Dos investigadors de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) han sigut premiats en els Premis de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ). Gonzalo Abellán Sáez, líder del grup d'investigació 2D-Chem de l'ICMol i professor associat de la Universitat de València, ha sigut guardonat amb un dels Premis a l'Excel·lència Investigadora 2025 (RSEQ). Per part seua, José Jaime Baldoví, investigador distingit del Programa GenT de la Generalitat Valenciana i responsable del grup 2D Smart Materials en l'ICMol de la Universitat de València (UV), ha sigut guardonat amb el Premi Jove Investigador 2025 en la categoria "Líder de Grup"
Els Premis a l'Excel·lència Investigadora 2025 de la Reial Societat Espanyola de Química (RSEQ) han atorgat guardons a dos investigadors de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en l'àrea científic-empresarial del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). Gonzalo Abellán Sáez, líder del grup d'investigació 2D-Chem de l'ICMol i professor associat de la Universitat de València, ha sigut reconegut amb un dels Premis a l'Excel·lència Investigadora 2025 de la RSEQ. Este prestigiós premi remarca la seua destacada trajectòria científica en el desenrotllament de nous materials bidimensionals i el seu impacte en el camp de la química molecular.
D'altra banda, José Jaime Baldoví Jachán , investigador distingit del Programa GenT de la Generalitat Valenciana i responsable del grup 2D Smart Materials en l'ICMol, ha sigut guardonat amb el Premi Jove Investigador 2025 en la categoria "Líder de Grup" per la RSEQ. Este guardó reconeix l'excel·lència en la creació i consolidació de grups d'investigació emergents en el camp de la química per part de jóvens científics espanyols.
El premi es va donar a conéixer el 30 d'abril de 2025, després de l'aprovació per part de l'Assemblea General de la RSEQ de la proposta presentada pel Jurat durant la seua reunió del dia anterior. La llista de premiats en les diferents categories inclou a algunes de les figures més destacades de la química contemporània a Espanya. La cerimònia de lliurament de premis tindrà lloc durant el Simposi de Jóvens Investigadors Químics de la RSEQ al novembre.
José J. Baldoví, Premi Jove Investigador
Més enllà de liderar el seu grup d'investigació en l'ICMol, José J. Baldoví és president d'ACCENT, l'Associació de Científics d'Excel·lència del Programa GenT, membre de ple dret de l'Acadèmia Jove d'Espanya, i membre del personal docent i investigador del Departament de Química Física de la UV. Actualment lidera un projecte ERC Starting Grant i és representant d'Espanya en el Comité de Direcció de l'Acció COST SuperQumap. "Estic profundament agraït a tots els membres del meu grup d'investigació per la seua passió, dedicació i perseverança. Este premi és un reconeixement al treball que fem dia a dia", va dir Baldoví en conéixer la fallada.
L'investigador va obtindre la seua llicenciatura en Química a la Universitat de València en 2009, seguit d'un màster i un doctorat en el grup del professor Eugenio Coronado en l'ICMol, obtenint premis extraordinaris en totes les etapes de la seua carrera acadèmica. La seua tesi doctoral va ser seleccionada com la millor tesi de química de la seua cohort. En 2017 es va traslladar a la Universitat del País Basc i posteriorment es va convertir en becari postdoctoral Marie Skłodowska-Curie en l'Institut Max Planck d'Estructura i Dinàmica de la Matèria a Hamburg, Alemanya. Va tornar a la Comunitat Valenciana en 2020 gràcies al Programa GenT, i des de 2024 ocupa el càrrec d'Investigador Distingit d'Excel·lència.
"Estic profundament agraït a tots els membres del meu grup d'investigació per la seua passió, dedicació i perseverança. Este premi és un reconeixement al treball que fem dia a dia", José B. Baldoví, investigador de l'ICMol
La seua investigació se centra en el desenrotllament de marcs teòrics i computacionals per al disseny químic de dispositius intel·ligents moleculars i 2D per a tecnologies de la informació. El seu treball unix la física, la química i la ciència dels materials per a explorar aplicacions emergents en magnónica, espintrònica, computació quàntica i dispositius de detecció.
En l'actualitat, supervisa un postdoctorat Marie Skłodowska-Curie, dos investigadors postdoctorals addicionals, cinc estudiants de doctorat i dos estudiants de pregrau, de cinc nacionalitats diferents. Ha publicat més de 80 articles en revistes internacionals, un capítol de llibre i tres articles de divulgació científica, i ha impartit al voltant de 40 xarrades convidades en conferències internacionals i 18 seminaris.
Entre altres distincions, va rebre el 17é Premi Cientificotècnic "Ciutat d'Algemesí" per a Jóvens Investigadors (2022), el Premi "la Costera" del Rotary Club Xàtiva (2023), i el Premi 9 d'Octubre de l'Ajuntament de Xàtiva (2024). Ha visitat 61 països, parla sis idiomes amb fluïdesa i té un màster en Comunicació de la Ciència, la qual cosa li ha permés participar activament en la divulgació pública i la divulgació de la ciència.
No et perdes el Capítol 1 del Podcast del PCUV "La Bombeta de Livermore" amb José Jaime Baldoví (ICMol) i Emilia Mantallana (I2SysBio)
Gonzalo Abellán, Premi a l'Excelència en Investigació
A més de la seua labor investigadora en l'ICMol, Gonzalo Abellán és cofundador i CTO de Matteco, empresa situada en l'àrea científic-empresarial del PCUV i centrada en el desenrotllament de solucions tecnològiques sostenibles, i cofundador i expresident d'ACCENT, l'Associació de Científics Excel·lents del programa GenT, des de la qual ha impulsat iniciatives per a visibilitzar el talent científic i enfortir la comunitat investigadora vinculada a este programa estratègic.
El Premi a l'Excel·lència en Investigació és una de les distincions més altes que atorga la RSEQ, i el seu lliurament a Gonzalo Abellán reforça la posició d'ICMol com a centre líder en investigació d'avantguarda en materials moleculars i nanociència.
No et perdes el Capítol 6 del Podcast del PCUV "La Bombeta de Livermore" amb Gonzalo Abellán (ICMol) i Carmen García (IFIC)
Font: ICMol
Entrades recents