detectat, estudiat i protegit huit nous nius en 2024. A més, es va detectar un nounat mort en una platja de Sueca, que s'està estudiant per a veure si pertany al niu de València o si es tracta d'un nové niu, i una tortuga observada en anys anteriors que visita quasi cada any les platges de Torrevieja i Orihuela intentant niar sense èxit, possiblement per alguna deficiència pròpia.
L'anidació d'esta espècie ha experimentat en 2024 un descens respecte a 2023, amb només 12 nius detectats fins a la data en tot el litoral mediterrani. El sorprenent de la temporada de 2024 és que huit d'estos 12 nius han sigut localitzats en la Comunitat Valenciana.
Alguns d'estos esdeveniments d'anidació han sigut comunicats per particulars a través de trucades al 112, segons el protocol vigent; però altres han sigut comunicats directament a la UZM per servicis de protecció del medi ambient i de servicis de neteja de platges dels ajuntaments, que s'han bolcat a ajudar en la protecció d'esta espècie. Esta col·laboració s'ha aconseguit gràcies a les campanyes de sensibilització. A més, enguany l'equip de la Universitat ha realitzat patrullatges nocturns de platges, que han permés trobar a dos de les tortugues nidificants en ple acte de posada.
L'anidació d'esta espècie ha experimentat en 2024 un descens respecte a 2023, amb només 12 nius detectats fins a la data en tot el litoral mediterrani. El sorprenent de la temporada de 2024 és que huit d'estos 12 nius han sigut localitzats en la Comunitat Valenciana
La coordinació efectiva per part de la Universitat de València de la Xarxa de Varaments de la Comunitat de Valenciana ha sigut essencial per a detectar i atendre tots els nius de la costa valenciana. Una vegada rebut l'avís, al costat de l'equip de la Universitat de València, especialistes i tècnics de diferents institucions (Universitat Politècnica de València, Fundació Oceanogràfic i ONG Xaloc) han acudit al lloc de les nidificacions per a estudiar als exemplars nidificants i protegir, si és el cas, els nius. A més, l'equip de la UZM ha col·laborat amb el de la Politècnica en la col·locació de tres transmissors satel·litaris en tres de les femelles nidificants per al seu seguiment remot després de realitzar les seues posades.
La cura dels nius ha sigut un esforç conjunt entre diverses entitats, sent un exemple de col·laboració entre els sectors públic i privat. Al costat de les entitats anteriorment esmentades, Territori Natura-Torrevieja, Ecologistes en Acció-Elx, el Parador del Saler, la Fundació Biodiversitat i els ajuntaments de Dénia, Elx i Torrevieja han exercit rols fonamentals en la gestió dels nius. Altres ajuntaments, com el de Guardamar del Segura i el de Benidorm, han mostrat el seu suport esta nova temporada.
L'Ajuntament de Dénia va aprofitar l'alliberament de 30 tortugues, el dia 5 d'octubre, per a atorgar un reconeixement al professor de la Universitat de València Jesús Tomás.
Cada niu descobert pot albergar de 60 a 130 ous, dels quals solen fer eclosió el 75%. El protocol dicta que la majoria es mantinguen a la platja. "Es deixa que isquen a la mar per a respectar els processos naturals", diu Tomás. Però hi ha un 20-25% dels ous, que acaben en les instal·lacions del Oceanogràfic, on passen uns mesos abans de la seua devolució a la mar.
Les dades recopilades durant este any seran analitzades pels especialistes del projecte Varacomval, en col·laboració amb altres institucions. Este projecte, iniciativa de la unitat de Zoologia Marina de la Universitat de València, i liderat pel professor Juan A. Raga, compta amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència NextGenerationEU, i està contribuint de manera eficient a la millora dels plans i estratègies de conservació per a la tortuga babaua en les nostres costes.