Els guardons més prestigiosos d'Espanya en el camp de la investigació científica, que es van entregar aquest dimecres a Alacant, van incloure per primera vegada una distinció per a menors de 40 anys . Un reconeixement que li va ser concedit a Guillermo Mínguez, investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol) i professor de la Universitat de València
L'investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), que integra l'àrea d'investigació del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV), Guillermo Mínguez Espallargas (Sevilla, 1981) va rebre de mans de Ses Majestats els Reis d'Espanya i en presència de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, el Premi Nacional d'Investigació per a joves 2022 concedit pel Ministeri de Ciència en l'àrea de Ciència i Tecnologies Químiques.
Per primera vegada aquests guardons, els més prestigiosos d'Espanya en el camp de la investigació científica, han inclòs la distinció per a joves menors de 40 anys. En el cas de Mínguez, guardonat amb el premi María Teresa Toral, va ser reconegut per “l'originalitat, potencial i impacte de les seues aportacions a la síntesi de compostos amb propietats físiques i funcionalitats noves”.
La cerimònia de lliurament del premi va tindre lloc en la seu de Casa Mediterrani, on van acudir, a més dels Reis i la ministra, autoritats encapçalades pel president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, o la delegada del Govern, Pilar Bernábe, a més de familiars, amics i representants de l'àmbit científic a Espanya.
El guardó reconeix a Mínguez “l'originalitat, potencial i impacte de les seues aportacions a la síntesi de compostos amb propietats físiques i funcionalitats noves”
En el seu discurs, Felip VI va animar als premiats a “mantindre la passió i la vocació per la ciència”. El Rei va subratllar que, quatre dècades després del naixement d'aquests premis, s'ha desplegat una “àmplia cadena de valor” la solidesa del qual la sostenen investigadors i grups amb treballs “els efectes dels quals poden ser més o menys immediats i el seu impacte ser major o menor, però tots tenen la vocació de fer una cosa important”.
Segons el parer de Felip VI, la investigació “és fonamental pels resultats, però també pels processos, els mètodes i per l'aprenentatge que això implica, ja que tots sumen coneixements, a vegades de manera imprevista”. I va recalcar que “no pot abordar-se una transformació del país sense basar-se en la ciència i el coneixement”.
Per la seua banda, la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, va destacar la importància d'aquests investigadors per a posicionar a Espanya al capdavant de la producció científica mundial, subratllant que la ciència és una esperança de futur.
Una carrera destacada
Mínguez es va llicenciar en Ciències Químiques per la Universitat de Sevilla en 2004, amb Premi Extraordinari. Posteriorment, en 2007, es va doctorar en la Universitat de Sheffield (el Regne Unit) sota la supervisió del professor Lee Brammer. Actualment és codirector del grup d'investigació Crystal Engineering Lab (CEL), dirigit tant al desenvolupament de materials moleculars que formen xarxes poroses, com a la síntesi de nous materials bidimensionals anàlegs al grafé.
El premiat es va incorporar al ICMol en 2008, on es va formar en magnetisme molecular amb el professor Eugenio Coronado, catedràtic de Química Inorgànica de la UV i director del centre. Allí va començar una línia nova d'investigació combinant la seua experiència prèvia en enginyeria cristal·lina i el coneixement adquirit en magnetisme per a desenvolupar polímers de coordinació magnètics amb comportament dinàmic.
Guillermo Míguez recollint el Premi Nacional d'Investigació de mans de Ses Majestats els Reis d'Espanya. Foto: ICMol
El premiat es va incorporar al ICMol en 2008, on es va formar en magnetisme molecular amb el professor Eugenio Coronado, catedràtic de Química Inorgànica de la UV i director del centre
Mínguez lidera com a investigador garant, la línia estratègica Metal-Organic Frameworks (MOF) del programa per a unitats d'Excel·lència María de Maeztu concedit al ICMol pel Ministeri de Ciència com a reconeixement als resultats científics de l'institut, situat en el Parc Científic de la Universitat de València. El ICMol és Unitat d'Excel·lència María de Maeztu des de 2015 i va renovar aquesta acreditació en 2019.
Així mateix, ha obtingut finançament europeu, a través d'una subvenció del Consell Europeu d'Investigació -les prestigioses ERC Grant en la seua modalitat Consolidator), però també lidera o participa en projectes nacionals, regionals o amb empreses.
La carrera de Mínguez acumula diferents reconeixements de prestigi, com el premi Fundació Princesa de Girona en Investigació Científica; el premi a Joves Investigadors de la Reial Societat Espanyola de Química; el Dalton Young Research Award de la Royal Society of Chemistry i la Medalla d'Or del European Young Chemist Award.