Els equips d'Igualtat de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) i de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC) van celebrar el divendres passat la setena edició de la Jornada de la Dona Investigadora, enfocat en el debat en la incorporació de la perspectiva de gènere en els projectes d'investigació, emmarcat en les directrius del programa Horitzó Europa de subvencions europees i l'Espai Europeu d'Investigació
Els equips d'Igualtat de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) de la Universitat de València i de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt CSIC-UV, tots dos centres situats en el Parc Científic de la Universitat de València, han celebrat aquest divendres la VII edició de la Jornada de la Dona Investigadora, que aquesta vegada ha centrat el debat en la incorporació de la perspectiva de gènere en els projectes d'investigació, especialment en les directrius que guien el programa Horitzó Europa de subvencions europees i l'anomenat Espai Europeu d'Investigació.
La vicerectora d'Innovació i Transferència la Universitat de València, Rosa Donat, va inaugurar la jornada acompanyada del director de l'ICMol, Eugenio Coronado; la directora de l'IFIC, Nuria Rius; els degans de la Facultat de Químiques, Adela Mauri, i de Físiques, Jordi Vila, i la directora de la Unitat d'Igualtat de la UV, Rosa Mochales.
En el seu discurs, Donat va revisar amb xifres de matriculació en graus, màsters i programes de doctorat el “enorme empenyiment” de les dones, que ja són el 62% de mitjana als campus de la Universitat de València. Per contra, es va preguntar per què es detecten encara bretxes de gènere en els salaris en sectors com la química. A més, la vicerectora de la UV va animar a ser “ambiciosos”, no sols en el desenvolupament de polítiques d'equiparació de drets en la carrera investigadora, sinó a “consolidar” el paper de les dones científiques en la “devolució” a la societat del coneixement generat.
“Hem de reforçar els drets de les dones, perquè la igualtat és un dret, però també hem de ser conscients que el paper de les dones investigadores reforça i afig valor a la transferència de coneixement des de l'acadèmia a la societat, que és la que determina la rendibilitat de la inversió que es realitza en ciència", Rosa Donat, vicerectora d'Innovació i Transferència de la Universitat de València
El director de l'ICMol, Eugenio Coronado, i la directora de l'IFIC, Nuria Rius, van exercir d'amfitrions de la jornada, que va omplir la sala d'actes del PCUV. Tots dos van recordar reivindicacions històriques, com la instal·lació de guarderies infantils als campus universitaris, però van afegir una exigència renovada: l'aprovació de reglaments sobre el teletreball per a millorar la conciliació.
Coronat va celebrar la continuïtat d'aquesta jornada, la qual ajuda "tant a visibilitzar el treball de dones brillants en la carrera científica, com també a debatre i advertir respecte a qualsevol trava que les dones puguen trobar en algun moment de la seua carrera". Rius va considerar “vital que les polítiques d'Igualtat s'incorporen a la vida diària dels centres d'investigació".
La investigadora María González Béjar, com a portaveu de les entitats organitzadores, va animar als presents, en la seua majoria docents i investigadors sènior o en formació, a reflexionar sobre els prejudicis "que a vegades determinen la superioritat dels homes respecte a les dones". “Hui és un bon dia perquè cadascun de vosaltres us feu una pregunta: 'Què he fet jo en aquest últim any per a millorar la situació de les dones en la carrera investigadora?'”, va compartir amb les persones assistents.
La jornada va incloure la conferència científica d'Anabel Lanterna, professora de la Universitat de Nottingham, la trajectòria professional de la qual va ser reconeguda l'any passat per la Divisió de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia de la Royal Society of Chemistry. La seua xarrada va portar per titule “Lighting up the future: heterogeneous photocatalysis for sustainable chemistry. Lanterna també va donar detalls de com la dimensió de gènere s'aplica en les universitats britàniques.
Respecte a la dimensió de gènere en els projectes d'investigació, la jornada va incloure dues ponències de dones especialitzades. La primera, de Jessica Illera Clavijo, llicenciada en Sociologia per la Universitat de Salamanca i representant de l'Oficina de Projectes Internacionals de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).
La segona va estar a càrrec de Lydia González Orta, doctora en Ciències Socials i gestora de projectes de gènere i ciència en la FECYT, i gestora de projectes com GENDERACTION, GENDERNET Plus o SUPERA i enllaç del programa europeu WIDERA sobre política d'igualtat de gènere.
En la jornada es van donar detalls de com el Consell Europeu ha dissenyat el nou Espai Europeu d'Investigació (ERA) i el programa d'ajudes Horitzó Europa tenint en compte la promoció d'unitats i plans d'igualtat en els centres d'investigació subvencionats, però també mesurades d'integració de la dimensió de gènere en tota aquella investigació
La "confusió en els termes"
Ambdues van donar detalls de com el Consell Europeu ha dissenyat el nou Espai Europeu d'Investigació (ERA) i el programa d'ajudes Horitzó Europa tenint en compte la promoció d'unitats i plans d'igualtat en els centres d'investigació subvencionats, però també mesurades d'integració de la dimensió de gènere en tota aquella investigació.
Com a exemple de com la dimensió de gènere s'ha de tindre en compte en els continguts dels projectes d'investigació, van assenyalar que fins fa no gaire l'osteoporosi es considerava de manera general una malaltia exclusivament de “dones menopausiques” i, amb això, durant molt de temps es va excloure en diagnòstic entre homes. O la circumstància que mai s'han investigat les violacions d'homes en les guerres. "Això ens condueix a conclusions esbiaixades i errònies que es resolen si apliquem la dimensió de gènere al contingut de les investigacions de camp.
Ambdues van advertir de la “confusió” que habitualment existeix sobre “sexe” i “gènere” o entre “dimensió de gènere i equilibri de gènere”. La igualtat, va postil·lar Illera, “és un principi transversal a tot el programa Horitzó Europa”.
La jornada es va tancar amb una animada taula redona en la qual es van debatre assumptes com la formació dels investigadors per a no caure en “discriminacions” en els processos de contractació de personal, la possibilitat d'incorporar mesures efectives de conciliació entre les despeses elegibles dels projectes o la necessitat d'ajustar les exigències per a dones que han alentit la seua carrera perquè van decidir ser mares.
Vídeo de la VI edició publicat en el canal de YouTube de l'ICMol.