La iniciativa, l'activitat de la qual s'enfoca al desenvolupament de materials avançats per a la producció d'hidrogen verd i la descarbonització, naix de la unió de la inversió privada de Zubi Labs, factoria empresarial que lidera Iker Marcaide, juntament amb l'investigador de l'Institut de Ciència Molecular (ICMol)
Després de posar en el mercat la seua primera innovació, consistent en catalitzadors i elèctrodes de nova generació per a la producció d'hidrogen verd mitjançant electròlisi de l'aigua, Matteco és ja una realitat. La nova empresa és el resultat d'una dècada d'investigació multidisciplinària centralitzada en l'Institut de Ciència Molecular (ICMol), situat en el
Parc Científic de la Universitat de València (PCUV). Cofundada per
Iker Marcaide i
Gonzalo Abellán, líder del grup d'investigació en materials 2D-Chem de l'ICMol i coinventor de la patent, la seua tecnologia pionera posa el focus en l'electròlisi alcalina (AWE, per les seues sigles en anglés) i la nova electròlisi de membrana d'intercanvi aniònic (AEM).
L’hidrogen verd ha esdevingut un vector energètic crucial per eliminar les emissions de carboni de grans indústries, com la siderúrgica i la química, o dels sectors de la mobilitat i el transport de llarga distància. De fet, l’Agència Internacional d’Energies Renovables (IRENA) estima que l’hidrogen podria contribuir en un 20% al total de reduccions d’emissions globals necessàries per assolir l’anomenat escenari net zero el 2050.
L’hidrogen verd ha esdevingut un vector energètic crucial per eliminar les emissions de carboni de grans indústries, com la siderúrgica i la química, o dels sectors de la mobilitat i el transport de llarga distància
Materials de nova generació
Els materials de nova generació desenvolupats per la Universitat de València estan dissenyats per reduir significativament el consum energètic fins a un 30% i millorar l’eficiència dels electrolitzadors –equips que generen hidrogen–, per incrementar la producció, funcionant a més densitats de corrent i amb durabilitat a llarg termini, com a impuls per a la transició cap a aquesta energia neta i versàtil.
“La nostra tecnologia és conseqüència d’anys de recerca en què hem estat capaços de sintetitzar i escalar un catalitzador que, sense contenir materials crítics com ara iridi o platí, els supera en rendiment. A més, és una tecnologia molt flexible que ens permet produir fins i tot elèctrodes de grans dimensions. Estem centrats en solucions per a altes densitats de corrent amb un baix consum energètic per al procés d’electròlisi”, comenta Gonzalo Abellán, cofundador i CTO de Matteco.
“La nostra tecnologia és conseqüència d’anys de recerca en què hem estat capaços de sintetitzar i escalar un catalitzador que, sense contenir materials crítics com ara iridi o platí, els supera en rendiment", Gonzalo Abellán, cofundador i CTO de Matteco
Per la seua banda, Iker Marcaide, cofundador, CEO de Matteco i president executiu de Zubi Group, afegeix: “A Zubi treballem en els grans reptes, com el canvi climàtic. L’hidrogen és una gran oportunitat per contribuir a donar una solució als sectors i usos difícils de descarbonitzar i on l’electrificació no arriba a donar una resposta. Matteco pretén ser un agent clau a la cadena de valor, que contribueixi a reduir el cost i accelerar l’adopció de l’hidrogen”.
Inversió i instal·lacions
Per a la seua activitat, que fins ara ha desenvolupat des de l’ICMol, al PCUV, Matteco ha adquirit unes instal·lacions de 10.000 m2 a la localitat de Paterna, a València. Allà s’alçarà una fàbrica dedicada a la producció de catalitzadors en pols i elèctrodes que obrirà les portes el segon trimestre del 2024. La companyia té previst invertir 15 milions d’euros fins al 2025.
Zubi Labs, part de Zubi Group, és un impact company builder destinat a crear empreses orientades cap a la resolució de desafiaments socials i ambientals. Zubi Group és un dels membres principals de Cleantech for Iberia, l’aliança europea promoguda per Cleantech Group i Breakthrough Energy –iniciativa de Bill Gates dirigida a descarbonitzar el planeta– per consolidar la península Ibèrica com a hub industrial de les tecnologies netes d’Europa. Engloba un grup d’empreses que se centren en quatre àrees de negoci –emprenedoria, desenvolupament urbà sostenible, inversió i educació– i que mantenen un propòsit comú: la resolució de reptes per crear un futur millor.