L'investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València, ha format part del jurat juntament amb quatre Premis Nobel en la categoria de Noves Tecnologies, en la qual ha resultat reconegut el biòleg Luis Serrano
L'investigador distingit del Pla Gen-T José Jaime Baldoví, director del grup 2D Smart Materials en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en el Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), ha format part del jurat dels prestigiosos premis Rei Jaume I en la categoria de Noves Tecnologies en la seua edició número 36, la reunió del qual va tindre lloc a València els dies 3 i 4 de juny.
Juntament amb Baldoví han participat com a membres del jurat quatre Premis Nobel, els professors Sheldon Lee Glashow, president del Jurat (Premi Nobel de Física en 1979 per les seues contribucions a la teoria de la interacció electromagnètica i feble unificada entre partícules elementals), Bernard Feringa (Premi Nobel de Química en 2016 pel disseny i la síntesi de màquines moleculars), Morten Meldal (Premi Nobel de Química en 2022 per la gènesi i el desenvolupament de la química clic) i Richard Roberts (Premi Nobel en Medicina 1993 pel descobriment dels gens dividits). També han integrat el jurat Elvira Fortunato, que ha sigut ministra de Ciència, Tecnologia i Educació del Govern de Portugal fins el passat mes de març, així com científics d'alta rellevància internacional com Sonia Contera, Rodrigo Martins, Petra Rudolf, José M.ª Carmena, Rosario González-Férez, Lapo Bogani, Nuria Oliver i Javier Santaolalla.
"Formar part del jurat és tot un honor i un reconeixement a la meua trajectòria professional. He pogut interactuar amb científics i empresaris d'ampli reconeixement a nivell mundial, entre els quals es trobaven vint Premis Nobel. M'ha encantat poder contrastar juís crítics amb ells i tots quedem impressionats per l'alta qualitat de les candidatures. He pogut compartir dos dies sencers amb tantes persones que admire, així com la nostra gran passió per la ciència, en llocs plens d'identitat com els que ens oferix València. Ha sigut una experiència inoblidable, molt gratificant, conéixer de primera mà a persones que són referents per a la meua activitat diària. He pogut aprendre de la seua experiència, intercanviar idees i compartir la curiositat pel món que ens envolta", explica Baldoví.
FOTOS: Fundació Premis Rei Jaume I.
Premi a les Noves Tecnologies, una pedra angular de la IA en biomedicina
El guardonat en esta ocasió ha sigut el professor ICREA Luis Serrano, qui va obtindre els vots de la totalitat del jurat per unanimitat. Serrano connecta la investigació fonamental i el desenvolupament tecnològic amb les seues contribucions en biologia de sistemes, biologia sintètica i el disseny de proteïnes, aconseguint un gran impacte en la societat.
L'investigador ha sigut un dels primers científics a utilitzar la intel·ligència artificial (IA) creant el programa FoldX per a predir estructures de proteïnes, usat per la comunitat internacional i que s'ha convertit en una de les pedres angulars de la IA en investigació i innovació biomèdica.
35 anys amb el coneixement i l'emprenedoria
Els Premis Rei Jaume I van ser instaurats en 1989 amb el propòsit de promoure la investigació a Espanya, reconeixent a destacats científics i emprenedors que hagen realitzat la seua labor al país. En concret, es distribuïxen en set categories que s'avaluen de manera independent: Investigació Bàsica, Investigació Biomèdica, Investigació Clínica i Salut Pública, Protecció del Medi Ambient, Noves Tecnologies, Economia i Emprenedor.
Cada premi inclou una medalla d'or, un diploma i 100.000 euros, amb el requisit de destinar part d'esta suma a la investigació o a l'emprenedoria a Espanya. Els jurats dels Premis Rei Jaume I estan compostos per al voltant de 100 personalitats de renom en els àmbits de la ciència i l'empresa a nivell mundial. En esta edició, han participat vint premis Nobel i, des del seu inici, més de 70 premis Nobel han format part dels jurats.
Coneix més de la trajectòria de José Jaime Baldoví en la secció d'entrevistes EuroPark, la iniciativa de divulgació de projectes europeus que es desenvolupen en el Parc Científic de la Universitat de València