Guillermo Mínguez, premi a l'Excel·lència Investigadora de la Reial Societat Espanyola de Química

09/05/2024

L'investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en el Parc Científic de la Universitat de València, Guillermo Mínguez Espallargas ha sigut guardonat amb un dels quatre premis a l'Excel·lència Investigadora 2024 que concedix la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ). En esta modalitat, el premi valora la trajectòria científica independent i de lideratge científic dels candidats durant els últims 5 anys

Guillermo Mínguez Espallargas (1981) és professor titular de la Universitat de València i director del grup d'investigació Crystal Engineering Lab (CEL) en el ICMol. Es va llicenciar en Ciències Químiques per la Universitat de Sevilla en 2004, amb Premi Extraordinari i Segon Premi Nacional. Posteriorment, en 2007, es va doctorar en la Universitat de Sheffield (el Regne Unit) sota la supervisió del professor Lee Brammer.

En 2008 es va incorporar al ICMol,  situat en el Parc Científic de la Universitat de València, on es va formar en magnetisme molecular amb el professor Eugenio Coronado, catedràtic de Química Inorgànica de la UV i director del centre. Allí va començar una línia nova d'investigació combinant la seua experiència prèvia en enginyeria cristal·lina i el coneixement adquirit en magnetisme per a desenvolupar polímers de coordinació magnètics amb comportament dinàmic.

Actualment lidera, com a investigador garant, la línia estratègica Metall-Organic Frameworks (MOF) del programa per a unitats d'Excel·lència María de Maeztu concedit a l'ICMol pel Ministeri de Ciència com a reconeixement als resultats científics de l'institut, situat en el Parc Científic de la Universitat de València. El ICMol és Unitat d'Excel·lència María de Maeztu des de 2015.

El treball del grup de Guillermo Mínguez es dirigix tant al desenvolupament de materials moleculars que formen xarxes poroses com a la síntesi de nous materials bidimensionals anàlegs al grafé. Ha obtingut finançament europeu, a través d'una subvenció del Consell Europeu d'Investigació (les prestigioses ERC Grant en la seua modalitat Consolidator), però també lidera o participa en projectes nacionals, regionals o amb empreses.

La carrera de Mínguez ja acumula diferents reconeixements de prestigi, com el Premi Nacional d'Investigació María Teresa Toral, el premi Fundació Princesa de Girona en Investigació Científica, el premi a Joves Investigadors de la Reial Societat Espanyola de Química, el Dalton Young Research Award de la Royal Society of Chemistry, o la Medalla d'Or del European Young Chemist Award, entre altres.

El lliurament dels Premis RSEQ 2024 es durà a terme el mes vinent de novembre.